Blog posts

Zapiekanka z kalafiora i brokułów

Zapiekanka z kalafiora i brokułów

Dania mięsne, Obiady, Zapiekanka

Łatwa w przygotowaniu zapiekanka z kalafiora i brokułów z boczkiem. To przyjemne połączenie warzyw, chrupiącego boczku, śmietany oraz mozzarelli i Cheddara. Przygotowanie poszczególnych składników składa się z kilku kroków, ale na koniec wszystko razem wstawiam do piekarnika, a ja mogę posprzątać kuchnię. Przepis na zapiekankę z kalafiora i brokuła z powodzeniem sprawdza się na rodzinny obiad, zarówno w weekend jak i na co dzień. Jest mnóstwo możliwości zrobienia dobrych zapiekanek warzywnych, takich jak zapiekanka makaronowa z kalafiorem lub zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem. Moim zdaniem kluczowe jest, aby nie rozgotować warzyw i zadbać o równowagę tekstur. Jeśli zainteresował Cię ten przepis, serdecznie zapraszam na szczegóły poniżej!

Zapiekanka z kalafiora i brokuła przepis


Zapiekanka z kalafiora i brokuła 

Składniki: 

  • średniej wielkości kalafior: 1/2 główki
  • brokuł: 1 szt.
  • boczek surowy wędzony: 10 – 12 plastrów
  • serek śmietankowy: 1/2 szklanki
  • kwaśna śmietana 18 %: 3 – 4 łyżki
  • majonez: 1 łyżka
  • ser Cheddar: 150 – 200 g
  • mozzarella kulka: 1 op.
  • posiekana natka pietruszki: 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekanka z kalafiora i brokuła przepis


Zapiekanka z kalafiora i brokułów – przepis

Przygotowanie: 

Przepis na zapiekankę z kalafiora i brokułów najlepiej przygotować ze świeżych, a nie mrożonych warzyw. Czasem, gdy chcę wesprzeć zapiekankę większą ilością białka, dodaję do niej rozdrobnionego, gotowanego kurczaka. Gdy uzyskać więcej chrupkości, wierzch zapiekanki posypuję bułką tartą lub pokruszonymi drobno krakersami.

Do przygotowania przepisu potrzebuję naczynia do zapiekania o wymiarach 20 x 25 cm, garnka do gotowania na parze lub klasycznego garnka o pojemności 7 litrów, a także duże sitko, patelnię, deskę do krojenia oraz klasyczne przybory kuchenne.

Jak zrobić zapiekankę z kalafiora i brokułów?

Plasterki boczku kroję na mniejsze kawałki i podsmażam, aż będą chrupiące. Następnie odsączam z tłuszczu i odstawiam.

Brokuł i kalafiora dzielę na małe różyczki i gotuję na parze lub klasycznie w garnku, ale bez przykrycia w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ugotowane al dente warzywa odcedzam, umieszczam w misce i zalewam bardzo zimną wodą.

Następnie w sporej misce mieszam serek śmietankowy, śmietanę oraz majonez. Dodaję dokładnie odsączone różyczki kalafiora i brokułów, połowę usmażonego boczku, natki pietruszki oraz połowę startego cheddara. Składniki dokładnie mieszam i przenoszę do żaroodpornego naczynia.

Przykryte naczynie wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i piekę przez 20 minut. Następnie naczynie odkrywam, zapiekankę posypuję pozostałym boczkiem, startym serem oraz porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą.

Zapiekankę umieszczam ponownie w piekarniku i zapiekam bez przykrycia do momentu, aż sery się roztopią. Gotową zapiekankę posypuję resztą posiekanej natki pietruszki i podaję.

Wskazówka: Czasem, gdy chcę, aby ser był bardziej złocisty na wierzchu, przed końcem pieczenia, włączam tylko górną grzałkę i podpiekam samą górę zapiekanki.

Masz ochotę na więcej zapiekanek? Zobacz też przepisy na zapiekankę z klopsikami i ziemniakami oraz na zapiekankę makaronową z brokułami i jajkiem.

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz