Blog posts

Różowa surówka słodko – kwaśna

Różowa surówka słodko – kwaśna

Sałatki i surówki

Różowa surówka słodko – kwaśna, to świetny sposób na wprowadzenie do swoich posiłków warzywnej świeżości. Ta chrupiąca surówka, to symfonia energii płynącej z drobno posiekanej kapusty, marchewki, buraczków i czosnku, polanych słodko – kwaśnym dressingiem. Idealna jako przystawka, dodatek do obiadu, dań z grilla lub kanapek. Choć surówka składa się z produktów wielosezonowych, z powodzeniem dostarcza smaku lata. Główne składniki ścieram na tarce, aby uzyskać komfortową konsystencję poszczególnych warzyw. Czasem gdy chcę, do surówki dodaję też kilka rodzynek lub suszonej żurawiny. Następnie wszystko mieszam, odstawiam na 10 – 15 minut i gotowe! Dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się dobrodziejstwami surówki colesław bez majonezu.

Buraki, to warzywo, które w sałatkach i surówkach sprawia ogromną przyjemność. Buraki mają wspaniały kolor, są pyszne, naturalnie słodkie i pożywne. To wszystko sprawia, że są jednymi z moich ulubionych warzyw. Ten prosty przepis na surówkę z białej kapusty i buraków, to tylko jeden z wielu wspaniałych sposobów na delektowanie się tym zdrowym warzywem. Chociaż surówka składa się tylko z 3 głównych składników, to jednak procentuje bardzo przyjemnym połączeniem smaków i tekstur. Jest pyszna, aromatyczna i co najważniejsze, wypełniona mnóstwem zdrowych składników odżywczych. A jeżeli coś w naturalny sposób działa dla naszego dobra, to czemu z tego nie korzystać? Jeśli masz więc wszystkie potrzebne składniki i szukasz czegoś szybkiego i zdrowego, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Różowa surówka słodko - kwaśna


Różowa surówka 

Składniki:

  • kapusta biała: 300 g
  • marchew: 1 szt.
  • burak ćwikłowy gotowany lub pieczony: 1 szt.
  • czosnek: 1 ząbek
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy: 1 łyżka
  • oliwa: 3 łyżki
  • miód: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku


Różowa surówka słodko – kwaśna – przepis

Sposób przygotowania: 

Z kapusty zdejmuję przywiędnięte lub uszkodzone zewnętrzne liście. Następnie siekam ją drobno przy pomocy noża lub mandoliny. Obraną marchewkę oraz buraka ścieram na tarce na drobnych oczkach. Warzywa umieszczam w misce, wsypuję posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszam.

W miseczce mieszam dokładnie wszystkie składniki dressingu, czyli sok z cytryny, oliwę, miód, a także sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos przelewam do miski z warzywami i mieszam. Ostatecznie doprawiam solą oraz pieprzem.

Surówka najlepiej smakuje świeża, ale można ją przechowywać w lodówce do 3 dni. Osobiście lubię robić ją przed podaniem nieco wcześniej. Dzięki temu smaki poszczególnych składników i winegretu mają szansę dobrze się połączyć.

Pozytywnym zaskoczeniem jest też pyszna surówka z liści kalafiora.

Różowa surówka słodko - kwaśna przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz