Blog posts

Młoda kapusta z mięsem mielonym

Młoda kapusta z mięsem mielonym

Dania mięsne, Jednogarnkowe, Obiady

Młoda kapusta z mięsem mielonym, to prosty w przygotowaniu pomysł na pyszne danie jednogarnkowe. Ten przepis na młodą kapustę jest idealny wówczas, gdy nie masz czasu lub energii na coś bardziej wymyślnego na obiad. Po prostu siekam młodą kapustę oraz cebulę, ścieram marchewkę, następnie smażę składniki na patelni. Dodaję mięso mielone i nieco koncentratu. Duszę do miękkości warzyw, doprawiam i gotowe! Dzięki niewielkiej ilości składników danie jest wyjątkowo szybkie w wykonaniu, a jednocześnie wszechstronne i bardzo łatwo dostosować je do swoich wymagań. A co najważniejsze – jest absolutnie pyszne!

Ten przepis na młodą kapustę sprawdza się zarówno z mięsem mielonym z kurczaka, indyka, wołowiny lub wieprzowiny. Dobry wynik na średnią główkę kapusty daje 500 g mięsa mielonego, ale jeśli chcesz być bardziej hojny, możesz podwoić tę ilość. Warto zaznaczyć, że komfortowa ilość składników, podobnie jak w przypadku przepisu na łazanki z młodą kapustą, procentuje 30 minutowym czasem przygotowania. Tak, czy inaczej jest to, podobnie zresztą jak kurczak pieczony na młodej kapuście, czy też młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą danie mięsne. Jeśli starasz się unikać mięsa, mam dla Ciebie przepis na pierogi z młodą kapustą i pieczarkami.

Młoda kapusta z mieloną wieprzowiną, to danie, które szykuję w na jednej patelni, bez konieczności włączania piekarnika. W zależności od rodzaju mięsa, którego użyjesz, może to być niskokaloryczne i niskotłuszczowe danie. A prostym i skutecznym kluczem wyjątkowego smaku jest oczywiście zachowanie chrupiącej kapusty. Jeśli szukasz więc odpowiedzi na to: co zrobić z mięsa mielonego i młodej kapusty lub jak zrobić pyszną młodą kapustę z mięsem mielonym, zapewniam, że ten pomysł sprawi Ci dużą przyjemność! Jeżeli zatem masz w domu fanów kapusty – a z pewnością tak jest – wypróbuj ten przepis!

Młoda kapusta z mięsem mielonym przepis


Młoda kapusta z mięsem mielonym

Składniki: 

  • młoda kapusta: 1 główka
  • cebula: 2 szt.
  • marchew: 2 – 3 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • mięso mielone wieprzowe: 500 – 600 g
  • koncentrat pomidorowy: 2 płaskie łyżki
  • ocet lub sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek do podania
  • tłuszcz do smażenia
  • przefiltrowana woda do podlewania kapusty

Jeśli jakiś ze składników na młodą kapustę z mięsem mielonym bezpośrednio Ci nie odpowiada, możesz wykorzystać inne warianty przepisu. Mielona wieprzowina nadaje daniu tradycyjny smak gołąbków. Sprawdzi się też inny rodzaj mięsa, w tym również drobiowe.

Jeżeli jesteś wegetarianką, też nic straconego. Składniki są tak dobrane, że wystarczy użyć roślinnego zamiennika mięsa jak na przykład Beyond Meat oraz wykorzystać do smażenia odpowiedni rodzaj tłuszczu.

Młoda kapusta z mięsem mielonym przepis


Młoda kapusta z mielonym mięsem przepis

Przygotowanie: 

Z młodej kapusty zdejmuję zewnętrzne liście. Główkę dzielę na dwie lub cztery części w taki sposób, aby w każdej został kawałek rdzenia, który będzie trzymać liście. Następnie ostrym nożem szatkuję kapustę, ale niezbyt drobno. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę, a obraną marchewkę ścieram na małych oczkach.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz. Dodaję cebulkę oraz marchewkę i smażę na średnim ogniu prze około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przekładam posiekaną kapustę i wsypuję łyżeczkę soli. Podlewam niewielką ilością wody i dokładnie mieszam z podsmażonymi warzywami. Przykrywam i duszę na średniej mocy palnika.

 

W tym czasie na osobnej patelni podsmażam mięso. Osobiście wolę, gdy nie jest bardzo rozdrobnione, raczej unikam w tym przepisie. Ale jeśli wolisz, mięso możesz mocniej porozdrabniać przy pomocy drewnianej szpatułki. Mielone oprószam tylko pieprzem i smażę na mocniejszym ogniu, aż lekko się zrumieni. Dodaję szczyptę soli, mieszam i po chwili przekładam do kapusty.

Kapustę przykrywam ponownie pokrywką i duszę do miękkości, ale żeby była „na ząb”. Potem dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz ziołowy oraz odrobinę octu lub soku z cytryny, które są opcjonalne, ale polecam. Dzięki temu kapusta nabiera odpowiedniej spójności i równowagi smaku, zarówno słodkiego i lekko kwaśnego.

Składniki mieszam, doprawiam ostatecznie solą i pieprzem. Dodaję świeżo posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Podaję z pieczywem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Ten łatwy przepis na młodą kapustę możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. W ten sposób zachowa swoją świeżość aż do 72 godzin.

W równie dobry nastrój wprowadzi Cię pomysł na młodą kapustę po węgiersku.

Młoda kapusta z mięsem mielonym przepis

Młoda kapusta z mięsem mielonym przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz