Blog posts

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Kolacja, Kuchnie świata, Przekąski, Ryby, Sałatki, Warzywa

Lekka sałatka nicejska z tuńczykiem, kaparami i jajkiem, to prosta przekąska z samej natury, która idealnie sprawdzi się na upalny, letni dzień. Szczególnie wówczas, gdy ostatnią rzeczą o której myślisz, to stanie przy gorącej kuchence. Smaki południa Francji tworzą cudowną  kompozycję, która opiera się na kilku prostych składnikach. Co jednak sprawia, że kontrowersje wokół sałatki nicejskiej wydają się nie mieć końca? Według większości szefów kuchni dodanie do niej ziemniaków oraz fasolki szparagowej, to wręcz świętokradztwo! Z czego składa się więc tradycyjny przepis na sałatkę nicejską i dlaczego narosło wokół niego tyle rozbieżności?

Otóż miejscowi, czyli nicejscy konserwatyści uważają, że sałatka nicejska nie powinna zawierać żadnego gotowanego warzywa. Kluczem do prawdziwego smaku są według nich tylko surowe, świeże warzywa. Dodatkiem mięsnym powinien być tuńczyk lub anchois, ale nie razem. Nieodzownym składnikiem są również czarne oliwki oraz sos winegret na bazie octu winnego. Chociaż nasz przepis mocno trzyma się tradycji, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dopasował go do własnych upodobań smakowych. Przepisy na sałatkę nicejską często zawierają gotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, rzodkiewkę, a nawet bób. Decyzja należy do Ciebie. Zapraszamy!

Sałatka nicejska z tuńczykiem


Sałatka nicejska z tuńczykiem

Składniki: 

  • czerwone, dojrzałe pomidory: 3 szt.
  • sałata rzymska: kilka liści
  • jajka z wolnego wybiegu, ugotowane na twardo: 3 szt.
  • fioletowe lub brązowo czarne oliwki: 10 – 12 szt.
  • tuńczyk w oliwie z oliwek: 1 puszka lub zamiennie anchois 80 – 100 g
  • serca karczochów świeżych lub w zalewie: kilka sztuk
  • ocet balsamiczny: 2 – 3 łyżki
  • musztarda Dijon: 1/3 łyżeczki
  • czosnek: 1 ząbek
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 5 – 6 łyżek
  • sól morska i pieprz do smaku
  • opcjonalnie świeżo posiekane zioła: 2 łyżki (szczypiorek, pietruszka, bazylia lub trybula)

oraz:

  • drewniana miseczka

Sałatka nicejska z tuńczykiem


Sałatka nicejska – przepis

Przygotowanie: 

Gwiazdą sałatki nicejskiej są pomidory, a nie tuńczyk, czy też anchois. Dlatego szukaj najbardziej soczystych, jakie uda Ci się znaleźć.

Dno miski wyłóż liśćmi sałaty. Pomidory pokrój w ćwiartki, podobnie ugotowane na twardo jajka. Jeśli pomidory mają twardą skórkę, usuń ją.

Na liściach sałaty ułóż oliwki, świeże lub odsączone z oleju serca karczochów i kawałki tuńczyka w oliwie. Pozostałe składniki, czyli jajka oraz pomidory ułóż równomiernie na wierzchu. Posyp posiekanymi ziołami. Jeśli zamiennie użyjesz anchios, pamiętaj, aby lekko je przed umieszczeniem w sałatce opłukać i osuszyć.

W oddzielnej miseczce zmiażdż czosnek wraz ze szczyptą soli, dodaj ocet i wymieszaj, aby rozpuścić sól. Następnie cały czas mieszając, wlewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, aż składniki się połączą. Dodaj odrobinę musztardy Dijon. Dressing dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Skrop równomiernie sosem wszystkie składniki sałatki i podawaj.

 Jacques Médecin, francuski autor książek kucharskich, urodzony notabene w Nicei, podkreśla, że drewniana miseczka w której serwuje się sałatkę nicejską, powinna być nasmarowana roztartym czosnkiem. Jeśli więc wybierzesz tę wersję, przeciśnij go przez praskę, rozgnieć z odrobiną oliwy z oliwek i rozprowadź palcami po ściankach miseczki przed ułożeniem sałaty.

Z czym podawać sałatkę nicejską? Świetnym dodatkiem będzie rzecz jasna podpieczona, chrupiąca bagietka z masłem. Smak sałatki nicejskiej doskonale podkreślą wina prowansalskie, zarówno różowe jak i białe.

Sprawdź również, jak smakuje nasza sałatka grecka, pyszna dietetyczna sałatka z tuńczykiem oraz niezwykle prosta sałatka z pomidorów i cebuli. Pyszna jest też sałatka z tuńczykiem i jajkami.

Sałatka nicejska 

Sałatka nicejska, to barwy oraz smaki lazurowego wybrzeża. Jedząc ją, chcemy się poczuć tak, jakbyśmy siedzieli pod parasolem kilka metrów od cudownej, słonecznej plaży. Aby przyrządzić to proste, a zarazem pyszne danie, musimy zrozumieć jego pochodzenie. Sałatka musi być lekka, prawdziwa z miejscem, z którego się wywodzi. Musi pachnieć oliwkami, świeżymi, dojrzałymi pomidorami i czosnkiem. Francja, to również bezapelacyjnie anchois. Reszta składników, czyli fasola, cebula, bób, ziemniaki oraz cebula, to już kaprys szefa kuchni. Mocno dyskusyjny jest nawet dodatek jajka, ale większość uważa je za obowiązkowe. Tradycjonaliści nie dopuszczają czasem nawet myśli o dodatku tuńczyka, nie wspominając już o łososiu lub kurczaku.

Sałatka à la nicejska z tuńczykiem 

Salade Niçoise, nazywana również insalata nizzarda, przygotowywana ze świeżych warzyw jest wyrazem szacunku dla wartości i smaków lokalnych produktów. Mimo, że powstało wiele odmian tej tradycyjnej sałatki, zawsze prezentują słoneczną i letnią aurę rejonu Nicei. Niestety jest też wiele wariacji, które mają niewiele wspólnego z oryginalnym przepisem. Wielu szefów kuchni wręcz sprofanowało przepis, chcąc przygotować go szybciej i taniej. W rezultacie powstają dania, które w żadnym stopniu nie przypominają tradycji i smaków, które powinny być w sałatce nicejskiej zawarte. Dotyczy to zwłaszcza międzynarodowych adaptacji przepisu. Nie zmieniajmy klasyki, ale też nie narzucajmy zbytniego nowatorstwa. Po prostu stwórzmy zestaw, który najlepiej nam odpowiada.

Życzymy smacznego!

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.