Blog posts

Zupa wiosenna

Zupa wiosenna

Obiady, Zupy

Prosta, wiosenna zupa jarzynowa z kurczakiem, makaronem, kalafiorem i szparagami, to najlepszy przepis na jednogarnkowy obiad ze świeżych warzyw. To pyszna sezonowa zupa, która idealnie bawi się wiosennymi warzywami i dostarcza wielu nut smakowych. Delikatna pierś z kurczaka nadaje zupie nie tylko mięsistego szkieletu, ale też odpowiedniej sytości. Zdecydowałem użyć w tej zupie wszystkich moich ulubionych warzyw. Mimo to, ten podstawowy przepis bardzo łatwo dostosować do własnych upodobań. Poniżej podałem kilka możliwości, dzięki którym masz potencjał do użycia tego, co najbardziej lubisz. Wspaniałe jest to, że dość dużej dowolności składników, zupa za każdym razem smakuje inaczej, co sprawia wielką przyjemność! Podobnie jak tradycyjna zupa szczawiowa i zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, również i to danie świetnie się odgrzewa. Jeśli więc zainteresował Cię wstęp, zobacz też koniecznie jak powstaje ten prosty przepis na zupę wiosenną!

Zupa wiosenna przepis


Zupa wiosenna 

Składniki: 

  • cebula: 1 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • szparagi zielone: 300 g
  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka różyczek brokułów (opcjonalnie, ale zachęcam do dodania)
  • zielony groszek: 200 – 300 g
  • czosnek: 2 ząbki
  • makaron wstążki: 150 g
  • pierś z kurczaka bez kości i skóry o wadze ok. 200 – 250 g: 1 szt.
  • bulion warzywny lub drobiowy: 1,5 – 2 l
  • masło: 2 – 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki

Odpowiednio dobrane składniki na zupę wiosenną gwarantują powodzenie ostatecznego smaku. Najlepszy wynik daje użycie jak największej ilości świeżych, a nie mrożonych produktów. Dobra zupa, to również zabawa składnikami i ich ilością, dzięki czemu danie to za każdym razem będzie smakować inaczej.

Jeśli masz, do zupy możesz dodać ugotowaną wcześniej pierś kurczaka lub mięso z rosołu. Cebulę z powodzeniem zastąpi por, z kolei szparagi – fasolka szparagowa. W zupie pozytywnie sprawdza się też cukinia, seler naciowy oraz świeże zioła z ogródka lub balkonu.

Makaron można zastąpić ziemniakami lub ryżem. Zupa smakuje też rewelacyjnie w wersji wegetariańskiej. Wystarczy wówczas bulion drobiowy zastąpić warzywnym lub nawet wodą i pominąć pierś z kurczaka. W wariancie wegańskim – makaron zastąpić komosą ryżową, a masło – oliwą.


Zupa wiosenna – przepis

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie przepisu na zupę wiosenną zaczynam od pokrojenia składników. Cebulę oraz marchew obieram i kroję w niewielką kostkę. Szparagi również obieram i dzielę na mniejsze kawałki. Z kalafiora i ewentualnie brokułów oddzielam po kilka różyczek i dzielę na komfortowe kąski.

Pierś z kurczaka nacieram odrobiną oliwy, oprószam solą oraz pieprzem, umieszczam na blasze do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Na upieczenie piersi przeznaczam około 20 – 30 minut.

W tym czasie w garnku rozgrzewam masło. Dodaję pokrojoną cebulkę i marchewkę. Smażę na średniej mocy palnika przez kilka minut, często mieszając. Daję też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę podsmażam. Wlewam gorący bulion i doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod uchyloną lekko pokrywką przez 15 – 20 minut, aż marchewka będzie miękka.

W garnku umieszczam teraz makaron, różyczki kalafiora i brokułów. Przeznaczam kolejne 10 – 15 minut, aż makaron i kalafior zmięknie. Dodaję pokrojonego kurczaka, mrożony groszek, szparagi i gotuję jeszcze kilka minut. Zanim wyłączę ogień sprawdzam jeszcze raz, czy warzywa i makaron są miękkie. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zapraszam do biesiady.

Wskazówka: Makaron z powodzeniem można ugotować zarówno w zupie jak i osobno. Dla porządku należy pamiętać, że gotowany wraz z pozostałymi składnikami, jest dużym udogodnieniem. Należy pamiętać jednak, że nasiąknie on częścią płynu, przez co zupa będzie gęstsza, zwłaszcza po wystygnięciu. Jeśli masz zamiar podać zupę również następnego dnia polecam ugotować makaron osobno i przechować go do czasu ponownego odgrzania zupy.

Domowe obiady idealnie wspiera też zupa bolońska z mięsem mielonym i makaronem.

Zupa wiosenna przepis

Zupa wiosenna przepis

Zupa wiosenna przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz