Blog posts

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Jednogarnkowe, Kolacja, Obiady, Warzywa, Zapiekanka

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, szpinakiem i tuńczykiem, to pyszne, komfortowe danie dla całej rodziny. Wystarczy ugotować makaron oraz kalafiora, polać serowym sosem i zapiec w piekarniku. W tym przepisie świetnie sprawdzą się też inne dodatki, jak pieczarki, boczek, kiełbasa oraz brokuł. Dzięki temu możesz swobodnie dostosować danie do tego, co aktualnie masz w lodówce. Kalafior w sosie serowym zapiekany z makaronem, to świetna propozycja na proste danie z piekarnika zarówno na weekend, jak i w dni powszednie.

Ten przepis na zapiekankę makaronową z kalafiorem jest uniwersalny i możesz przygotować go na przykład w wersji bezglutenowej, używając odpowiedniego makaronu. Jeśli używasz klasycznego makaronu, świetnie sprawdzą się naszym zdaniem muszelki lub orecchiette, czyli małe uszy. Ale równie dobrze możesz użyć dowolnego kształtu makaronu. Po prostu wykorzystaj taki, jaki masz. Gorąco polecamy nasz pyszny makaron zapiekany z kalafiorem w sosie i mamy nadzieję, że często zagości na Waszych stołach. Zapraszamy na przepis!

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem


Zapiekanka makaronowa z kalafiorem 

Składniki:

  • makaron muszelki morskie: 200 g
  • kalafior: 1 główka
  • szpinak: ok. 50 – 70 g
  • tuńczyk: 1 puszka
  • masło: 1 łyżka
  • mleko: 150 ml
  • bulion: 150 ml
  • żółty ser: 200 g
  • posiekana natka pietruszki


Zapiekanka makaronowa z kalafiorem 

Przygotowanie:  

Kalafiora dokładnie umyj i podziel/pokrój na małe różyczki wielkości kęsa. Następnie ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, aby go nie rozgotować. Kalafior będzie jeszcze pieczony w piekarniku, dlatego ważne jest, aby pozostał jędrny.

Makaron ugotuj „al dente” w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, a tuńczyka odsącz z zalewy.

W czasie gotowania makaronu i kalafiora rozgrzej piekarnik do 200 °C.

Na patelni rozpuść masło i dodaj mleko oraz bulion. Doprowadź do wrzenia i dodaj połowę startego sera. Zmniejsz moc palnika i cały czas mieszając, podgrzewaj, aż ser się dokładnie rozpuści.

Do sosu serowego dodaj ugotowany makaron, kalafiora, tuńczyka oraz szpinak. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp pozostałym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i zapiekaj ok. 15 – 20 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj na gorąco.

Do sosu serowego możesz użyć cheddara lub innego sera, który akurat masz. Jak zawsze polecamy samodzielne jego tarcie, a nie kupno już gotowego, startego produktu. Tarte sery dość często mają dodatek środka, który zapobiega ich zbrylaniu, w efekcie gorzej się topią.

Jeśli szukasz innych sprawdzonych pomysłów na dania z kalafiorem, zobacz również przepis na kotlety z kalafiora, pyszną zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem oraz na kalafiora smażonego z patelni. Prostym pomysłem na obiad będzie również kalafior zapiekany z serem i szynką, a także kalafior w cieście.

Życzymy smacznego!

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Napisz komentarz