Ekspresowa, cudownie kremowa surówka z białej kapusty z majonezem, czyli idealny dodatek do obiadu, dań z grilla oraz domowego burgera lub hot doga. Ta pyszna surówka składa się tylko z 3 głównych składników. Mimo to umiejętnie łączy konsystencję oraz równowagę smaków. Chrupiąca kapusta, pikantność białej cebuli oraz pachnący, świeży koperek w kremowym sosie majonezowym, gwarantują nie tylko świetny smak, ale również wszechstronną uniwersalność surówki. Ta surówka niczego nie wymusza, bazuje tylko na prostych składnikach i jest pyszna nie tylko zaraz po przygotowaniu. Najlepsza staje się bowiem po kilku godzinach spędzonych w lodówce! Dlatego jest idealnym pomysłem na surówkę szykowaną z wyprzedzeniem! Dzięki tym zaletom, może skutecznie rywalizować z najpopularniejszą surówką Colesław, czy też nie mniej cenioną w Polsce surówką z białej kapusty i pora. Za sprawą użycia całorocznie dostępnych składników, przepis na surówkę białej kapusty z majonezem możesz przygotować z odmiany wczesnej lub późnej. To z kolei sprawia również, że może być nominowana do roli obiadowej surówki na ostatnią chwilę! Jeśli szukasz więc dobrego, sprawdzonego dodatku do obiadu, koniecznie wypróbuj naszej wersji surówki z białej kapusty i majonezu, a z pewnością wielokrotnie będziesz do niej wracać! Zapraszamy!
Surówka z białej kapusty i majonezu
Składniki:
- biała kapusta: 1/2 średniej główki
- cebula: 2 szt.
- posiekany koperek: 2 pęczki
- majonez: 2 łyżki
- jogurt grecki: 3 łyżki
- ocet: 1/2 łyżeczki
- cukier (opcjonalnie): 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Surówka z białej kapusty z majonezem przepis
Przygotowanie:
Na początek usuń zewnętrzne, uszkodzone lub pożółknięte liście. Kapustę dokładnie umyj, a następnie osusz za pomocą ręczników papierowych lub czystego ręcznika kuchennego. Przy pomocy ostrego noża przekrój kapustę na pół przez środek rdzenia, a potem poszatkuj na żądaną grubość. Możesz to zrobić również na tarce na dużych oczkach lub ostatecznie przy pomocy robota kuchennego. Przy tej ostatniej metodzie pokrój kapustę na mniejsze kawałki.
Kapustę polecamy jednak szatkować tradycyjną, babciną metodą, czyli nożem. Dzięki temu, nawet po dwóch dniach będzie wyglądać świeżo i nie starci na atrakcyjności.
Cebulę pokój w cieniutkie plasterki lub piórka, a koperek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, aby ułatwić ich mieszanie z sosem. W mniejszej miseczce wymieszaj majonez, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet. Sos przełóż do warzyw i połącz z nim dokładnie wszystkie składniki. Naszym zdaniem najlepiej założyć rękawiczkę i zrobić do dłonią. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby dodaj cukier lub opcjonalnie miód i jeszcze raz wymieszaj składniki.
Surówkę najlepiej odstawić na kilkanaście minut, aby kapusta delikatnie zmiękła, a smaki się połączyły.
jeśli chcesz przygotować surówkę z wyprzedzeniem, wymieszaj wszystkie składniki, przełóż do zamykanego szklanego naczynia i przechowuj w lodówce do czasu podania. Nie zamrażaj gotowej surówki, ponieważ sos na bazie majonezu rozwarstwi się i nie wróci do pierwotnego stanu po rozmrożeniu.
Nie obawiaj się dodać obfitej ilości koperku. Dodaje on mnóstwo świeżego, ogrodowego smaku i jest bardzo pożywny. Jeśli chcesz dodać więcej koloru do surówki, zamień tradycyjną cebulę na czerwoną.
Surówka z białej kapusty i majonezu przepis
Sądząc po popularności naszej surówki jak od Chińczyka oraz surówki z młodej kapusty do obiadu, nie jesteśmy jedynymi, którzy lubią chrupiące dodatki z białej, świeżej kapusty. W przeciwieństwie jednak do tych wymienionych wcześniej, dzisiejsza surówka z białej kapusty z octem, to przepis, który korzysta z kremowego dressingu na bazie majonezu. Dwie poprzednie korzystały kolejno: pierwsza – z gorącej zalewy słodko kwaśnej, druga – z delikatnego sosu chrzanowego i jogurtu. Za to we wszystkich tych przepisach kapusta pozostaje chrupiąca i aromatyczna. Nie ma przecież nic gorszego niż niesmaczna, rozmoczona kapusta. Dzięki prostej liście składników, surówkę możesz przygotować nawet dla wieloosobowej rodziny i bez problemu dostosować do tego, co akurat masz pod ręką.
Surówka z młodej białej kapusty i majonezu
Surówka z białej kapusty, to przepis, który jest znany w prawie każdym regionie na świecie. Rzecz jasna każdy kraj nadaje jej odrębny charakter i swoisty smak. Mieszanie ze sobą różnych składników sprawia, że proste przepisy takie jak surówka z białej i czerwonej kapusty, czy też surówka z czerwonej kapusty z chrzanem nie wychodzą z mody. Są też kapitalnym dowodem na to, że to, co najprostsze, często jest najlepsze. Rewelacyjna surówka z białej kapusty i majonezu podobnie zresztą jak nasza surówka z pora i marchewki potwierdza tylko, że w prostocie może być mnóstwo energii i smaku. Warto powiedzieć sobie też uczciwie, że żadnej oryginalności w tej surówce nie ma i z założenia nie było jej w planach. Jednak warto również zauważyć, że nie o wyjątkowość ani odkrywczość w dobrej surówce chodzi, ale o sprawdzony smak i świeżość składników. Dzisiejsza nasza propozycja z nadwyżką te znamiona wyczerpuje.
Smacznego!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl