Blog posts

Marchewka z chrzanem do obiadu

Marchewka z chrzanem do obiadu

Obiady, Przekąski, Sałatki

Doskonała propozycja na ekspresową surówkę to marchewka z chrzanem do obiadu. Słodka marchewka i ostry chrzan tworzą wyjątkowo smaczne połączenie. Marchew w towarzystwie tego pikantnego dodatku nabiera wyrazistości i wyjątkowego aromatu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym lub duszonym mięsem, rybą i sosami, w tym także grzybowym.

Klasyczna, swojska marchewka to nasz ulubiony dodatek do surówek i doskonałe warzywo dla zdrowia. W połączeniu z antynowotworowym działaniem korzenia chrzanu, tworzą wyjątkową mieszankę dla naszej właściwej kondycji. Bez wątpienia to surówka, która jest dobra na wszystko! 

A Wy jak najczęściej przygotowujecie surówkę z marchewki? Jaki jest Wasz ulubiony dodatek? Zapraszamy, podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach pod postem lub naszym FB

MARCHEWKA Z CHRZANEM DO OBIADU

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 łyżka chrzanu najlepiej świeżo otartego 
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz

MARCHEWKA Z CHRZANEM DO OBIADU

Wykonanie:

1. Każdą marchew dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na małych oczkach. 

2. Do marchewki dodajemy łyżkę majonezu, część chrzanu i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy resztę chrzanu lub soku z cytryny. Na koniec odstawiamy, żeby składniki się połączyły.

Smacznego!

Marchewka z chrzanem do obiadu


 

3 Comments

  1. Bookero.pl
    23 września 2020 at 07:54
    Reply

    Często robię surówkę z marchwi ,ale w innym połączeniu ,czas coś zmienić i na pewno sięgnę po ten przepis bo kuszący .Będę częściej tu zaglądać.

  2. Pozycjonerzy24
    23 września 2020 at 18:06
    Reply

    Bardzo ciekawe połączenie .Fajne na przystawkę i do mięs .Dość proste i nie pracochłonne .

  3. MARIA
    1 października 2020 at 11:00
    Reply

    Marchew KONIECZNIE trzeba ZAWSZE bez względu na dodatki odrobinę posolić WTEDY JEST SOCZYSTA. Nawet jak robię marchew z jabłkiem , cytryną… nie daję cukru bo dla mnie zbyt słodka. Jabłko ścieram na papkę i stanowi swego typu sos do marchwi startej na drobnych jarzynowych oczkach i oczywiście jest odrobinę posolona i lekko wygnieciona 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *