Blog posts

Zupa z żołądków drobiowych

Zupa z żołądków drobiowych

Jednogarnkowe, Obiady, Warzywa, Zupa

Pyszne i doskonale rozgrzewające danie jednogarnkowe, czyli zupa gulaszowa z żołądków drobiowych. Prosta w przygotowaniu, sycąca zupa, którą możesz ugotować z żołądków kurzych lub indyczych. Dodatek warzyw oraz słodkiej i ostrej papryki podkręca smak i wyjątkowy charakter tego dania. Dobrze doprawiona, aromatyczna zupa nie tylko dla koneserów drobiowych podrobów, ale również dla wszystkich, którzy szukają nowych smaków. Jeśli lubisz smak ciemnego mięsa, z pewnością posmakują Ci te małe kąski. Żołądki drobiowe wypełnione są głębią smaków, które należy tylko odpowiednio wydobyć. To idealne danie na mroźne, zimowe dni, ale też wówczas, gdy potrzebujesz pożywnej i ekonomicznej zupy z prostych składników. Jeśli zastanawiasz się więc, co zrobić na obiad z żołądków drobiowych, koniecznie zobacz nasz przepis! Zapraszamy!

Zupa z żołądków drobiowych


Zupa z żołądków drobiowych 

Składniki:

  • żołądki drobiowe: 600 g
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek selera
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 3 – 4 ząbki
  • przecier pomidorowy lub passata: 2 – 3 łyżki
  • majeranek: 1 łyżka
  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • papryka ostra: 1/4 łyżeczki
  • masło: 1 łyżka
  • liść laurowy: 1 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty: 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Zupa z żołądków drobiowych


Zupa z żołądków drobiowych – przepis 

Przygotowanie: 

Pamiętaj, że smak gotowego dania będzie w dużej mierze zależeć od jakości żołądków, które udało Ci się kupić. Zdecydowanie lepiej wybrać żołądki świeże, a nie mrożone. Takie żołądki będą po ugotowaniu bardziej soczyste i miękkie. Warto podkreślić, że świeże żołądki rozpoznasz po tym, że będą elastyczne, nie śliskie, a ich brzegi nie powinny być przyschnięte. Natomiast mocno nieświeże żołądki mają nieprzyjemny, kwaśny zapach. Jeżeli się pospieszyłeś i już kupiłeś żołądki mrożone, pozwól im się wolno rozmrozić w lodówce.

Przed przystąpieniem do obgotowania, żołądki dokładnie umyj. Bardzo często zdarza się, że na żołądkach są pozostałości błon. Zazwyczaj schodzą one dość lekko, należy tylko pamiętać, aby koniecznie je usunąć. Następnie pokrój żołądki na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą i gotuj przez ok. 15 minut. Do gotujących się żołądków możesz dodać liść laurowy. Zabieg obgotowania żołądków spowoduje, że wygotują się z nich szumowiny oraz stracą nieco specyficznego zapachu, który wielu osobom przeszkadza.

Następnie żołądki odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Przełóż do czystego garnka i zalej 2 litrami przefiltrowanej, ciepłej wody. Dodaj obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, łyżeczkę słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki soli. Gotuj na średniej mocy palnika do miękkości. Jeśli chcesz wiedzieć jak długo gotować żołądki drobiowe, żeby były miękkie, to odpowiadamy, że nie ma konkretnego czasu. Zazwyczaj powinno to potrwać ok. 45 – 60 minut. Tym razem nasze żołądki gotowały się prawie godzinę, ale czasem były gotowe już po 40 minutach.

W czasie, gdy gotują się żołądki, na tarce na dużych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Cebulkę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulkę. Następnie dodaj starte warzywa i podsmaż wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając. Nie zaszkodzi, jeśli podlejesz warzywa odrobiną wywaru z gotujących się żołądków. Podsmażone warzywa możesz dodać do wywaru wcześniej, jeśli lubisz gdy są rozgotowane i dzięki temu doskonale zagęszczają zupę. Jeżeli należysz do osób, które wolą warzywa bardziej wyraźne w smaku i konsystencji, dodaj je pod koniec gotowania, aby tylko zmiękły.

Pod koniec gotowania dodaj również 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego, szczyptę ostrej papryki oraz porządną łyżkę otartego majeranku. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polecamy, abyś wybrał swój wariant zupy z kurzych żołądków i dodał do niej ziemniaki lub gaszę gryczaną. Zupę możesz również przygotować z żołądków indyczych.

Zupa żołądkowa

Przepis na zupę z żołądków drobiowych z pewnością przyda się także wszystkim, którzy mają liczną rodzinę, a których budżet w pierwszej kolejności przeznaczany jest na pilniejsze zobowiązania. To sposób na „rozciągnięcie” złotego i przygotowanie smacznego i taniego dania dla wielu osób. Wykorzystanie podrobów, to w wielu kulturach również wyraz szacunku dla zwierzęcia, dzięki któremu możemy wykarmić rodzinę. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania z podrobami. Pyszna i niezwykle aromatyczna jest wątróbka drobiowa z cebulką oraz domowe pierogi z płuckami wieprzowymi. Polecamy też przepis na danie, które nie może się obyć bez wieprzowej wątróbki, czyli świeżonkę, znaną również jako śmażonka. Zobacz również przepis na drobiowe serca.

Życzymy smacznego!

Zupa z żołądków drobiowych

Zupa z żołądków drobiowych

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.