Ogórki w zalewie gyros, to prosta w przygotowaniu sałatka do słoików, która posmakuje każdemu. Przepis na ogórki z przyprawą gyros polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na przetwory warzywne z kilku prostych składników. Mimo, że to dość nowy pomysł na sałatkę z ogórków, będzie z pewnością zyskiwał nowe grono fanów. Zobacz koniecznie przepis i dowiedz się jak zrobić ogórki z przyprawą do gyrosa. Gorąco polecamy!
Ogórki gyros do słoików po raz pierwszy przygotowaliśmy w ubiegłym roku. Skorzystaliśmy z przepisu z Bloga Słodko – słone pichcenie. W naszej wersji zmniejszyliśmy nieco ilość cukru oraz octu. Ogóreczki wyszły pyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Idealnie spisują się jako dodatek do kanapek, do potraw z grilla oraz do pieczonych mięs, np. do kurczaka. Smakowały nie tylko nam, ale również znajomym, których mieliśmy okazję poczęstować.
Sałatka gyros w słoiku to jedna z propozycji na przetwory, które znajdziesz na Naszym Blogu. Zobacz również przepis na fasolkę szparagową do słoików na zimę, a także na czosnek marynowany w oleju do słoika. Sałatka warzywna na zimę, to również godny uwagi pomysł na prosty dodatek do obiadu. Jak zrobić ogórki gyros? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że ta łatwa w wykonaniu sałatka spotka się z ciepłym przyjęciem z Waszej strony.
Ogórki w zalewie gyros
Składniki
Warzywa:
- ogórki gruntowe: 2 kg
- papryka: 3 szt.
- cebula: 3 szt.
- marchew: 2 szt.
- czosnek: 4 – 5 ząbków
Zalewa:
- ocet 10 %: 3/4 szklanki
- olej: 1/2 szklanki
- cukier: 1 szklanka
- sól: 2 łyżki
- przyprawa gyros: 30 g (1 op.)
Ogórki w zalewie gyros
Przepis
Od umytych ogórków odkrój końcówki. Następnie ogórki pokrój na grubsze (ok. 0,5 cm) plasterki. W naszym przepisie ich nie obieraliśmy. Uważamy, że są dzięki temu dużo bardziej chrupiące.
Obraną marchew oraz czosnek pokrój w cienkie plasterki, natomiast paprykę i cebulę w sporą kostkę.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski.
Z pozostałych składników przygotuj zalewę i wlej do warzyw. Odstaw wszystko na 4 – 5 godzin, aby warzywa puściły sok. Pamiętaj o tym, aby co pewien czas mieszać składniki w misce. Warzyw nieco ubędzie, a zwiększy się ilość płynu.
Do czystych i wyparzonych słoików nakładaj zamarynowane warzywa. Wszystkie słoiki uzupełnij płynem, który pozostał z marynowania warzyw.
Każdy słoik dobrze zakręć czystą i nieuszkodzoną pokrywką.
Na dno dużego garnka włóż ściereczkę i wstaw słoiki w taki sposób, żeby się nie stykały. Zalej zimną wodą do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania. Następnie wyjmij słoiki z wody i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzymy smacznego!