Prosty, sprawdzony przepis na pyszne, ekspresowe ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem. Wystarczy przygotować kruchy spód, wrzucić pokrojone owoce oraz dodać ugotowany budyń. Resztę pracy wykona piekarnik, a zajmie to ok. 50 minut. To ciasto jest rewelacyjne w smaku i należy do naszych ulubionych deserów z owocami. Świeże, słodkie truskawki doskonale kontrastują z kwaśnym rabarbarem, tworząc przepyszne ciasto, któremu trudno się oprzeć. Jest wilgotne, miękkie z cienkim kruchym spodem, wręcz idealne do delektowania się nim przy kawie lub herbacie w wiosenny lub letni dzień! Nasz przepis na szybkie ciasto truskawkowo – rabarbarowe, to wypiek, który zawsze się udaje i z pewnością każdy sobie z nim poradzi, nawet początkujący. Jest w nim tylko kilka składników, nie ma żadnych warstw oraz polewy! Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz miksera, a zmywanie ograniczyliśmy do minimum. Jeśli więc tak jak my uwielbiasz połączenie truskawek i rabarbaru, to mamy nadzieję, że nasz letni deser przypadnie Ci do gustu. Nie tylko dlatego, że jest niesamowicie pyszny, ale też dlatego, że jest niezwykle prosty i łatwy do wykonania! Jak zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami? Zapraszamy na przepis!
Forma do pieczenia 25 x 25 cm
Szklanka ma 250 ml
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
Spód:
- mąka pszenna uniwersalna: 1,5 szklanki
- jajko: 1 szt.
- masło: 60 g
- cukier: 1/3 szklanki
- cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
- śmietana gęsta: 2 – 3 łyżki
Masa budyniowa:
- mleko: 1 litr
- budyń waniliowy: 3 op. (3 x 40g)
- cukier do smaku
Owoce:
- truskawki: 500 g
- rabarbar: 3 – 4 pędy
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na pół.
Z rabarbaru ocinamy końcówkę oraz liście, również dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na 1,5 – 2 cm kawałki.
Składniki na kruche ciasto powinny być zimne.
Do przesianej mąki dodajemy cukry oraz jajko. Masło ścieramy na tarce na grubych oczkach lub siekamy nożem. Rozgniatamy masło z mąką i cukrem, aż powstanie żwirek. Następnie dodajemy 2 – 3 łyżki śmietany i szybko wyrabiamy. Ciasto w konsystencji może przypominać kruszonkę, wiec nie musi być zwarte.
Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i posypujemy mąką. Ciasto przesypujemy do formy i wykładamy spód, lekko ugniatając. Na ciasto wykładamy połowę pokrojonych owoców.
W garnku podgrzewamy 3/4 litra mleka. W pozostałej ilości rozprowadzamy budynie. Jeśli budyń nie są słodzone, należy dodać 4 – 5 łyżek cukru. Do gorącego, ale nie gotującego się mleka, wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, ale nadal będzie lekko płynna, zdejmujemy z ognia i wylewamy do formy. Na wierzch rozkładamy resztę owoców.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na półkę niżej niż środek. Pieczemy ok. 50 – 60 minut. Ciasto wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu.
Ciasto truskawkowo – rabarbarowe
Przyznamy się, że uwielbiamy połączenie truskawek i rabarbaru, szczególnie o tej porze roku. Rabarbar ma cudownie cierpko – owocowy, orzeźwiający smak i doskonale pasuje do słodkich deserów. Przepisy, w których świetnie się sprawdza można wręcz mnożyć. Nasze proste ciasto rabarbarowo – truskawkowe z budyniem, to połączenie smaków, które trudno przebić. Poza tym jest idealną propozycją na imprezy na zewnątrz. Warto podkreślić, że ciasto z pewnością się nie rozpłynie, nawet po kilku godzinach bez lodówki będzie stabilne. Nie ma również ryzyka, że nam skiśnie, ponieważ jest to ciasto pieczone i nie zawiera łatwopsujących się składników.
Ciasto z truskawek i rabarbaru
Ciasto z truskawek i rabarbaru, to jedna z wielu propozycji na wiosenno – letnie, pyszne desery na naszym Blogu Kulinarnym. Możesz przygotować różne wersje tego ciasta, używając do tego dowolnych owoców. Sprawdzą się na przykład maliny, śliwki, borówki amerykańskie lub jabłka. Jeśli chcesz, spód ciast możesz wykonać zamiennie z herbatników lub nawet biszkoptów. Polecamy również doskonałe ciasto z rabarbarem i kruszonką, pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami oraz ciasto truskawkowe bez pieczenia. Zobacz też przepis na domową drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką, a także na ciasto z rabarbarem sypane.
Życzymy smacznego!