Blog posts

Seromakowiec na herbatnikach

Seromakowiec na herbatnikach

Ciasta i desery, Święta

Sprawdzony przepis na bardzo prosty w wykonaniu seromakowiec na herbatnikach. Wyjątkowo delikatny, wilgotny i miękki. Cudowne, bardzo aromatyczne połączenie sernika oraz mocno bakaliowego makowca w jednym cieście. Seromakowiec na herbatnikach to doskonały świąteczny deser bez żmudnego wyrabiania. Wystarczy przygotować obie masy, wyłożyć na herbatniki i poddać obróbce cieplnej 😊. Co najważniejsze, taki deser długo zachowuje świeżość więc możesz przygotować go nieco wcześniej bez obawy, że zjełczeje.

Przepis na seromakowiec na herbatnikach to bez wątpienia godny uwagi pomysł na pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto. Deser ten z pewnością spodoba się więc wszystkim, którzy szukają ładnego, prostego w przygotowaniu i niedrogiego ciasta. Mamy nadzieję, że szperając po świątecznych przepisach natkniecie się na naszego bloga i znajdziecie tu coś dla siebie. Może właśnie nasz seromakowiec zawita w tym roku na niejeden Wasz stół.

Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na ciasta i desery. Min. na pyszne ciasto piernikowe z kremem, doskonałe ciasto Pijak be pieczenia, czy też Prince Polo – również bez pieczenia.

Seromakowiec na herbatnikach


Seromakowiec na herbatnikach

Składniki:

  • 200 g herbatników / Blaszka 34 x 12 cm

Masa makowa:

  • 100 g suchego mielonego maku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 2 łyżki amaretto lub olejek migdałowy
  • 3/4 szklanki bakalii
  • 2 łyżki mąki
  • miód do smaku

Masa twarogowa:

  • 200 g serka z wiaderka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła o temp. pokojowej
  • cukier do smaku

Seromakowiec na herbatnikach


Seromakowiec na herbatnikach

Wykonanie:

1. Blaszkę 34 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy herbatniki.

2. Masa makowa: do gorącego mleka wsypujemy mak i dodajemy masło. Chwilę razem podgrzewamy, aż masło się rozpuści, a mleko wchłonie. Zdejmujemy do lekkiego przestygnięcia. Bakalie kroimy na drobniejsze kawałki, wkładamy na sito i przelewamy wrzątkiem.

3. Gdy ociekną z nadmiaru wody, dodajemy do masy makowej razem ze startym na grubych oczkach jabłkiem. Masę z bakaliami słodzimy do smaku miodem. Na koniec dodajemy amaretto lub olejek, jajka ora mąkę.

4. Masa twarogowa: wszystkie składniki mieszamy razem, słodzimy według własnych upodobań. Na ciastka wykładamy jedną masę, a następnie drugą. Przykrywamy ciastkami. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut na środkowej półce.

5. Po wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Seromakowiec na herbatnikach

Seromakowiec na herbatnikach

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *