Sprawdzony przepis na bardzo prosty w wykonaniu seromakowiec na herbatnikach. Wyjątkowo delikatny, wilgotny i miękki. Cudowne, bardzo aromatyczne połączenie sernika oraz mocno bakaliowego makowca w jednym cieście. Seromakowiec na herbatnikach to doskonały świąteczny deser bez żmudnego wyrabiania. Wystarczy przygotować obie masy, wyłożyć na herbatniki i poddać obróbce cieplnej 😊. Co najważniejsze, taki deser długo zachowuje świeżość więc możesz przygotować go nieco wcześniej bez obawy, że zjełczeje.
Przepis na seromakowiec na herbatnikach to bez wątpienia godny uwagi pomysł na pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto. Deser ten z pewnością spodoba się więc wszystkim, którzy szukają ładnego, prostego w przygotowaniu i niedrogiego ciasta. Mamy nadzieję, że szperając po świątecznych przepisach natkniecie się na naszego bloga i znajdziecie tu coś dla siebie. Może właśnie nasz seromakowiec zawita w tym roku na niejeden Wasz stół.
Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na ciasta i desery. Min. na pyszne ciasto piernikowe z kremem, doskonałe ciasto Pijak be pieczenia, czy też Prince Polo – również bez pieczenia.
Seromakowiec na herbatnikach
Składniki:
- 200 g herbatników / Blaszka 34 x 12 cm
Masa makowa:
- 100 g suchego mielonego maku
- 100 ml gorącego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 2 łyżki amaretto lub olejek migdałowy
- 3/4 szklanki bakalii
- 2 łyżki mąki
- miód do smaku
Masa twarogowa:
- 200 g serka z wiaderka
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka masła o temp. pokojowej
- cukier do smaku
Seromakowiec na herbatnikach
Wykonanie:
1. Blaszkę 34 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy herbatniki.
2. Masa makowa: do gorącego mleka wsypujemy mak i dodajemy masło. Chwilę razem podgrzewamy, aż masło się rozpuści, a mleko wchłonie. Zdejmujemy do lekkiego przestygnięcia. Bakalie kroimy na drobniejsze kawałki, wkładamy na sito i przelewamy wrzątkiem.
3. Gdy ociekną z nadmiaru wody, dodajemy do masy makowej razem ze startym na grubych oczkach jabłkiem. Masę z bakaliami słodzimy do smaku miodem. Na koniec dodajemy amaretto lub olejek, jajka ora mąkę.
4. Masa twarogowa: wszystkie składniki mieszamy razem, słodzimy według własnych upodobań. Na ciastka wykładamy jedną masę, a następnie drugą. Przykrywamy ciastkami. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut na środkowej półce.
5. Po wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!