Blog posts

Szybki Sernik łaciaty

Szybki Sernik łaciaty

Ciasta, Ciasta na Boże Narodzenie, Ciasta na Wielkanoc, Serniki

Ten pyszny dwukolorowy sernik łaciaty, to szybki i nieskomplikowany przepis na deser z serkiem z wiaderka i wilgotnym ciastem czekoladowym. Idealne ciasto zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Czemu wybierać pomiędzy sernikiem, a ciastem kakaowym, skoro można mieć jedno i drugie? Ten prosty w przygotowaniu przepis łączy mocno czekoladowy spód oraz delikatną, kremową masę twarogową w jednym cieście! A to wszystko bez włączania miksera! Jeśli więc jesteś wielką fanką ciast czekoladowych i pieczonych serników, to jest wypiek Twoich marzeń!

Ten sernik łaciatek podobnie jak cudowny sernik królewski i oryginalny sernik z rosą jest sernikiem pieczonym. O ile te dwa poprzednie są zarezerwowane szczególnie na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc, łaciatym możesz delektować się cały rok! Jeśli chcesz, aby był dobrze bilansowany pod względem słodyczy, dostosuj ilość cukru do swoich potrzeb. Aby ciasto za każdym razem wyszło pyszne i efektowne, warto trzymać się pozostałych proporcji. Jeśli chciałbyś zrobić sernik łaciaty na dużą blachę, dwukrotnie zwiększ ilość składników oraz o 20 – 25 minut wydłuż czas pieczenia.

Nie da się ukryć, że uwielbiamy serniki. Niezależnie od tego, czy są to serniki bez pieczenia jak sernik z brzoskwiniami na zimno, czy też na ciepło jak sernik gotowany. Przepis na sernik łaciaty, czy jak kto woli sernik cielaczek, dostarcza wyjątkowych walorów smakowych. A to wszystko za sprawą połączenia z cudownym ciastem kakaowym. Jeśli lubisz nutę wanilii, możesz dodać kulka kropel ekstraktu do masy sernikowej, aby uzyskać jeszcze więcej smaku! Na doskonały efekt wpłynie też temperatura pieczenia. Pamiętaj, aby ciasto wstawić najpierw do piekarnika nagrzanego do 50°C, a dopiero wtedy zwiększyć temperaturę do wymaganych 180°C. Zapraszam na przepis!

Sernik łaciaty


Sernik łaciaty

Składniki:

Na ciasto czekoladowe: 

  • mąka organiczna pszenna tortowa typ 480: 2 szklanki
  • kakao: 2 łyżki
  • mocna kawa: 2 łyżki
  • jajka od kur z wolnego wybiegu: 2 szt.
  • cukier: 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy BIO: 1/2 szklanki
  • mleko: 1/2 szklanki
  • soda: 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • sok z cytryny: 1 łyżka

Na masę twarogową: 

  • twaróg sernikowy: 1 kg
  • kwaśna śmietana 18 %: 200 g
  • jajka od kur z wolnego wybiegu: 4 szt.
  • budyń jasny: 1 op. (40g)
  • cukier: ok. 1/2 szklanki
  • sok z cytryny: 2 łyżki


Sernik łaciaty – przepis 

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu potrzebne będą też oprócz składników: forma do pieczenia o wymiarach 26 x 30 cm, dwie miski oraz łyżka lub miotełka. Czas przygotowania składników to ok. 15 minut. Czas pieczenia, to 60 minut. Szklanka ma 250 ml.

Zanim przystąpisz do pracy, przeczytaj cały przepis i upewnij się, że masz wszystkie produkty i są o odpowiedniej temperaturze.

Użyj twarogu sernikowego oraz jajek i mleka w temperaturze pokojowej, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na proces właściwego wyrośnięcia ciasta.

Do tego przepisu potrzebny jest olej. Warto użyć oleju o jak najbardziej neutralnym smaku. Dobrze sprawdzi się klasyczny olej roślinny, najlepiej organiczny.

Jeśli chodzi o mleko, to sprawdzi się zarówno tłuste jak i chude. Nie pomijaj dodatku kawy, ponieważ jest idealnym towarzyszem kakao. W cieście nie będzie wyczuwalna, za to ciasto będzie mieć intensywnie czekoladowy smak.

Polewę dostosuj do własnych potrzeb. Możesz polewy w dwóch kolorach, posypać startą czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Sernik łaciaty jak zrobić?

Wszystkie składniki na masę twarogową przełóż do miski i wymieszaj przy użyciu łyżki lub miotełki. Odstaw na bok.

W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka, olej, mleko, przesiane kakao, kawę oraz sok z cytryny. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie dokładnie wymieszaj, ale tylko do momentu, aż mąka nie będzie widoczna. Masę kakaową przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.

Teraz przy użyciu łyżki stołowej wyłóż duże, nieregularne kleksy masy sernikowej na ciemne ciasto.

Blachę wstaw do nagrzanego do 50°C piekarnika. Zwiększ temperaturę do 180°C i piecz ciasto przez 50 – 60 minut w zależności od piekarnika.

Po upieczeniu wyjmij ciasto i zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu udekoruj ciasto polewą lub w inny ulubiony sposób.

Zobacz też przepis na sernik na kruchym spodzie.

Sernik łaciaty na oleju 

Aby sernik łaciaty na oleju był puszysty, do ciasta czekoladowego należy dodać odrobinę octu lub soku z cytryny. Wszystkie ciasta ze spulchniaczami w postaci proszku do pieczenia lub sody lepiej wyrastają w kwaśnym środowisku. Ocet lub sok z cytryny właśnie takie warunki tworzą. W cieście kakaowym kluczowe jest również, aby mieszać składniki tylko do ich połączenia, tak, aby nie uaktywnić glutenu. Z kolei produkty na masę twarogową wystarczy połączyć przy pomocy łyżki lub miotełki. Do żadnej z wymienionych mas nie jest zatem potrzebny blender, ani mikser!

Smacznego!

Sernik łaciaty

Sernik łaciaty

Dziękujemy, że przeczytałeś artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz