Prosty przepis na szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką bez wyrabiania. To sprawdzona propozycja na mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami dla leniwych. Przepis idealnie sprawdzi się w sezonie, ale również poza nim, gdy do ciasta można wykorzystać śliwki mrożone lub z kompotu. Jeśli tak jak my uwielbiasz zapach pieczonych śliwek, sprawdź koniecznie nasz przepis i przygotuj to pyszne domowe ciasto.
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką, to pełne aromatu leniwe ciasto na oleju. Pieczenie koncentruje smak soczystych śliwek, które nadają drożdżówce kuszącego zapachu. Natomiast słodka, maślana kruszonka dodaje pysznej chrupkości i doskonale podkreśla smak cierpkich śliwek. Nie bez przyczyny więc, ciasto drożdżowe ze śliwką należy do naszych ulubionych ciast z owocami.
Przepisy na ciasta drożdżowe ze śliwkami bardzo często wykorzystują również śliwki z kompotu lub mrożone. Jeśli używasz śliwek ze słoika, dokładnie odsącz je z nadmiaru płynu, aby nie obciążały ciasta. Najlepiej zrobić to na ręcznikach papierowych. Śliwki mrożone natomiast, wyjęte bezpośrednio z lodówki obtaczamy w mące ziemniaczanej lub kisielu (proszek) i układamy zamarznięte na wyrośnięte ciasto.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, to prosta i sprawdzona propozycja na pyszny deser do kawy i herbaty. Podobnie jak tarta ze śliwkami i kruszonką, a także drożdżówki słodko – kwaśne ze śliwkami. Zobacz też przepis na racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz na ciasto ze śliwkami sypane. Jak upiec ciasto drożdżowe ze śliwkami? Zapraszamy na przepis!
Szklanka ma 250 ml
Forma do ciasta 25 x 25 cm
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna uniwersalna: 2,5 szklanki
- mleko: 125 ml
- jajka: 3 szt.
- cukier: 4 łyżki
- drożdże suszone: 1 saszetka (świeże 20 – 22 g)
- olej: 4 łyżki
Kruszonka:
- masło: 1 kopiasta łyżka
- mąka pszenna: 2 kopiaste łyżki
- cukier waniliowy: 1 łyżka
- cukier: 1 łyżka
Oraz:
- śliwki: ok. 0,5 kg
- tłuszcz do wysmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
Mleko lekko podgrzewamy. Wsypujemy drożdże, cukier oraz pół szklanki mąki. Pozostawiamy, aż drożdże zaczną pracować.
Po ok. 10 – 15 minutach do drożdży dodajemy jajka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy olej, rozlewając go po całej powierzchni ciasta. Ponownie mieszamy, aby ciasto na wierzchu pokryło się tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy wyrośnięte ciasto i równomiernie rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni. Na ciasto układamy połówki śliwek, skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę rozgniatamy palcami na jednolitą masę. Posypujemy równomiernie śliwki. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto lekko podrosło. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Temperaturę zwiększamy do 180 stopni i pieczemy przez 40 – 45 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, po 10 minutach możemy rozpiąć rant formy.
Życzymy smacznego!