Blog posts

Drożdżówka jak u Babci – z wanilią

Drożdżówka jak u Babci – z wanilią

Ciasta i desery, Święta, Wypieki

Drożdżówka jak u Babci – z wanilią

Puszysta, pachnąca drożdżówka jak u Babci – z wanilią, to sprawdzony przepis na pyszne ciasto. Drożdżówka, która zawsze wspaniale smakuje i znika ze stołu w mgnieniu oka! Doskonale smakuje z mlekiem, kakao lub kawą zbożową. 

Wypróbuj nasz przepis na doskonałą drożdżówkę z kawałkami czekolady, dzięki której już po pierwszym kęsie wrócisz do lat dzieciństwa. Drożdżówki w przeciwieństwie do innych ciast, nie wymagają dużego nakładu pracy, a odwdzięczają się wyjątkowym smakiem i aromatem, który roznosi się po całym domu.

Babcia piekła drożdżówki w piecu kaflowym, opalanym drewnem. Bez wątpienia też miało to ogromny wpływ na smak i zapach takiej bułki. Mama natomiast w prodiżu, takim starym, jeszcze z czasów PRL – u 😊 Drożdżówka również była pyszna. Ale piec na drewno miał swój klimat.

Zapraszamy na drożdżówkę jak u Babci, tym razem z piekarnika.

Drożdżówka jak u Babci – z wanilią skład:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 120/130 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropli wanilii 
  • szczypta soli 
  • 4 – 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży 
  • 4 łyżki pokrojonej drobno czekolady
  • cukier puder

Drożdżówka jak u Babci – z wanilią przepis:

1. Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. 

2. Dodajemy jajka, wanilię, sól i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie.

4. Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

5. Blaszkę 34 x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wykładamy połowę ciasta do blachy i rozsypujemy pokruszoną uprzednio czekoladę. Wykładamy resztę ciasta i wyrównujemy. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.

6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed wstawieniem ciasto smarujemy mlekiem. Pieczemy 30 – 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Na koniec, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 

INNE WYPIEKI

Drożdżówka jak u Babci - z wanilią


 

4 Comments

  1. Ellen
    5 sierpnia 2020 at 19:30
    Reply

    Jak u Babci 🙂

    • KuchniaNaWypasie
      10 sierpnia 2020 at 16:24

      U Babci drożdżówka zawsze najlepsza 😊

  2. przemyslanezarabianie.pl
    7 sierpnia 2020 at 18:05
    Reply

    Smaki dzieciństwa do których często wracamy.Fajny przepis z którego chętnie skorzystam.

    • KuchniaNaWypasie
      10 sierpnia 2020 at 16:23

      Drożdżówka to proste i bardzo klasyczne ciasto, ale najwięcej smaku jest w niej właśnie przez ten sentyment.
      Dziękujemy!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *