Drożdżówka jak u Babci – z wanilią
Puszysta, pachnąca drożdżówka jak u Babci – z wanilią, to sprawdzony przepis na pyszne ciasto. Drożdżówka, która zawsze wspaniale smakuje i znika ze stołu w mgnieniu oka! Doskonale smakuje z mlekiem, kakao lub kawą zbożową.
Wypróbuj nasz przepis na doskonałą drożdżówkę z kawałkami czekolady, dzięki której już po pierwszym kęsie wrócisz do lat dzieciństwa. Drożdżówki w przeciwieństwie do innych ciast, nie wymagają dużego nakładu pracy, a odwdzięczają się wyjątkowym smakiem i aromatem, który roznosi się po całym domu.
Babcia piekła drożdżówki w piecu kaflowym, opalanym drewnem. Bez wątpienia też miało to ogromny wpływ na smak i zapach takiej bułki. Mama natomiast w prodiżu, takim starym, jeszcze z czasów PRL – u 😊 Drożdżówka również była pyszna. Ale piec na drewno miał swój klimat.
Zapraszamy na drożdżówkę jak u Babci, tym razem z piekarnika.
Drożdżówka jak u Babci – z wanilią skład:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej
- 120/130 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- kilka kropli wanilii
- szczypta soli
- 4 – 5 łyżek roztopionego masła
- 1 saszetka suchych drożdży
- 4 łyżki pokrojonej drobno czekolady
- cukier puder
Drożdżówka jak u Babci – z wanilią przepis:
1. Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
2. Dodajemy jajka, wanilię, sól i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie.
4. Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
5. Blaszkę 34 x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wykładamy połowę ciasta do blachy i rozsypujemy pokruszoną uprzednio czekoladę. Wykładamy resztę ciasta i wyrównujemy. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed wstawieniem ciasto smarujemy mlekiem. Pieczemy 30 – 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Na koniec, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ellen
5 sierpnia 2020 at 7:30 pmJak u Babci 🙂
KuchniaNaWypasie
10 sierpnia 2020 at 4:24 pmU Babci drożdżówka zawsze najlepsza 😊
przemyslanezarabianie.pl
7 sierpnia 2020 at 6:05 pmSmaki dzieciństwa do których często wracamy.Fajny przepis z którego chętnie skorzystam.
KuchniaNaWypasie
10 sierpnia 2020 at 4:23 pmDrożdżówka to proste i bardzo klasyczne ciasto, ale najwięcej smaku jest w niej właśnie przez ten sentyment.
Dziękujemy!