Proste ciasto czekoladowe z delikatnym kremem, to przepis na mocno kakaowy, pyszny deser na wyjątkowe okazje i nie tylko. Aromatyczne, trzywarstwowe, wilgotne ciasto o głębokim smaku czekolady, przełożone warstwami masy z bitej śmietany i czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą. Wszystko tworzy elegancki deser idealny na specjalne okazje jak Święta, imieniny lub Walentynki. To również doskonała i łatwa w przygotowaniu propozycja na klasyczne ciasto weekendowe.
Ciasta czekoladowe z kremem przepisy, które najchętniej szykujemy, zawierają najczęściej masę karpatkową, budyniową lub mascarpone. Popularne są także kremy kokosowe, z kaszy manny oraz mleka w proszku. Nasz lekki krem bez masła i serka mascarpone z pewnością jest jedną z wielu zalet tego pysznego ciasta. Jest dość łatwy w przygotowaniu i doskonale współgra ze smakiem czekoladowo – śliwkowych placków.
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem polecamy wszystkim fanom wypieków nie tylko kakaowych. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na doskonałe desery. Min. wyjątkowo aromatycznego i wręcz rozpływającego się w ustach ciasta „pijak” bez pieczenia, a także przepisu na cudowny sernik z rosą. Polecamy również pomysł na szybkie ciasto z jabłkami i galaretką agrestową oraz na ciasto czekoladowe wulkan. Jak zrobić ciasto czekoladowe przełożone kremem? Zapraszamy na przepis!
Szklanka ma 250 ml
Forma do pieczenia: 20 x 20 cm
Ciasto czekoladowe z kremem
Składniki:
Na ciasto:
- mąka pszenna uniwersalna: 2 szklanki
- kakao: 1 łyżka
- mleko: 1 szklanka
- jajka: 2 szt.
- dżem śliwkowy: 2 łyżki
- soda: 1 łyżeczka
- cukier: 2 łyżki
- olej: 0,5 szklanki
Masa:
- śmietana 30 % : 0,5 l
- czekolada deserowa: 100 g
- żelatyna: 1 łyżeczka
- cukier puder: 2 łyżki
- mleko: 4 łyżki
Ciasto czekoladowe z kremem przepis
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy jajka, cukier, dżem i dokładnie mieszamy aż się cukier rozpuści. Kakao, mąkę i sodę przesiewamy razem i dodajemy do mokrych składników w trzech etapach. Należy bardzo krótko mieszać, tylko tyle aby składniki połączyć.
Spód formy smarujemy masłem i oprószamy mąką, boki zostają czyste, aby ciasto mogło się wspinać. Ciasto wlewamy do formy, wstawiamy do piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 35 – 40 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika, a po 5 minutach wyjmujemy ciasto i przekładamy na kratkę aby ostygło. Zimne ciasto przekrawamy na 3 placki.
W kąpieli wodnej rozgrzewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy połamaną czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia. Resztę zimnej śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Żelatynę namaczamy w mleku. Kiedy namoknie, podgrzewamy, żeby się rozpuściła. Następnie dodajemy do rozpuszczonej czekolady.
Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce masy czekoladowej i nadal ubijamy. Gotową masą równomiernie przekładamy zimne placki. Postarajcie się ładnie to zrobić, ponieważ nam nie koniecznie się to udało 😊😁. Wierzch dekorujemy ulubioną polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe przekładane kremem czekoladowym odstawiamy do stężenia.
Życzymy smacznego!
Lidia
15 lipca 2022 at 10:34 amTak.mi ciasto wyrosło że nawet nie jestem w stanie na pol przekroić a co dopiero na trzy…
KuchniaNaWypasie
15 lipca 2022 at 4:31 pmTrudno powiedzieć dlaczego, a jak dużej blaszki Pani użyła? W przepisie jest forma 20 x 20 cm i takie ciasto da się przekroić, zapewniam.