Prosty przepis na pyszne ciasto budyniowe z galaretką bez pieczenia. Dwie warstwy delikatnego kremu na spodzie z biszkoptów, zwieńczone warstwą orzeźwiającej wiśniowej galaretki. To łatwy w przygotowaniu pomysł na ciasto z budyniem i jeden z naszych ulubionych przepisów na niedrogi deser z kilku składników. Do wykonania tego ciasta potrzebne są tylko proste produkty, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto zrobić z budyniem waniliowym, koniecznie zobacz nasz przepis!
Coraz więcej osób szuka łatwych przepisów na ciasta bez użycia piekarnika. Przygotowanie takiego ciasta nie grozi zakalcem, nie wymaga pilnowania długości pieczenia i dość często pozytywnie wpływa na oszczędność czasu i pieniędzy. Mimo tego, że nasze ciasto z masą budyniową składa się z dwóch warstw i wierzchu z wiśniowej galaretki, to wykonanie go nie jest pracochłonne. Z przepisu dowiesz się również, że można nieco obniżyć kaloryczność ciasta, zastępując masło serkiem z wiaderka. Zapraszamy na przepis!
Forma do pieczenia 25 x 25 cm
Ciasto budyniowe bez pieczenia
Składniki:
- biszkopty podłużne: 220 g
Masa budyniowa:
- mleko: 1/2 litra
- budyń waniliowy lub śmietankowy (64 g): 1 op.
- masło: 200 g
- cukier do smaku
- żelatyna: 2 płaskie łyżeczki
- woda: 1/3 szklanki
Masa śmietanowa:
- śmietanka 30 – 36 %: 400 g
- cukier puder: 3 łyżki
- mleko w proszku: 4 łyżki
- żelatyna: 3 łyżeczki
- woda: 1/3 szklanki
Oraz:
- galaretka wiśniowa, malinowa lub truskawkowa: 2 op.
- mleko: 1/2 szklanki
Ciasto budyniowe bez pieczenia – przepis
Przygotowanie:
Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Spód wykładamy biszkoptami, moczonymi przez chwilę w mleku.
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale w nieco mniejszej ilości mleka. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aż wystygnie.
Masło w temperaturze pokojowej ubijamy do białości, a następnie dodajemy do niego po 1 łyżce wystudzonego budyniu, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodajemy 2 – 3 łyżki cukru pudru według własnych upodobań smakowych.
Do gotowej masy, cienkim strumieniem wlewamy chłodną żelatynę i dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na biszkopty. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki, aby masa lekko stężała.
Masło możemy również zastąpić serkiem z wiaderka. Wówczas serek należy dodać do gorącej masy (nie gotować!), wymieszać i wlać płynną żelatynę. Gdy masa lekko ostygnie, wyłożyć na biszkopty, a następnie postępować zgodnie z dalszą częścią przepisu.
Masa śmietanowa:
Żelatynę przygotowujemy w ten sam sposób, jak do masy budyniowej.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Kiedy zaczną tworzyć się wzorki, dodajemy do smaku cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mleko w proszku i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Do gotowej masy cienkim strumieniem wlewamy chłodną żelatynę i dokładnie mieszamy. Wykładamy na lekko tężejącą masę budyniową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretki przygotowujemy w nieco mniejszej ilości wody, niż zalecana na opakowaniu (ok. 850 – 900 ml na dwie galaretki ). Galaretkę odstawiamy do momentu, gdy zacznie tężeć. Lekko tężejącą wykładamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na ciasta. Polecamy ciasto z rurkami bez pieczenia, pięknie prezentujące się i szybkie ciasto z jabłkami oraz ciasto z malinami i serkiem mascarpone. Zobacz też przepis na ciasto krówka na herbatnikach.
Życzymy smacznego!