Blog posts

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Ciasta i desery, Święta, Wypieki, Z piekarnika

Makowiec zawijany, czyli rolada makowa według naszego sprawdzonego przepisu z ciasta krucho – drożdżowego. Pyszna, wilgotna rolada, którą możesz przygotować z domowej lub gotowej masy makowej. Wykonasz ją samodzielnie, bez problemu, dzięki dokładnemu opisowi oraz dodanym zdjęciom z przygotowania. Nasza strucla bardzo długo zachowuje świeżość, więc możesz ją upiec nieco wcześniej niż przed samymi świętami. W ten sposób możesz wygospodarować odrobinę czasu na szykowanie innych potraw. Są przepisy, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Makowa rolada, to z pewnością jeden z tych wypieków, które gości w ten wyjątkowy czas w prawie każdym polskim domu. Jak zawijać, jak długo piec i jak przechowywać roladę makową? Zapraszamy na przepis!

Makowiec zawijany


Makowiec zawijany 

Składniki: 

Z podanych składników przygotujesz jedną roladę z formy 34 x 12 cm.

Na ciasto: 

  • mąka pszenna: 250 g
  • masło: 125 g
  • cukier: 2 łyżki
  • jajko: 1 szt.
  • drożdże świeże: ok. 2 g

Na masę makową:

  • mak mielony: 200 g
  • mleko: 250 ml
  • masło: 2 łyżki
  • bakalie: 120 – 150 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 – 3 łyżki
  • miód: 4 łyżki
  • olejek migdałowy lub amaretto do smaku
  • jajka: 2 szt.
  • szczypta drożdży

Makowiec zawijany


Makowiec zawijany – przepis

Przygotowanie: 

Ciasto: 

Mąkę wysypujemy do miski i dodajemy pokrojone masło. Zaczynamy zagniatać ciasto, tak aby wstępnie połączyć mąkę z masłem. Kiedy się nieco połączą, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 – 3 godziny lub na całą noc.

Masa makowa: 

Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy mak mielony i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wychodzi zbyt sucha, należy dodać jeszcze nieco mleka. Do gorącego maku dodajemy masło i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy miód. Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy jedną – dwie łyżki amaretto lub kilka kropel olejku migdałowego.

Wrzucamy bakalie. Jeśli są to orzechy włoskie, morele lub daktyle, warto je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Mieszamy z makiem i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masa wystygnie, dodajemy jajka oraz odrobinę drożdży.

Rolada makowa jak zawijać? 

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt. Przykładamy do niego blaszkę do pieczenia. Placek musi być z każdej strony dłuższy o 4 -5 cm niż forma.

Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wykładamy masę makową, zostawiając brzegi ciasta bez nadzienia. Ponownie przykładamy blaszkę. Składamy boki ciasta w taki sposób, aby długość rolady, była nieco krótsza niż formy. Następnie dość ciasno zwijamy dłuższy bok rolady, zlepiając w miarę dokładnie końcówkę, a boki zawijamy do środka.

Roladę smarujemy olejem i zawijamy dokładnie w papier do pieczenia i wkładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia makowca zwijanego to 160 stopni. Czas pieczenia rolady makowej, to ok. 50 minut.

Struclę makową możemy udekorować lukrem lub polewą czekoladową. My wykorzystaliśmy polewę z białej i deserowej czekolady. Rolada przez pierwsze 2 – 3 dni świetnie przechowa się w chłodnym miejscu poza lodówką. Potem należy ją umieścić w lodówce.

 

Makowiec zawijany świąteczny 

Nasz przepis na świąteczny makowiec zawijany drożdżowo – kruchy polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonego pomysłu na to tradycyjne ciasto. Gwarantujemy udany i pyszny wypiek przy niewielkim nakładzie pracy i czasu. Polecamy zrobić go dokładnie według przepisu i nie zmieniać proporcji poszczególnych składników. Rolada z makiem z puszki, to opcja, którą możesz wykorzystać, jeśli kupisz dobrej jakości gotową masę. Przygotowanie masy makowej w domu, nie jest pracochłonne i gorąco zachęcamy wszystkich do tego rozwiązania.

Rolada makowa przepis

Domowa rolada z makiem, to wypiek, który znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym w kategorii Święta oraz Ciasta i Desery. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na świąteczne ciasta. Zobacz sprawdzony przepis na piernik, biszkopt z makiem i kremem oraz seromakowiec łaciaty. Pyszne jest też ciasto piernikowe z kremem mlecznym, a także sernik na kruchym spodzie. Strucla z makiem przepis na pyszne domowe ciasto, z którym każdy sobie poradzi.

Życzymy smacznego!

Makowiec zawijany

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.