Blog posts

Karpatka przepis

Karpatka przepis

Ciasta i desery, Święta

Tradycyjny przepis na domową karpatkę z ciasta parzonego z pysznym kremem budyniowym. Klasyczne, efektowne ciasto, które jest z pewnością jednym z ulubionych wypieków w polskich domach. Dwie warstwy pofalowanego ciasta ptysiowego przełożone delikatną budyniowo – maślaną masą, tworzą cudowne połączenie smaków i świetnie się prezentują. Jeśli interesuje Cię więc sprawdzony przepis na karpatkę domową krok po kroku, u nas bez wątpienia go znajdziesz!

Łatwa karpatka z budyniem, której sukces zależy od udanego ciasta. Tkwi on w odpowiednich proporcjach wody i tłuszczu. Zbyt dużo tłuszczu sprawi, że ciasto nie wyrośnie, będzie ciężkie i gumowate. Jeśli będzie go za mało, ciasto karpatka okaże się bardzo łamliwe i kruche. Żeby karpatka nie opadła, nie otwieramy w czasie pieczenia drzwiczek od piekarnika i pieczemy ciasto w podanej w przepisie temperaturze. Żeby karpatka była chrupiąca, powinna się odpowiednio długo piec.

Utarło się błędne przekonanie, że ciasto ptysiowe, jest trudne w wykonaniu. Jeśli zastosujemy w trakcie jego szykowania, kilka z powyższych wskazówek, okaże się bardzo proste i niezwykle uniwersalne. Można go wykorzystać w wielu deserach na słodko i na słono. Oprócz ciast, z ciasta parzonego przygotujemy ptysie, eklerki, słomkę oraz groszek ptysiowy. Natomiast udana karpatka domowa z kremem budyniowym będzie zawsze strzałem w dziesiątkę.

Tradycyjne przepisy na karpatkę z budyniem wymagają nieco więcej pracy niż np. nasza napoleonka bez pieczenia na krakersach. Ale dobrze przygotowane ciasto można wykorzystać również do wykonania pysznych pączków ptysiowych smażonych. Rewelacyjnie zaprezentuje się także oryginalna rolada karpatkowa z kremem budyniowym. Polecamy też inne nasze przepisy na ciasta i desery. Karpatka jak zrobić? Jak upiec karpatkę, żeby były fale? Zapraszamy na przepis!

Karpatka przepis


 Przepis na ciasto karpatka

Składniki: 

Na ciasto parzone:

  • masło: 100 g
  • woda: 270 ml
  • mąka pszenna: 1 szklanka
  • jajka: 5 szt.
  • szczypta soli

Masa budyniowa: 

  • budyń waniliowy duży (64 g): 1 op.
  • mleko: 2 szklanki
  • masło: 200 g
  • cukier do smaku

Karpatka przepis


Karpatka ciasto przepis

Przygotowanie: 

Ciasto ptysiowe: 

Do rondla wlej wodę, dodaj pokrojone w kostkę masło. Kiedy masło się rozpuści, a woda zacznie gotować, dodaj sól i wsyp całą mąkę, energicznie mieszając. Gotuj przez dwie minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i zrobi się z niego jedna bryła. Zdejmij z ognia, podziel ciasto przy pomocy łyżki na mniejsze kawałki, aby szybciej ostygło. Do ciepłego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj na najniższych obrotach. Miksowanie powinno zająć ok. 5 minut.

Formę 35 x 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Podziel ciasto na połowę i upiecz dwa jednakowe placki w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia, to 30 – 35 minut na środkowej półce (góra/dół).

W trakcie pieczenia nie uchylaj drzwiczek piekarnika. Jeżeli lubisz bardziej wysuszone ciasto parzone, po upieczeniu możesz uchylić delikatnie drzwiczki i zostawić ciasto w temperaturze 150 stopni.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krem karpatkowy:

W mleku ugotuj duży budyń. Dodaj 3 – 4 łyżki cukru, w zależności od tego, jako bardzo słodką masę lubisz. Gorący budyń przykryj folią, aby nie zrobił się kożuch.

Zimny budyń zmiksuj, aby go delikatnie rozbić. Następnie dodawaj po łyżce masła w temperaturze pokojowej, cały czas miksując, aż skończy się masło. Gotowy krem przełóż na jeden placek ptysiowy i przykryj drugim, lekko go dociskając. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *