Blog posts

Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Ciasta i desery, Święta, Wypieki

Ciasto Malinowa chmurka, to doskonały pomysł na pyszny deser na kruchym spodzie z galaretką, bitą śmietaną i bezą. Przepis na malinową chmurkę zadowoli z pewnością wszystkich fanów malin oraz słodkich wypieków. To ciasto jest bez wątpienia prawdziwą poezją smaku. Chrupiąca, delikatna beza, puszysta bita śmietana, orzeźwiająca galaretka malinowa oraz słodkie kruche ciasto. Taki zestaw smaków, to prosta droga do wyjątkowo pysznego i bardzo ładnego deseru.

Ciasto Malinowa chmurka przepis, do którego latem idealnie sprawdzą się świeże maliny. W okresie zimowym, możesz użyć malin mrożonych. My zrobiliśmy wersję z samą galaretką, bez owoców. Jeśli chcesz użyć owoców mrożonych, należy maliny dodać bez rozmrażania do galaretki. W innym wypadku maliny stracą swój kształt. A takie owoce z pewnością uroku temu pięknemu deserowi nie dodadzą. Możesz też takie maliny zmiksować i również wymieszać z galaretką.

Malinowa chmurka przepisy na ciasto które niewątpliwie wymagają nieco pracy. Efekt wart jest zaangażowania, a satysfakcja z samodzielnego wykonania tego pysznego ciasta wręcz bezcenna. Malinowa chmurka na biszkoptach lub malinowa chmurka na herbatnikach może nieco skrócić czas przygotowania. Naszym zdaniem wersja na kruchym spodzie jest jednak jedną z pyszniejszych wariantów malinowej chmurki. Jak zrobić malinową chmurkę? Zapraszamy na przepis!

Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie


Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Składniki: 

Ciasto kruche: 

  • mąka pszenna: 1 szklanka
  • cukier puder: 2 łyżki
  • masło: 100 g
  • żółtka: 3 szt.

Galaretka: 

  • galaretka malinowa: 3 szt.
  • woda gorąca: 1 litr

Masa: 

  • śmietana kremówka: 0,5 l
  • mleko w proszku: 0,5 szklanki
  • żelatyna: 1 łyżka
  • mleko: 4 łyżki
  • cukier puder do smaku

Beza: 

  • białka jaj: 3 szt.
  • cukier: 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka
  • płatki migdałów: 3 – 4 łyżki

Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie


Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Przepis: 

Ciasto kruche 

Ze składników na kruche, zagniatamy szybko ciasto. Formę 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy przygotowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto na środkowej półce przez ok. 20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Galaretka

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. ( Jeśli ktoś ma zamiar dodać całe lub zmiksowane maliny powinien to zrobić teraz zanim galaretka zacznie wiązać ). Galaretkę ( z owocami lub bez) wykładamy na ciasto w momencie, kiedy zaczyna tężeć. Odstawiamy do lodówki, aby stężały.

Masa 

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami mleka i czekamy, aż się rozpuści. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżeczce mleka w proszku, wciąż ubijając. Na koniec dodajemy cukier według własnych upodobań smakowych. Do przestudzonej żelatyny z mlekiem dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany, a następnie stopniowo łączymy z całą masą mleczno – śmietanową. Wykładamy na stężałą galaretkę i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

Beza

Białka ubijamy na sztywno. Do białek dodajemy po łyżce cukru, nie przerywając miksowania. Na koniec do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną. Blaszkę 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wierzch posypujemy migdałami i pieczemy przez 1 godzinę w 140 stopniach ( termoobieg ) Pod koniec pieczenia należy uważać, aby wierzch bezy się zbyt mocno nie zrumienił. Jeśli ktoś nie posiada dwóch takich samych blaszek do pieczenia, do przygotowania bezy należy blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i narysować kształt 25 x 25 cm i na nim rozprowadzić bezową masę. Upieczoną bezę wykładamy do całkowitego wystudzenia, a następnie układamy jako wierzch ciasta, lekko ją dociskając. Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie najlepiej smakuje następnego dnia.

Polecamy

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne ciasta. Polecamy: pyszny sernik gotowany, ciasto Kinder Country bez pieczenia, piękne ciasto kokosowe na biszkopcie oraz pyszny sernik z białą czekoladą.

Życzymy smacznego!

Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie

1 Comment

  1. Jagoda
    6 lutego 2021 at 20:44
    Reply

    Rewelacja!!
    Uwielbiam ten placek. Pyszny i ładnie wygląda. Zamiast malin używam mrożonych jagód. Polecam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *