Blog posts

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasta i desery, Święta, Wypieki, Z piekarnika

Wilgotne, szybkie, bardzo proste w wykonaniu ciasto ucierane cytrynowe. Idealnie zrównoważone sokiem oraz skórką z cytryny. Zakochaj się w jego puszystym, idealnie wilgotnym wnętrzu oraz przepysznej glazurze lukrowej. Ciasto jest poza tym tak łatwe, że przygotujesz wszystko, zanim nagrzeje się piekarnik! To ciasto naprawdę uzależnia! Idealne na każdą okazję. Jeśli lubisz desery cytrynowe, koniecznie musisz spróbować.

Przepis na ciasto cytrynowe z lukrem, które zawsze się udaje. Warto zapamiętać kilka wskazówek, które spowodują, że będzie zawsze tak samo pyszne. Nie pomijaj skórki z cytryny, która nadaje wspaniałego, wyjątkowego cytrynowego smaku. Najlepiej jest oczywiście użyć cytryn ekologicznych. Dla najlepszego efektu użyj również świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Nie zastępuj go żadnym gotowym zamiennikiem z butelki. Naszym zdaniem, ciasto najlepiej smakuje z lukrem, dzięki któremu osiąga ono idealną równowagę.

Ciasto cytrynowe przepis, który z pewnością okaże się sukcesem jeśli składniki będą mieć temperaturę pokojową. Dlatego nie zapomnij wyjąć z lodówki potrzebnych produktów na 30 minut przed przystąpieniem do pracy. To jeden z kluczowych czynników, który wpłynie na efekt finalny.  Popołudniowa kawa lub herbata i cudowny, pachnący kawałek świeżego ciasta cytrynowego pozwolą Tobie i Twoim gościom wcisnąć pauzę i odłączyć się od świata na kilka chwil. Przecież sam zapach cytryny wywołuje uczucie szczęścia!

Jak zrobić dobre ciasto cytrynowe? Jak zrobić lukier do ciasta cytrynowego? Zapraszamy na sprawdzony przepis i mamy nadzieję, że podzielicie się nim z innymi. Polecamy!

Szklanka ma 250 ml

Keksówka 25 – 27 cm

Ciasto cytrynowe


Ciasto cytrynowe

Składniki 

Ciasto:

  • mąka pszenna: 2 szklanki
  • jajka: 4 szt.
  • budyń / kisiel cytrynowy (proszek) lub mąka ziemniaczana: 4 łyżki
  • cukier: 1/2 szklanki
  • olej: 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny: 3/4 szklanki
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

Lukier:

  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • cukier puder

Ciasto cytrynowe


Ciasto cytrynowe

Przygotowanie 

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

Olej połączyć z jogurtem oraz wyciśniętym sokiem z połowy cytryny.

Jajka ubijać na wysokich obrotach miksera z cukrem, aż masa zrobi się biała. Następnie zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem dodawaj mieszankę oleju z jogurtem. Dodać startą skórkę z cytryny.

W trzech etapach wsypać do przygotowanej masy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.

Dno formy oraz boki wysmarować odrobiną tłuszczu i oprószyć mąką.

Przełożyć ciasto do keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 45 – 55 minut. Najlepiej jak zawsze sprawdzić patyczkiem.

Ciasto wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach z formy i odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie przygotować lukier. Do miseczki dodać sok z cytryny i stopniowo, cały czas mieszając dodawać cukier puder. Lukier powinien być biały i kleisty. Przy spływaniu z łyżki powinien się „rwać”.

Na koniec ciasto polać przygotowanym lukrem i odstawić na kilka minut, aby wysechł.

Zobacz również nasz przepis na domowe bułeczki drożdżowe z dżemem oraz na 3 BIT – 20 minutowe babeczki. Pyszna jest nasza puszysta drożdżówka odrywana, a także ciasto krówka.

Życzymy smacznego!

Ciasto cytrynowe

Redakcja kuchnianawypasie.pl

Oceń wpis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis