Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto straciatella bez pieczenia. Straciatella na herbatnikach, to bardzo prosty w wykonaniu i efektowny deser, którym z pewnością zaskoczysz niejednych gości. Śmietana kremówka, serek mascarpone oraz gorzka czekolada i kakaowe herbatniki tworzą ciasto idealne. Takie, któremu nie można się oprzeć. Jeśli wiec szukasz pomysłu na deser do kawy i herbaty, zobacz nasz przepis na pyszne ciasto bez pieczenia.
Ciasto straciatella na herbatnikach to sprawdzony przez nas wielokrotnie pomysł na deser bez pieczenia. Bez obaw więc polecamy go wszystkim, nawet tym, którzy obawiają się szykowania domowych ciast z obawy, że „coś” się nie powiedzie. Wykonanie tego deseru jest bowiem bardzo proste, a efekt zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich.
Ciasto starciatellla na zimno jest pysznym, wręcz kompletnym deserem z kawałkami czekolady i posypką z ciastek. Dzięki połączeniu śmietany z kremowym serkiem, powstała masa jest niezwykle lekka i aksamitna. To szybkie ciasto na zimno bez jajek i tylko z niewielką ilością cukru. W naszym przepisie użyliśmy czekolady gorzkiej i właśnie taką polecamy. Jeśli chcesz, możesz oczywiście użyć czekolady mlecznej.
Straciatella bez pieczenia przepis, dzięki któremu przygotujesz szybkie domowe ciasto. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz wiele innych pomysłów na ciasta bez pieczenia. Polecamy sernik gotowany na herbatnikach, a także pysznego miodownika na ciastkach. Zobacz również piękne i obłędnie smakujące ciasto kokosowe bez pieczenia. Ciasto starciatella jak zrobić? Zapraszamy na przepis, który gorąco polecamy!
Tortownica 20 cm.
Przepis na ciasto straciatella bez pieczenia
Składniki:
Spód:
- herbatniki kakaowe: 120 g
- kakao: 2 łyżki
- masło: 80 g
- śmietana gęsta: 1 – 2 łyżki
Masa:
- słodka śmietanka 30 %: 400 g
- serek mascarpone: 300 g
- cukier puder: 2 – 3 łyżki
- żelatyna: 15 g
- gorzka czekolada: 50 g
- woda: 50 ml
Przepis na ciasto straciatellla bez pieczenia
Przygotowanie:
Żelatynę zalej wodą. Kiedy napęcznieje, podgrzej i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Ciasteczka zmiksuj na drobno. Dodaj miękkie masło oraz kakao i razem wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeśli słabo się klei, dodaj więcej śmietany. Ilość śmietany zależy od wilgotności ciastek. Odłóż 2 łyżki masy do dekoracji wierzchu.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Resztę masy rozłóż równomiernie na dno tortownicy i dokładnie ugnieć.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po jednej łyżce serek mascarpone i wolno ubijaj. Jeśli nie masz akurat serka mascarpone, możesz użyć innego kremowego serka. Na koniec dodaj do masy pokrojoną lub startą gorzką czekoladę.
Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy, wolno miksując.
Wyłóż masę na ciastka i wyrównaj powierzchnię. Posyp odłożonymi zmiksowanymi ciastkami. Odstaw do lodówki do stężenia na godzinę.
Życzymy smacznego!