Sernik pomarańczowy, to jeden z tych wypieków, do których zawsze z chęcią wracamy. Przepis na sernik z sokiem pomarańczowym to sprawdzony pomysł na sernik z wiaderka. Ten sernik zawsze się udaje! Jeśli szukasz zatem inspiracji na ciasto, którego jeszcze nie robiłaś lub odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić sernik pomarańczowy? To idealnie trafiłaś 🙂 Zapraszamy na przepis!
Sernik pomarańczowy na kruchym spodzie
Składniki
Ciasto kruche:
- mąka pszenna: 350 g
- cukier: 4 łyżki
- masło: 150 g
- jajka: 2 szt.
- ekstrakt z wanilii: 1/2 łyżeczki
- gęsta śmietana 18 %: 2 – 3 łyżki
- szczypta soli
Masa twarogowa:
- twaróg z wiaderka: 1200 g
- jajka: 8 szt.
- masło: 100 g
- cukier: ok. 1/2 szklanki
- budyń jasny: 4 łyżki
- aromat pomarańczowy: 1/2 łyżeczki
Lukier:
- sok z pomarańczy: 2 łyżki
- cukier puder: 8 – 10 łyżek
Oraz:
- skórka pomarańczowa: 100 g
- galaretka pomarańczowa: 2 łyżki
- ciepła woda: 1/2 szklanki
Przepis na sernik pomarańczowy na kruchym spodzie
Przygotowanie
Sernik pomarańczowy to pyszny, bardzo aromatyczny wypiek z pięknym wykończeniem w postaci lukru i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wymaga nieco pracy, ale efekt to idealne, pyszne i pachnące pomarańczą oraz wanilią ciasto na każdą okazję.
Ciasto kruche
Składniki na ciasto kruche muszą zimne.
Mąkę, cukier, masło, jajka, wanilię, sól oraz połowę śmietany łączymy i szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli jest mało plastyczne dodajemy więcej śmietany. Zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika na ok. 60 minut.
Masa twarogowa
Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową.
Ser twarogowy z wiaderka, jajka, masło, budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) oraz aromat pomarańczowy umieszczamy w misce i miksujemy, aż składniki się połączą. Pamiętajmy, aby spróbować masę pod względem słodkości.
Blaszkę 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto na spód i 2/3 rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy spód foremki. Resztę ciasta odkładamy do lodówki. Na tak przygotowane ciasto wylewamy masę twarogową, wyrównujemy wierzch. Z lodówki wyjmujemy resztę ciasta, rozwałkowujemy na placek ok. 4 – 5 mm grubości. Kroimy paski ok. 2 – 2,5 cm i układamy z nich kratkę na serniku. Następnie smarujemy odrobiną mleka.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni (góra/dół) piekarnika i pieczemy ok. 50 – 60 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Gdy uzyskamy odpowiednio złoty odcień, wyłączamy piekarnik. Po 15 minutach lekko uchylamy drzwiczki. Wyjmujemy z piekarnika po kolejnych 30 minutach.
Lukier
Do soku dodajemy stopniowo cukier puder i czekamy, aż się rozpuści. Należy dać tyle cukru, aby był szklisty i lejący.
Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy, aż się rozpuści. Do takiego płynu wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek pokrył się dokładnie galaretką.
Kratkę sernika smarujemy lukrem przy pomocy pędzelka, a miejsca pomiędzy kratką wypełniamy odsączoną skórką pomarańczową.
Życzymy smacznego!
Sernik ze skórką pomarańczową
Skórka pomarańczowa oraz sok pomarańczowy tworzą w tym serniku niesamowitą kompozycję smakową. Całości dopełnia wanilia dodana do kruchego spodu. Do masy serowej polecamy dodać ser twarogowy z wiaderka. Może to być Mlekovita, Piątnica, Mój Ulubiony, President, Pilos, Włoszczowa lub Hanusia. Takiego sera twarogowego nie trzeba mielić i dłużej się przechowuje niż klasyczny twaróg w kostce.
Sernik z wiaderka przepis
Sernik z wiaderka pomarańczowy to jeden wielu przepisów na pyszny deser do kawy i herbaty, jakie znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Polecamy pyszny sernik gotowany na spodzie z ciastek. Oraz przepis na doskonały sernik japoński na zimno. Sprawdź również pomysł na piękny sernik rustykalny bez spodu. Gorąco polecamy!
Życzymy smacznego!