Blog posts

Sernik pomarańczowy na kruchym spodzie

Sernik pomarańczowy na kruchym spodzie

Ciasta i desery, Święta

Sernik pomarańczowy, to jeden z tych wypieków, do których zawsze z chęcią wracamy. Przepis na sernik z sokiem pomarańczowym to sprawdzony pomysł na sernik z wiaderka. Ten sernik zawsze się udaje! Jeśli szukasz zatem inspiracji na ciasto, którego jeszcze nie robiłaś lub odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić sernik pomarańczowy? To idealnie trafiłaś 🙂 Zapraszamy na przepis!

Sernik pomarańczowy na kruchym spodzie


Sernik pomarańczowy na kruchym spodzie

Składniki 

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna: 350 g
  • cukier: 4 łyżki
  • masło: 150 g
  • jajka: 2 szt.
  • ekstrakt z wanilii: 1/2 łyżeczki
  • gęsta śmietana 18 %: 2 – 3 łyżki
  • szczypta soli

Masa twarogowa: 

  • twaróg z wiaderka: 1200 g
  • jajka: 8 szt.
  • masło: 100 g
  • cukier: ok. 1/2 szklanki
  • budyń jasny: 4 łyżki
  • aromat pomarańczowy: 1/2 łyżeczki

Lukier: 

  • sok z pomarańczy: 2 łyżki
  • cukier puder: 8 – 10 łyżek

Oraz:

  • skórka pomarańczowa: 100 g
  • galaretka pomarańczowa: 2 łyżki
  • ciepła woda: 1/2 szklanki


 

Przepis na sernik pomarańczowy na kruchym spodzie

Przygotowanie 

Sernik pomarańczowy to pyszny, bardzo aromatyczny wypiek z pięknym wykończeniem w postaci lukru i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wymaga nieco pracy, ale efekt to idealne, pyszne i pachnące pomarańczą oraz wanilią ciasto na każdą okazję.

Ciasto kruche

Składniki na ciasto kruche muszą zimne.

Mąkę, cukier, masło, jajka, wanilię, sól oraz połowę śmietany łączymy i szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli jest mało plastyczne dodajemy więcej śmietany. Zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika na ok. 60 minut.

Masa twarogowa

Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową.

Ser twarogowy z wiaderka, jajka, masło, budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) oraz aromat pomarańczowy umieszczamy w misce i miksujemy, aż składniki się połączą. Pamiętajmy, aby spróbować masę pod względem słodkości.

Blaszkę 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto na spód i 2/3 rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy spód foremki. Resztę ciasta odkładamy do lodówki. Na tak przygotowane ciasto wylewamy masę twarogową, wyrównujemy wierzch. Z lodówki wyjmujemy resztę ciasta, rozwałkowujemy na placek ok. 4 – 5 mm grubości. Kroimy paski ok. 2 – 2,5 cm i układamy z nich kratkę na serniku. Następnie smarujemy odrobiną mleka.

Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni (góra/dół) piekarnika i pieczemy ok. 50 – 60 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Gdy uzyskamy odpowiednio złoty odcień, wyłączamy piekarnik. Po 15 minutach lekko uchylamy drzwiczki. Wyjmujemy z piekarnika po kolejnych 30 minutach.

Lukier 

Do soku dodajemy stopniowo cukier puder i czekamy, aż się rozpuści. Należy dać tyle cukru, aby był szklisty i lejący.

Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy, aż się rozpuści. Do takiego płynu wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek pokrył się dokładnie galaretką.

Kratkę sernika smarujemy lukrem przy pomocy pędzelka, a miejsca pomiędzy kratką wypełniamy odsączoną skórką pomarańczową.

Życzymy smacznego!

Sernik ze skórką pomarańczową

Skórka pomarańczowa oraz sok pomarańczowy tworzą w tym serniku niesamowitą kompozycję smakową. Całości dopełnia wanilia dodana do kruchego spodu. Do masy serowej polecamy dodać ser twarogowy z wiaderka. Może to być Mlekovita, Piątnica, Mój Ulubiony, President, Pilos,  Włoszczowa lub Hanusia. Takiego sera twarogowego nie trzeba mielić i dłużej się przechowuje niż klasyczny twaróg w kostce.

Sernik z wiaderka przepis

Sernik z wiaderka pomarańczowy to jeden wielu przepisów na pyszny deser do kawy i herbaty, jakie znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Polecamy pyszny sernik gotowany na spodzie z ciastek. Oraz przepis na doskonały sernik japoński na zimno. Sprawdź również pomysł na piękny sernik rustykalny bez spodu. Gorąco polecamy!

Życzymy smacznego!

ciasto

Sernik pomarańczowy na kruchym spodzie

 

Oceń wpis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis