Blog posts

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Obiady, Zupa

Domowa zupa ogórkowa na żeberkach wieprzowych, to bez wątpienia jedna z najlepszych i najbardziej ulubionych przez nas tradycyjnych zup. Idealnie kwaśna, zawsze na wieprzowinie z kością, z ziemniakami i marchewką. Zupa, którą pachnie zawsze w całym domu. Czy jest ktoś, kto ogórkowej nie lubi? 😊 Nie ma jednego najlepszego przepisu na zupę ogórkową, W każdej rodzinie, każdym domu ogórkową gotuje się inaczej. Znam ogórkowe z ryżem lub makaronem, zabielane mlekiem kokosowym, a także w wersji bez mięsa. Tej ostatniej nie jadłem 😁

W moim domu rodzinnym zupa ogórkowa zawsze była zabielana śmietaną, na porządnym kawałku mięsa i z ziemniakami. Przepisem na taką właśnie zupę ogórkową chcemy się z Wami podzielić. Zobacz też inne nasze smaczne zupy, jak zupa kalafiorowa bez mięsa, a także aromatyczna zupa koperkowa z ziemniakami. Natomiast wszystkim wielbicielom polecamy zupę z fasolki szparagowej, Jak ugotować pyszną zupę ogórkową? Jakie dać przyprawy i śmietanę? Zapraszamy na przepis!

Zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa

Składniki: 

  • żeberka wieprzowe: 0,5 kg
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 większe ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 200 g śmietany 30 %
  • 1 słoik kiszonych ogórków (0,9 l)
  • woda
  • sól i pieprz do smaku

zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa przepis

Przygotowanie:  

 Do garnka wkładamy mięso (np. żeberka), obrane warzywa. Zalewamy zimną, przefiltrowaną wodą i gotujemy do miękkości.

 Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce na małe pazurki.

 Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wody. Gdy ostygną, kroimy w kostkę zbliżoną do ziemniaków.

 Do wywaru z mięsa i warzyw wkładamy ziemniaki, liść laurowy oraz koper i przyprawy z kiszonych ogórków. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, delikatnie je solimy.

 Do ugotowanych ziemniaków dodajemy starte ogórki – ilość zależy od tego czy wolimy bardziej kwaśną czy łagodniejszą zupę. Dodajemy także pokrojone warzywa i mięso. Gotujemy wolno 5 minut.

 Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się zagotuje, gasimy palnik i zostawiamy pod przykryciem aby wszystko naszło smakiem ogórków. Najlepiej pysznym z domowym chlebem.

Życzymy smacznego!

 

2 Comments

  1. Sonia
    18 października 2020 at 14:06
    Reply

    Dzien dobry ,jaka iloscia wody zalac mieso?

    • KuchniaNaWypasie
      18 października 2020 at 17:22

      Dzień dobry. Ok 2 – 3 cm ponad powierzchnię mięsa. Pozdrawiamy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *