Domowa zupa ogórkowa na żeberkach wieprzowych, to bez wątpienia jedna z najlepszych i najbardziej ulubionych przez nas tradycyjnych zup. Idealnie kwaśna, zawsze na wieprzowinie z kością, z ziemniakami i marchewką. Zupa, którą pachnie zawsze w całym domu. Czy jest ktoś, kto ogórkowej nie lubi? 😊 Nie ma jednego najlepszego przepisu na zupę ogórkową, W każdej rodzinie, każdym domu ogórkową gotuje się inaczej. Znam ogórkowe z ryżem lub makaronem, zabielane mlekiem kokosowym, a także w wersji bez mięsa. Tej ostatniej nie jadłem 😁
W moim domu rodzinnym zupa ogórkowa zawsze była zabielana śmietaną, na porządnym kawałku mięsa i z ziemniakami. Przepisem na taką właśnie zupę ogórkową chcemy się z Wami podzielić. Zobacz też inne nasze smaczne zupy, jak zupa kalafiorowa bez mięsa, a także aromatyczna zupa koperkowa z ziemniakami. Natomiast wszystkim wielbicielom polecamy zupę z fasolki szparagowej, Jak ugotować pyszną zupę ogórkową? Jakie dać przyprawy i śmietanę? Zapraszamy na przepis!
Składniki na zupę ogórkową ze śmietaną i koperkiem:
- żeberka wieprzowe: 0,5 kg
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 większe ziemniaki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 200 g śmietany 30 %
- 1 słoik kiszonych ogórków (0,9 l)
- woda
- sól i pieprz do smaku
Przepis na zupę ogórkową ze śmietaną i koperkiem:
Do garnka wkładamy mięso (np. żeberka), obrane warzywa. Zalewamy zimną, przefiltrowaną wodą i gotujemy do miękkości.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce na małe pazurki.
Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wody. Gdy ostygną, kroimy w kostkę zbliżoną do ziemniaków.
Do wywaru z mięsa i warzyw wkładamy ziemniaki, liść laurowy oraz koper i przyprawy z kiszonych ogórków. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, delikatnie je solimy.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy starte ogórki – ilość zależy od tego czy wolimy bardziej kwaśną czy łagodniejszą zupę. Dodajemy także pokrojone warzywa i mięso. Gotujemy wolno 5 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się zagotuje, gasimy palnik i zostawiamy pod przykryciem aby wszystko naszło smakiem ogórków. Najlepiej pysznym z domowym chlebem.
Życzymy smacznego!
Sonia
18 października 2020 at 2:06 pmDzien dobry ,jaka iloscia wody zalac mieso?
KuchniaNaWypasie
18 października 2020 at 5:22 pmDzień dobry. Ok 2 – 3 cm ponad powierzchnię mięsa. Pozdrawiamy.