Soczyste kotlety z karkówki na obiad
Te pyszne kotlety z karkówki w chrupiącej panierce, to świetna alternatywa dla popularnego schabowego. To soczyste, bardzo aromatyczne mięso z pewnością powinno częściej znajdować się na naszych stołach jako obiadowy kotlet.
Przyzwyczailiśmy się do tego, że to schabowy króluje na naszych stołach. Natomiast karczek to domena przede wszystkim grilla i jako mięso gulaszowe. A szkoda, ponieważ karkówka to bez wątpienia o wiele bardziej wdzięczne w smaku i aromacie mięso.
Jeśli miałaś lub miałeś dziś w planach na obiad kotlet w panierce, to wybierz karkówkę! I w przeciwieństwie do reszty sąsiadów, którzy „tłuką” schaboszczaka, przygotuj kotlety według naszego przepisu. Z pewnością się nie zawiedziesz!
Soczyste kotlety z karkówki w chrupiącej panierce skład:
- 4 kotlety z karkówki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
1. Kotlety bardzo lekko rozbijamy. Oprószamy pieprzem. Odstawiamy na 20 minut.
2. Do rozbitych jajek dodajemy sól i rozgnieciony czosnek.
3. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Należy uważać, aby mięsa nie przebić przy obracaniu.
4. Kotlety osuszamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!