Blog posts

Soczyste kotlety z karkówki w chrupiącej panierce

Soczyste kotlety z karkówki w chrupiącej panierce

Obiady, Wieprzowina

Soczyste kotlety z karkówki na obiad

Te pyszne kotlety z karkówki w chrupiącej panierce, to świetna alternatywa dla popularnego schabowego. To soczyste, bardzo aromatyczne mięso z pewnością powinno częściej znajdować się na naszych stołach jako obiadowy kotlet. 

Przyzwyczailiśmy się do tego, że to schabowy króluje na naszych stołach. Natomiast karczek to domena przede wszystkim grilla i jako mięso gulaszowe. A szkoda, ponieważ karkówka to bez wątpienia o wiele bardziej wdzięczne w smaku i aromacie mięso.

Jeśli miałaś lub miałeś dziś w planach na obiad kotlet w panierce, to wybierz karkówkę! I w przeciwieństwie do reszty sąsiadów, którzy „tłuką” schaboszczaka, przygotuj kotlety według naszego przepisu. Z pewnością się nie zawiedziesz! 

Soczyste kotlety z karkówki w chrupiącej panierce skład:

  • 4 kotlety z karkówki
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia

1. Kotlety bardzo lekko rozbijamy. Oprószamy pieprzem. Odstawiamy na 20 minut.

2. Do rozbitych jajek dodajemy sól i rozgnieciony czosnek.

3. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Należy uważać, aby mięsa nie przebić przy obracaniu.

4. Kotlety osuszamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

Soczyste kotlety z karkówki


Napisz komentarz