Blog posts

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Bez pieczenia, Ciasta i desery, Święta

Delikatne, eleganckie, domowe ciasto Raffaello bez pieczenia, z krakersami i masą budyniową. Ciasto jest wypełnione mnóstwem kokosowych i migdałowych smaków. Pyszny krem budyniowy z białą czekoladą dosłownie rozpływa się w ustach. Przełożony warstwami krakersów nadaje każdemu kęsowi wyjątkowego słodko – słonego smaku. To jedno z najlepszych ciast na specjalne okazje. Idealnie sprawdzi się na Święta, Sylwestra oraz na imprezy karnawałowe. Proste w wykonaniu ciasto bez użycia piekarnika, które należy tylko schłodzić przed podaniem. Jeśli jesteś fanem kokosowych deserów bez pieczenia, nasz przepis na ciasto Rafaello jest z pewnością dla Ciebie!

Ciasto z pewnością będzie udane, jeśli nie zmienimy proporcji składników. Nie polecamy zwiększać ilości masła, ponieważ w masie budyniowej są wiórki kokosowe, które i tak będą kaloryczne. Większa porcja masła spowoduje, że masa będzie bardzo ciężka. Przepis na ciasto Raffaello z gotowanym budyniem, migdałami i wiórkami kokosowymi, smakuje wyjątkowo dzięki krakersom. Jeśli zamienimy je na herbatniki, Rafaello okaże się deserem bardzo słodkim. Poza tym słone krakersy podkręcają słodkie smaki. Dzięki nim ciasto finalnie nie potrzebuje dużej ilości cukru. Ciasto Rafaello bez pieczenia możesz również przygotować z mascarpone. Do tej wersji polecamy nasz krem z mascarpone do tortu. Jak zrobić ciasto Rafaello na krakersach? Jak zrobić krem do ciasta Rafaello? Zobacz przepis!

Forma 25 x 38 cm

Ciasto Raffaello bez pieczenia 


 

Ciasto Raffaello bez pieczenia – Składniki: 

  • krakersy: 2 paczki (2 x 175 g)
  • wiórki kokosowe: 300 g
  • mleko: 1 litr
  • budyń kokosowy: 3 op. (3 x 35 g)
  • masło: 200 g
  • biała czekolada: 100 g
  • płatki migdałowe: 50 g
  • cukier puder do smaku

Ciasto Raffaello bez pieczenia 


Ciasto Raffaello bez pieczenia – Przepis  

Budynie gotujemy na mleku. Do gorącego budyniu dodajemy połowę masła i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

70 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również odstawiamy, aby ostygła.

Zimny budyń rozbijamy mikserem, a następnie dodajemy po 1 łyżce ciepłego masła i razem miksujemy na gładką masę.

Do masy dodajemy połowę wiórków kokosowych, połowę płatków migdałowych i przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i razem mieszamy. Polecamy sprawdzić, czy masa jest wystarczająco słodka. Dla nas ilość cukru z białej czekolady oraz z wiórków kokosowych jest wystarczająca, aby krem osłodzić. Jeśli trzeba, dosładzamy cukrem pudrem.

Blachę wykładamy folią spożywczą. Spód wykładamy warstwą krakersów. Wykładamy 40 % masy budyniowej i wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę krakersów, lekko wciskając w budyń i wykładamy kolejne 40 % masy. Wyrównujemy i przekładamy ponownie ciastkami. lekko dociskając. Na wierzch rozprowadzamy resztę masy, posypujemy wiórkami kokosowymi, startą, białą czekoladą i płatkami migdałowymi.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym czasie krakersy zmiękną, a masa się ustabilizuje.

Zobacz też nasze przepisy na ciasto góra lodowa bez pieczenia, pyszny miodownik bez pieczenia oraz szybkie ciasto z jabłkami.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.