Blog posts

Chrupiący chleb domowy jak dawniej

Chrupiący chleb domowy jak dawniej

Chleb i bułki

Chrupiący chleb domowy jak dawniej 

Ten chrupiący chleb to wspomnienie smaku z dzieciństwa. Każdemu z nas zapewne od czasu do pory przychodzi ochota, żeby zjeść coś być może banalnego, ale w naszej świadomości wyjątkowego. Też tak miewasz? 

Na pewno😊 Dziś zapraszamy więc na pachnącą przypieczoną skórką podróż do czasów, gdy pysznym chlebem zajadano się na co dzień . Dołożyliśmy do niego nutę nowoczesności, ponieważ do wyrabiania użyliśmy miksera. Do wyrośnięcia drożdży, a nie zakwasu jak niegdyś. 

Przepis jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje. Chlebek jest bardzo delikatny w środku i lekko spieczony z zewnątrz. Zajrzyj do poniższego przepisu i zobacz jak łatwo piec domowy pyszny chleb!

Podziel się z nami swoją opinią na temat przepisu, a jeśli sama/m pieczesz chleb to napisz jaki jest Twój ulubiony.

Chrupiący chleb domowy jak dawniej skład:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 0,5 szklanki mąki żytniej białej
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  •  0,5 łyżeczki cukru
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki oleju

Chrupiący chleb domowy jak dawniej przepis:

1. Do lekko ciepłej wody wsypujemy drożdże i cukier. Chwilę mieszamy, aż się wszystko rozpuści. Odstawiamy na 10 minut.

2. Dodajemy sól, stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Póki ciasto jest rzadkie, chwilę miksujemy. Dalej mieszamy drewnianą łyżką, aż mąka się wchłonie. Na koniec dodajemy olej, znów chwilę mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

3. Po upłynięciu godziny wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy przez 5 minut. Formujemy owalny bochenek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

4. Ostrym nożem robimy kilka nacięć na wyrośniętym chlebie i spryskujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni półkę niżej niż środek. Pieczemy 25 minut. 

5. Podnosimy temperaturę do 200 stopni i pieczemy, aż się ładnie zrumieni. Jeżeli chcemy mieć miękką skórkę, po wyjęciu delikatnie spryskujemy wodą. 

Smacznego!

Prosty chleb domowy


3 Comments

  1. Serena
    16 marca 2022 at 10:51 pm

    Bardzo ciekawy jest fakt, dlaczego dzisiaj już nie mamy niemal szansy na chleb w smaku taki jak lata temu. Jak on się zmieniał gdzieś tak od 2000 roku i dlaczego już nie będzie taki jak kiedyś. Chodzi głównie o to, że ziarna starego typu już nie są dostępne są tylko zmodyfikowane co widać na polach po niskich zbożach. Dlatego warto robić własne chleby, bo to jeszcze ratuje ich smak i jakość.

  2. Ja
    2 kwietnia 2022 at 9:42 am

    Termoobieg, czy góra dół?

    • KuchniaNaWypasie
      4 kwietnia 2022 at 12:37 pm

      Zdecydowanie góra/dół

Napisz komentarz