Blog posts

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

Ciasta i desery, Porady, Święta, Wypieki, Z piekarnika

Sprawdzona, domowa masa makowa z mielonego maku, to gwarancja udanego wypieku. Aby zrobić pyszną masę domowej roboty, potrzebujesz tylko kilku składników oraz garnka i łyżki. To nasz wypróbowany przepis, który dopełni smak ciasta drożdżowego, makowca, strucli, tortu oraz makiełek, makówek i klusek z makiem. Masa jest uniwersalna, dzięki temu możesz ją podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Mak z bakaliami to przecież dodatek do tradycyjnych wypieków i potraw nie tylko na świąteczny stół. Przepis na dobrą masę makową na mleku, powinien oprócz niebieskiego maku, zawierać również bakalie, czyli rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina, migdały lub morele. Nie może również zabraknąć najważniejszego dodatku, czyli kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej.

Jeśli chodzi o gotową masę makową z puszki, to naszym zdaniem rozwiązanie ostateczne, chociaż nie zawsze najgorsze. Zdarza się spotkać produkt z niezłymi składnikami, ale nawet w tych najlepszych, na pierwszym miejscu w składzie najczęściej znajdziemy wodę i nie więcej niż 25 procent maku. Masa na makowiec przygotowana w domu według sprawdzonego przepisu, nigdy nie zaskoczy nieudanym wypiekiem. Możesz zawsze dodać do niej więcej swoich ulubionych bakalii. Kiedyś wykonanie takiej masy domowym sposobem mogło sprawiać sporo problemu. Mak należało bowiem kilka godzin gotować, a następnie trzykrotnie zmielić. Dziś nie potrzebujesz tyle czasu, ponieważ mak mielony jest dostępny praktycznie w każdym sklepie. Przed zakupem warto znów spojrzeć na skład. Powinien zawierać 100 % maku. Zapraszamy na przepis!

Szklanka ma 250 ml

Domowa masa makowa


Domowa masa makowa – Przepis 

Składniki: 

Masa podstawowa:

  • mak niebieski mielony: 200 g
  • bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, morele, śliwki): 200 – 300 g
  • mleko: 1 szklanka
  • miód do smaku (3 – 4 łyżki)
  • masło: 2 łyżki
  • olejek migdałowy do smaku

Jeśli masa będzie służyć do wypieków należy do niej dodać:

  • jajka: 2 szt.
  • jabłko: 1 szt.
  • kasza manna: 2 łyżki

Domowa masa makowa


Domowa masa makowa – Przepis

Przygotowanie: 

W garnku zagotuj mleko, dodaj mielony mak oraz masło. Gotuj wolno ok. 5 minut, cały czas mieszając. W razie konieczności dodaj jeszcze nieco mleka.

Bakalie zalej gorącą wodą. Większe, jak orzechy włoskie, morele lub śliwki pokrój przed moczeniem na mniejsze kawałki. Dokładnie wypłucz i odsącz na sitku. Następnie przełóż do gorącej masy makowej. Ilość bakalii oraz ich rodzaj dostosuj swoich upodobań smakowych. Dodaj do smaku odrobinę olejku migdałowego.

Jeśli masa będzie służyć do wypieku, dodaj do smaku miód już teraz. Jeśli będziesz jej używać na zimno, np. do makówek lub klusek, miód dodaj do masy przestudzonej. Dzięki temu zachowa swoje walory zdrowotne.

Do wystudzonej masy, która będzie wypiekana należy dodać 2 łyżki kaszy manny, starte na tarce jabłko oraz 2 jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę można piec.

Polecamy też nasze przepisy na biszkopt z makiem i kremem, makiełki z makaronem oraz na pyszne kluski z makiem, czyli Mohnnudel.

Życzymy smacznego!

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *