Blog posts

Ciasto Pychotka – Pani Walewska

Ciasto Pychotka – Pani Walewska

Ciasta i desery, Święta, Wypieki, Z piekarnika

Sprawdzony przepis na pyszne, wręcz uzależniające ciasto Pychotka, wcześniej zwane również jako Pani Walewska. Doskonały deser z ciasta kruchego, aromatycznej kremowej masy, wiśniowego dżemu oraz bezy z płatkami migdałów, które mogą zastąpić orzechy. Jeśli skorzystasz z kilku naszych wskazówek, ciasto okaże się dość proste w przygotowaniu. Nagrodzi cudownym smakiem i z pewnością spotka się z dużym entuzjazmem ze strony bliższej i dalszej rodziny oraz znajomych!

Ciasto Pychotka z kremem karpatkowym możesz dostosować do własnych upodobań. Płatki migdałów zastąpią równie dobrze siekane orzechy włoskie, a dżem wiśniowy, możesz zamienić np. na porzeczkowy, który świetnie do tego ciasta pasuje. Polecamy skorzystać z dużej blachy piekarnikowej. U nas to 43 x 37 cm. Dzięki temu podczas jednego pieczenia przygotujemy obydwa placki wraz bezą. Zdecydowanie ułatwi to pracę i skróci czas przygotowania całego ciasta.

Ciasto pychotka na kruchym cieście, to jedna z wielu propozycji na pyszne wypieki, które znajdziesz na Naszym Blogu. Zobacz również przepis na ciasto z jabłkami i kruszonką, a także przepis na ciasto marchewkowe. Bardzo proste w wykonaniu jest ciasto widelcem mieszane oraz pyszny sernik z jabłkami.  Jak zrobić ciasto Pychotka? Zapraszamy na przepis!

Ciasto Pychotka


Ciasto Pychotka

Składniki: 

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna: 2 szklanki
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • masło: 100 g
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • gęsta śmietana: 2 – 3 łyżki

Beza:

  • białka: 6 szt.
  • cukier biały: 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka

Masa budyniowa: 

  • mleko: 500 ml
  • budyń waniliowy: 2 op. (2 x 40 g)
  • masło: 200 g
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • cukier puder
  • aromat migdałowy: kilka kropli

Oraz:

  • dżem lub konfitura wiśniowa: 350 – 400 g
  • płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie: 100 – 120 g


Ciasto Pychotka przepis

Przygotowanie: 

W mleku ugotować budyń, przykryć dokładnie folią spożywczą i zostawić do wystudzenia.

Kruche ciasto: 

Składniki na ciasto muszą być bezpośrednio z lodówki.

Z mąki, jajka, żółtka, masła oraz cukru zagnieść ciasto. Dodawać stopniowo odpowiednią ilość śmietany, aż ciasto będzie plastyczne.

Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dno wyklejamy ciastem kruchym.

Beza: 

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną, wolno miksując.

Ciasto posmarować warstwą dżemu lub konfitury. Rozprowadzić delikatnie i równomiernie warstwę ubitych białek. Posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 30 – 35 minut. Po ok.10 minutach bezę przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia lub ustawić tylko dolną grzałkę. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

Masa budyniowa:

Miękkie masło zmiksować z cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać po łyżce budyniu, cały czas wolno miksując. Na koniec dodać aromat migdałowy i sprawdzić poziom słodkości masy. Jeśli trzeba dodać ewentualnie cukru pudru i wymieszać.

Zimne ciasto przekroić na pół. Pierwszą połówkę ułożyć bezą do góry. Wyłożyć i równo rozprowadzić masę budyniową. Przykryć drugą częścią ciasta, również bezą do góry.

Ciasto odstawić do lodówki, żeby stężało.

Życzymy smacznego!

 

Ciasto Pychotka

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *