Blog posts

Kapsalon – niderlandzki kebab

Kapsalon – niderlandzki kebab

Kuchnie świata, Kurczak, Obiady, Przekąski, Warzywa, Z piekarnika, Ziemniaki

Domowy kapsalon w naczyniu, to nasza propozycja na niderlandzki (holenderski) zapiekany kebab z frytkami. Prosty skład to zawsze skuteczny sposób na przygotowanie sycącego dania. Jeśli pierwszy raz spotykasz się tą nazwą, postaramy się nieco przybliżyć pochodzenie oraz składniki tego smakowitego fast food.

Kapsalon co to za danie? Kapsalon powstał w Rotterdamie w 2003 roku. Składa się z warstwy frytek, pokrytych mięsem shawarma i posypanej serem Gouda. Kapsalon zapieka się następnie w piekarniku. Na koniec pokrywa się zapiekankę warstwą sałaty lodowej, można dodać świeżego ogórka lub pomidora. Całość wieńczy sos czosnkowy. Dodatkiem jest również sos sambal. Kapsalon w oryginalnej wersji podawany jest w jednorazowej aluminiowej tacy, w której mieści się jedna porcja tego niderlandzkiego fast food.

Przepis na kapsalon w wersji domowej, którą proponujemy różni się nieco od oryginału. Przede wszystkim mięso, którego użyliśmy, to kurczak w przyprawie kebab. Poza tym przygotowaliśmy go w klasycznym naczyniu żaroodpornym. Staramy się nie stosować w naszej kuchni żadnych aluminiowych akcesoriów, w tym tacek oraz folii. Naczynie do zapiekania jest zapewne w każdym domu, a więc i z przygotowaniem tego fast food nikt nie będzie mieć problemów. Co więcej w takim naczyniu przygotujesz porządną rodzinną porcję 🙂

Kapsalon przepisy na to danie dość szybko okazały się hitem nie tylko w Holandii i sąsiadującej Belgii. Dziś znany jest w wielu rejonach świata i wciąż zdobywa popularność. Kapsalon to idealny model połącznia wielu kultur w jednym daniu. Domowy kapsalon jest wersją o nieco mniejszej kaloryczności. Obniżymy ją jeszcze, jeśli do zapiekanki dodamy frytki z piekarnika, a sos czosnkowy przygotujemy tylko na bazie jogurtu naturalnego. Zapraszamy na przepis i bardzo polecamy!

Kapsalon - niderlandzki kebab


Kapsalon – niderlandzki kebab

Składniki: 

 

  • pierś z kurczaka: ok 0,5 kg
  • ziemniaki: 5 – 6 szt.
  • ser gouda: 100 g
  • sałata lodowa: 3 – 4 liście
  • pomidor: 1 szt.
  • ogórek zielony: 1 szt.
  • przyprawa gyros: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

  • jogurt naturalny: ok. 1 szklanki
  • czosnek: 2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku

Kapsalon - niderlandzki kebab


Kapsalon – niderlandzki kebab

Przepis:

Pierś kurczaka pokrój w niewielkie paski, posyp przyprawą kebab – gyros i odstaw do zamarynowania.

Kapsalon - niderlandzki kebab

Obrane i umyte ziemniaki pokrój na frytki. Przełóż do miski, wlej nieco oleju, dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dokładnie wymieszaj. Ułóż pokrojone ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok. 20 – 25 minut.

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Filet z kurczaka usmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się ładnie zrumieni. Goudę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, sałatę lodową porwij na kawałki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Umytego pomidora podobnie.

Z jogurtu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos czosnkowy. Dopraw solą i pieprzem.

Upieczone frytki wyjmij z piekarnika i przełóż na dno naczynia do zapiekania. Na frytki połóż kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Naczynie wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 8 – 10 minut, aby ser się dobrze roztopił.

Kapsalon - niderlandzki kebab

Następnie wyjmij naczynie z piekarnika, zapiekankę posyp sałatą lodową, pomidorami oraz ogórkiem. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Polej obficie sosem czosnkowym.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowy fast food. Polecamy: pyszne zapiekanki gyros, czosndog, czyli hot dog po polsku, szybka pizza z patelni oraz Røde pølser , czyli duńskie danie narodowe.

Życzymy smacznego!

Kapsalon - niderlandzki kebab

8 Comments

  1. Blondi
    6 lutego 2021 at 22:29
    Reply

    Bedac w Holandii znajomy nam to robil,od tej pory w naszym domi czesto to jemy.Kurczaka dobrze zrobionego kupuje w Lidlu ,jest gotowy tylko trzeba podsmazyc.Bardzo dobre danie i sycące .Polecam, dzieci zajadaja sie nim.

  2. Danuta
    9 lutego 2021 at 20:40
    Reply

    Bardzo mi się podoba użycie naczynia zamiast aluminium. Pięknie wygląda

  3. Mariola
    12 lutego 2021 at 23:06
    Reply

    I pierś z kurczaka ma się upiec w piekarniku 8-10 minut???

    • KuchniaNaWypasie
      12 lutego 2021 at 23:27

      Pozostawimy bez komentarza…. 😏

    • Iza
      12 lutego 2021 at 23:38

      Nieeee czytam o oczom nie wierzę aż musiałam sobie skrobnąć koment.😏
      Mariola kobity przecież pisze, że trzeba usmażyć i jak WÓŁ leży na frytkach usmażony kurczak. Ja rozumiem, że ktoś do szkoły mógł chodzić bardzo dawno i zapomniał co to czytanie ze zrozumieniem, ale jeszcze są obrazki do oglądania.

      A tak w ogóle co się tyczy potrawy, bardzo lubię, ale chyba jeszcze bardziej lubię tę historię jego powstania. Taka prosta, życiowa a zatoczyła światowe kręgi. I czy kiedyś zwykły fryzjer pomyślał, że jego ulubione jedzonko będzie tak popularne? Raczej nie. Jedno jest pewnie, wiedział gość co dobre.

  4. Mariola
    13 lutego 2021 at 11:17
    Reply

    Przepraszam nie doczytałam (czytałam na szybkiego) Dzisiaj robię na obiad 🙂

    • KuchniaNaWypasie
      13 lutego 2021 at 11:26

      Nic się nie stało 🙂
      Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

  5. Danka
    13 lutego 2021 at 13:16
    Reply

    Bardzo łatwo przychodzi nam krytyka innych. Są tacy co czują się lepiej jak wytkną komuś jego potknięcie. Nie na darmo się mówi że pośpiech złym doradcą. Ja tam wolę przeczytać dwa razy nim się wypowiem.

    Kapsalon jadłam będąc na wakacjach u siostry, byłam zdziwiona pełnym naczyniem. Pytam a gdzie te frytki? Dzieciaki krzyczą ciociu na spodzie. Pomyślałam, łeee taka breja. I to był błąd, bo w efekcie danie było pyszne. 🙂 Pozdrawiam Załogę KNW.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *