Ziemniaki zapiekane z jajkiem, boczkiem i serem, to przepis na proste w przygotowaniu danie z piekarnika. Główny pomysł na to danie, podobnie zresztą jak na pieczone ziemniaki w mundurkach, opiera się na prostym farszu, którym należy wypełnić ugotowane w całości ziemniaki i zapiec w piekarniku. W przeciwieństwie jednak do pieczonych ziemniaków ze śledziem w śmietanie, nadzienie do tego przepisu również jest na ciepło. Przepis na ziemniaki zapiekane z jajkami może stanowić samodzielne śniadanie, obiad lub ciepłą kolację. Dzięki swojej atrakcyjności może być też świetnym pomysłem na wyjątkową okazję. Ziemniaki w mundurkach z jajkiem sadzonym, to pomysł, który daje mnóstwo możliwości do własnej aranżacji. Dzięki temu bez problemu można dostosować go do indywidualnych upodobań domowników lub do preferencji Gości. Kolejną zaletą tego dania jest jego ekonomiczność, ponieważ zawiera wyłącznie proste i ogólnodostępne składniki, z których być może wszystkie, albo zdecydowaną większość masz już w kuchni lub spiżarni! Jak zrobić ziemniaki z jajkiem? Zapraszamy na przepis!
Ziemniaki zapiekane z jajkiem
Składniki:
- duże, podłużne ziemniaki: 2 szt.
- jajka klasy M: 4 szt.
- wędzony boczek: 3 – 4 grubsze plasterki pokrojone w drobną kostkę
- cebula pokrojona w kosteczkę: 1 szt.
- starty ser najlepiej Cheddar: 70 g
- mleko: 50 ml
- drobno posiekany szczypiorek, koperek lub natka pietruszki: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Choć my do farszu użyliśmy sera Cheddar i wędzonego boczku, możesz wykorzystać inne kombinacje jak na przykład prosciutto z parmezanem, klasyczną szynkę z mozzarellą lub smażone pieczarki z Gruyere.
W wersji wegetariańskiej całkowicie pomiń mięso. Wówczas zamiennie do farszu możesz dodać suszone pomidory lub oliwki, a szczypiorek zastąp listkami świeżej bazylii.
Ziemniaki zapiekane z jajkiem – przepis
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem przygotowania tego przepisu jest dokładne umycie i osuszenie ziemniaków (bez obierania ze skórki). Ziemniaki należy następnie w kilku miejscach nakłuć wykałaczką lub widelcem. Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 20 – 25 minut do miękkości.
W czasie, gdy gotują się ziemniaki, przygotowujemy składniki na farsz. W tym celu boczek i cebulkę kroimy w niewielką kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, aż się ładnie rumieni. Następnie zdejmujemy skwarki, a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulkę. Gdy się zrumieni, zdejmujemy z patelni starając się odcedzić z jak największej ilości tłuszczu.
Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie ziemniaki kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki lub łyżeczki ostrożnie wydrążamy środek, pozostawiając około pół centymetra marginesu wokół krawędzi ziemniaka. Miąższ z ziemniaków przekładamy do miski, dodajemy mleko oraz cebulkę i mieszamy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy też połowę startego sera oraz połowę skwarek z boczku. Farsz uzupełniamy do wyboru: posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki chcesz przygotować w wersji bezmięsnej w tym i następnym kroku pomiń boczek.
W kolejnym kroku rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdym wydrążonym ziemniaku kładziemy równomiernie podobną ilość nadzienia. Potem grzbietem łyżki na środku farszu robimy zagłębienie w taki sposób, aby ponieść nadzienie nieco wyżej niż krawędź ziemniaka (wewnątrz musi zmieścić się jajko).
Na koniec wbijamy do każdego dołka jajko, doprawiamy odrobiną soli, czarnego pieprzu i posypujemy równomiernie pozostałym boczkiem oraz startym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 – 12 minut, aż jajko się zetnie. Podajemy na obiad lub jako pomysł na ciepłą kolację.
Ziemniaki faszerowane jajkiem
Ziemniaki faszerowane jajkiem, to danie, któremu moim zdaniem, nie sposób się oprzeć. Wykorzystuje tylko proste produkty, jest łatwe w przygotowaniu i wyjątkowe w smaku. Dzięki wydłużeniu lub skróceniu czasu pieczenia łatwo możesz również regulować płynność żółtka. Aby uzyskać bardziej wyszukaną wersję, do wypełnienia każdego ziemniaka możesz użyć dwóch jaj przepiórczych! Z kolei jeszcze więcej smaku uzyskasz smarując (przed włożeniem farszu) wnętrze wydrążonych połówek ziemniaków odrobiną masła. Osobiście uważam, że ziemniak zapiekany z jajkiem smakuje najlepiej wówczas, gdy żółtko jest lekko płynne. Jeśli uważasz, że trudno jest w tym przepisie uzyskać płynne jajko, a bardzo Ci na tym zależy, możesz skorzystać z mojej podpowiedzi. Przed dodaniem jajek do ziemniaka, oddziel żółtka od białek. Do farszu wbij jajko i wstaw ziemniaki do piekarnika. Po około 8 – 10 minutach gdy białko się prawie zetnie, wymnij ziemniaki i ostrożnie wbij żółtko na każde białko. Dopiero wówczas posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika na 3 minuty, aż żółtko się zetnie, ale w środku będzie nadal miękkie.
Nadziewane ziemniaki z jajkiem sadzonym
Nadziewane ziemniaki z jajkiem sadzonym możesz podać samodzielnie lub uzupełnić dodatkami. Idealnie sprawdzi się do nich warzywna sałatka lub ulubiona surówka. Mogą być świetnym i oryginalnym pomysłem na wielkanocne śniadanie. Do tego przepisu warto użyć ziemniaków o podobnej wielkości. Dzięki temu równomiernie się ugotują i każda porcja będzie podobnej wielkości. Do farszu użyj mleka lub śmietany w temperaturze pokojowej. Nie używaj startego, gotowego sera, ale ścieraj ręcznie ze świeżego bloku. Dzięki wszystkim tym zabiegom Twój ziemniak faszerowany jajkiem będzie za każdym razem tak samo pyszny! Jest coś wyjątkowego w połączeniu tych dwóch składników. A całe jajko i ziemniak komponują się zachwycająco. Jeśli lubisz oba te produkty, ten przepis z pewnością Ci się spodoba!
Zobacz też pomysł na ziemniaki nadziewane serem i szynką.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl