Blog posts

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Obiady, Z patelni, Ziemniaki

Chrupiące brzegi i puchaty, mięciutki środek, to puszyste placki ziemniaczane z ubitym białkiem. Najważniejszą cechą tych placków jest odciśnięcie płynu z utartych ziemniaków oraz dodanie do nich ubitych białek. To właśnie białka powodują, że placki są puszyste w środku, ale bardzo chrupiące na zewnątrz. Działa to bardzo podobnie jak w przypadku pieczenia bezy. Placki przygotowane według tego przepisu z pewnością zaskoczą smakiem i konsystencją.

Przepis krok po kroku na placki ziemniaczane bez mąki, to propozycja nie tylko na obiad. Kiedyś placki z ziemniaków surowych często zastępowały chleb i były na porządku dziennym jako śniadanie. Dziś smażymy je zazwyczaj na oleju, wówczas robiono to zazwyczaj na smalcu. Jesień, to idealna pora na smażenie tych pysznych placuszków. Połowę ziemniaków starliśmy na grubej tarce, drugą połowę na drobnej. Do Ciebie należy decyzja, czym zetrzesz ziemniaki. Możesz to zrobić klasycznie, lub wybrać placki ziemniaczane tarte blenderem.

Placki ziemniaczane z cebulą, to świetny pomysł na łatwe i szybkie danie z prostych składników. Zobacz również przepis na placki z kaszy jaglanej z jabłkiem oraz na placki z cukinii z wędzonym boczkiem. Poznaj też pomysł na placuszki bananowe, a także na placki z kapusty białej.  Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Polecamy!

Placki ziemniaczane 


Placki ziemniaczane 

Składniki:

  • ziemniaki: 1 kg
  • białka jajek: 4 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony: 0,5 łyżeczki
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane 


Placki ziemniaczane

Przygotowanie:

 Do placków ziemniaczanych warto wybrać ziemniaki mączyste, czyli typ kulinarny C. Zawierają one więcej skrobi, niż inne odmiany. Dzięki temu placki będą wyjątkowo pyszne i po brzegach chrupiące. Do takich ziemniaków nie ma potrzeby dodawania mąki.

Ziemniaki obierz i umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Połowę zetrzyj na dużych pazurkach, a drugą na drobnych. Lekko posól i zostaw na ok. 5 minut. Na drobnych oczkach zetrzyj również cebulę.

 Starte ziemniaki przełóż na sito i odciśnij płyn do miski. Poczekaj, aż skrobia osiądzie na dnie, a następnie zlej delikatnie wodę i dodaj skrobię do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Oddziel białka od żółtek, uważając, aby żółtko nie dostało się do białek, ponieważ piana się wówczas nie ubije. Mikserem lub blenderem ubij białka na sztywną masę.

Następnie dodaj ubitą pianę z białek do startych ziemniaków i delikatnie wymieszaj.

 Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni, placki  połóż na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły ewentualny nadmiar tłuszczu.

Życzymy smacznego!

Placki ziemniaczane 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *