Pyszny, aromatyczny farsz oraz doskonały sos czosnkowy na bazie jogurtu, to podstawa zapiekanki gyros! Szczerze mówiąc, bez żadnej ściemy mogę stwierdzić, że to bez wątpienia jedne z najlepszych zapiekanek jakie jadłem! Pyszne chrupiące bułki z masłem czosnkowym, posmarowane aromatycznym sosem i przykryte doskonałym kurczakiem gyros. Po zapieczeniu masło oraz sos wręcz wnikają w bułkę, co powoduje, że po brzegach jest super chrupiąca, a w środku soczysta i mega czosnkowa! Co najważniejsze! W internetach szukaliśmy inspiracji na te zapiekanki i okazało się, że zapiekanki gyros na bułce to unikat! Tak naprawdę pomysł na odpowiednie połączenie wszystkich składników powstał na naszym blogu. Tym bardziej więc z wielką nadzieją czekamy na Wasze opinie i recenzje na temat tych zapiekanek.
Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych propozycji na szybkie przekąski i zapiekanki. Min. ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego, pyszne gorące kanapki z piekarnika, czy wypasioną zapiekankę cheeseburger.
ZAPIEKANKI GYROS
Składniki:
- bułki „paluchy”: 3 szt.
- pierś z kurczaka: 300 g
- przyprawa gyros
- olej
Sos
- jogurt gęsty: 200 – 300 g
- czosnek: 1 ząbek
- sól i pieprz do smaku
Masło czosnkowe
- masło: 1 łyżka
- czosnek: 1 ząbek
- sól do smaku
Oraz
- keczup
- żółty ser: 100 g
ZAPIEKANKI GYROS
Wykonanie:
1. Pierś kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na kilka, kilkanaście minut. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż mięso będzie miękkie. My wykorzystaliśmy aromatyczny olej z naszego czosnku marynowanego. Polecamy!
2. Do jogurtu dodajemy drobno posiekany i rozgnieciony czosnek. Następnie doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy.
3. Do masła w temperaturze pokojowej również dodajemy posiekany czosnek i mieszamy.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
5. Bułki kroimy wzdłuż na pół. Każdą połowę smarujemy masłem czosnkowym oraz niewielką ilością sosu czosnkowego. Na każdą nakładamy odpowiednią ilość farszu i posypujemy startym serem. Na koniec wstawiamy do piekarnika na 3 – 5 minut, aby ser się rozpuścił. Podajemy polane niewielką ilością keczupu oraz pozostałego sosu czosnkowego.
Smacznego!
Szpileczkiibabeczki
23 marca 2021 at 7:51 pmPiękne 👍👏