Blog posts

ZAPIEKANKI GYROS

ZAPIEKANKI GYROS

Dla dzieci, Kurczak, Obiady, Przekąski, Śniadanie, Z piekarnika

Pyszny, aromatyczny farsz oraz doskonały sos czosnkowy na bazie jogurtu, to podstawa zapiekanki gyros! Szczerze mówiąc, bez żadnej ściemy mogę stwierdzić, że to bez wątpienia jedne z najlepszych zapiekanek jakie jadłem! Pyszne chrupiące bułki z masłem czosnkowym, posmarowane aromatycznym sosem i przykryte doskonałym kurczakiem gyros. Po zapieczeniu masło oraz sos wręcz wnikają w bułkę, co powoduje, że po brzegach jest super chrupiąca, a w środku soczysta i mega czosnkowa! Co najważniejsze! W internetach szukaliśmy inspiracji na te zapiekanki i okazało się, że zapiekanki gyros na bułce to unikat! Tak naprawdę pomysł na odpowiednie połączenie wszystkich składników powstał na naszym blogu. Tym bardziej więc z wielką nadzieją czekamy na Wasze opinie i recenzje na temat tych zapiekanek.

Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych propozycji na szybkie przekąski i zapiekanki. Min. ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego, pyszne gorące kanapki z piekarnika, czy wypasioną zapiekankę cheeseburger.

ZAPIEKANKI GYROS


ZAPIEKANKI GYROS

Składniki:

  • bułki „paluchy”: 3 szt.
  • pierś z kurczaka: 300 g
  • przyprawa gyros
  • olej 

Sos

  • jogurt gęsty: 200 – 300 g
  • czosnek: 1 ząbek
  • sól i pieprz do smaku

Masło czosnkowe

  • masło: 1 łyżka
  • czosnek: 1 ząbek
  • sól do smaku

Oraz

  • keczup
  • żółty ser: 100 g

ZAPIEKANKI GYROS


ZAPIEKANKI GYROS

Wykonanie:

1. Pierś kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na kilka, kilkanaście minut. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż mięso będzie miękkie. My wykorzystaliśmy aromatyczny olej z naszego czosnku marynowanego. Polecamy!

2. Do jogurtu dodajemy drobno posiekany i rozgnieciony czosnek. Następnie doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy.

3. Do masła w temperaturze pokojowej również dodajemy posiekany czosnek i mieszamy.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

5. Bułki kroimy wzdłuż na pół. Każdą połowę smarujemy masłem czosnkowym oraz niewielką ilością sosu czosnkowego. Na każdą nakładamy odpowiednią ilość farszu i posypujemy startym serem. Na koniec wstawiamy do piekarnika na 3 – 5 minut, aby ser się rozpuścił. Podajemy polane niewielką ilością keczupu oraz pozostałego sosu czosnkowego.

Smacznego!

ZAPIEKANKI GYROS

ZAPIEKANKI GYROS

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *