Blog posts

Czosndog czyli hot dog po polsku

Czosndog czyli hot dog po polsku

Bułki, Obiady, Przekąski, Zapiekanka

Czosndog to bardzo łatwy w przygotowaniu domowy fast food, a dokładnie to hot dog z dodatkami po polsku. Przepis na czosndoga to dość nowy trend, który został zapoczątkowany w ubiegłym roku na pewnym serwisie internetowym. Przepisy na czosndogi szybko zdobyły popularność i stały się hitem w sieci. Czym różni się czosndog od popularnego hot doga?

Czosndogi wyróżnia przede wszystkim pieczywo. Klasyczną podłużną bułkę z powodzeniem zastąpiła bagietka czosnkowa. Dzięki temu „hot dog” jest zdecydowanie bardziej aromatyczny. Poza tym bułkę wraz z parówką lub parówkami oraz sporą ilością sera zapieka się w piekarniku. Z racji tego bagietka jest przypieczona i chrupiąca, a ser idealnie roztopiony. Czosndoga po upieczeniu możesz uzupełnić ulubionymi dodatkami takimi jak pomidor, ogórek zielony, korniszon czy prażona cebulka. Czosndog, podobnie jak hot dog lubi towarzystwo keczupu, musztardy i majonezu.

Czosndog przepis, w którym użyjesz gotowych bagietek czosnkowych jest bardzo prosty w wykonaniu. Jeśli lubisz i wolisz domowe pieczywo i masz więcej czasu, możesz bagietki przygotować osobiście. W drugim przypadku masz komfort posmakowania bagietki ze świeżych i dobrych produktów. Szybsze wykonanie zmusi Cię do użycia pieczywa sklepowego. Wybór należy do Ciebie 🙂

Przepis na czosndog to propozycja na proste danie z piekarnika. Jeśli mamy do czynienia z dużą bagietką, w którą zmieszczą się co najmniej 2 parówki, radzimy ją po upieczeniu i nałożeniu dodatków pokroić. Najlepiej zrobić to po skośnych nacięciach, jakie są w gotowej bułce. Dzięki temu łatwiej będzie nad całym czosndogiem zapanować 😉

Przepis na czosndogi wyróżnia:

  • szybkie przygotowanie
  • proste i łatwo dostępne składniki
  • uniwersalność dania
  • dowolny zestaw dodatków

Czosndog, czyli hot dog po polsku


Czosndog, czyli hot dog po polsku

Składniki: 

  • bagietka czosnkowa ( 175 g ) : 2 szt.
  • parówki: 4 – 5 szt.
  • ser żółty: 100 g
  • ogórek zielony
  • korniszony: 2 – 3 szt.
  • mała cebula
  • posiekany szczypiorek: 1/3 szklanki
  • cebula prażona: 2 łyżki
  • keczup
  • majonez

Czosndog, czyli hot dog po polsku


Czosndog, czyli hot dog po polsku

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, uważając, aby nie przeciąć jej do końca. Na spód naciętej bułki nakładamy starty na dużych oczkach ser. Na nim układamy parówki.

Czosndog, czyli hot dog po polsku

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 – 12 minut. Jeśli bagietka będzie się zbyt szybko rumienić, zmniejszmy nieco temperaturę.

Ogórka obieramy i kroimy po skosie w cienkie plasterki. Korniszony również kroimy w plasterki. Obraną cebulę w małą koskę.

Bagietkę czosnkową wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy ogórka zielonego i korniszony. Posypujemy pokrojoną cebulką, szczypiorkiem oraz prażoną cebulą. Dodajemy do smaku majonez oraz keczup.

Oczywiście każdy może dowolnie dobrać dodatki i kolejność ich nakładania. Do czosndogów idealnie pasuje domowej roboty sos czosnkowy.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowy fast food. Polecamy: doskonała zapiekanka gyros, pyszna zapiekanka cheeseburger, świetne duńskie hot dogi røde pølser oraz domowy kebab w tortilli.

Życzymy smacznego!

Czosndog, czyli hot dog po polsku

Napisz komentarz