Doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub lekką kolację, czyli pasta kanapkowa z makreli i 3 ziaren. Bez wątpienia jest to idealny przepis dla wszystkich, którym spowszedniały nieco klasyczne kanapki z wędliną lub serem. Oraz dla tych, którzy szukają pomysłu na smaczną, aromatyczną i prostą w przygotowaniu pastę rybną. Naszą pastę z makreli uzupełniliśmy kilkoma dodatkami, dzięki czemu nabrała jeszcze więcej smaku i wyrazistości.
Pasta świetnie smakuje z chrupkim pieczywem, najlepiej jeśli będzie z ziarnem. Tworzy z nim wręcz idealny tandem. Ale miłośnicy białego pieczywa również się nie zawiodą, ponieważ i w tym wypadku smaki się doskonale uzupełniają.
Pasty to jeden z naszych ulubionych dodatków do pieczywa. Zapewne dlatego, że są proste w przygotowaniu oraz okazują się doskonałą i zdrową alternatywą dla szynki i mielonki. A zatem zapraszamy na przepis.
PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN
Składniki:
- makrela w oleju: 1 puszka
- jajka: 3 szt.
- ogórek korniszon: 1 duży lub 2 mniejsze
- cebula: 1 szt.
- cebula prażona: 1 łyżka
- szczypiorek: 1 nieduży pęczek
- sezam: 1 łyżka
- słonecznik: 1 łyżka
- siemię lniane: 1 łyżka
- majonez: 2 łyżki
PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
2. Ogórka i cebulę kroimy w malutką kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Makrelę odsączmy z oleju.
3. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem. Miękkie dodatki powinny się ładnie połączyć, natomiast ziarna będą nam ładnie chrupać 🙂. Na koniec dodajemy majonez i łączymy z pozostałymi składnikami.
Pasta jest lekka, delikatnie chrupiąca. Dzięki ziarnom okazuje się być bardzo sycąca, a więc ekonomiczna. Możemy ją przechowywać w lodówce maksymalnie dwa do trzech dni w zamkniętym pojemniku.
ZARPASZAMY NA NASZE INNE RYBNE PROPOZYCJE :
DOMOWE KOTLETY Z MUSZTARDĄ MIODOWĄ
Smacznego!