Blog posts

Zimne nóżki wieprzowe

Zimne nóżki wieprzowe

Przekąski, Wieprzowina, Wigilia i Święta

Bardzo proste w wykonaniu i wyjątkowo pyszne zimne nóżki wieprzowe. Ta przekąska to absolutna klasyka polskiej kuchni. To bez wątpienia bardzo swojskie smaki, które wciąż mają wierne grono smakoszy. Nasz przepis jest bez grama żelatyny, a więc tylko i wyłącznie odpowiednio dobrane składniki powodują związanie tego mięsnego wywaru. 

Galareta wieprzowa, zimne nóżki lub galert, to najczęściej spotykane nazwy tego swojskiego produktu. Pamiętam, że jako dziecko niezbyt lubiłem te wszystkie skórki i inne „dziwne” mięska w tym daniu. Jeśli już, to tylko i wyłącznie samą wodę. Ktoś gdzieś kiedyś napisał lub powiedział, że do tej przekąski trzeba dorosnąć. I rzeczywiście jako zakąska smakuje wyśmienicie 😊

Zapraszamy zatem wszystkich fanów zimnych nóżek oraz tych, którzy być może chcą się przekonać do tych smaków. Naprawdę warto!

ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY 


ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE

Składniki:

  • golonka wieprzowa: 2 szt.
  • nóżki wieprzowe: 2 szt.
  • łopatka wieprzowa: 0,5 kg
  • włoszczyzna ( jak do rosołu)
  • liść laurowy: 3 szt.
  • ziele angielskie: 4 kulki
  • majeranek: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • woda

ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY 


ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE

Wykonanie:

1. Czyste nóżki, golonki oraz mięso wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa, przyprawy i zalewamy zimną wodą ok 3 – 4 cm ponad zawartość garnka. Jeżeli chcemy skrócić czas gotowania nóżki i mięso należy ponacinać wzdłuż nożem kilka razy. Mięso się wówczas szybciej rozgotuje i wygotuje.

2. Gdy mięso odchodzi od kości, wyjmujemy i usuwamy niepotrzebne elementy. Następnie przekładamy do naczyń, w których będzie stygnąć. Możemy również dodać pokroje warzywa, ale nie jest to konieczne. 

3. Wywar z gotowania przecedzamy i doprawiamy. Na koniec nalewamy do naczyń z mięsem. Kiedy ostygnie, wstawiamy do lodówki. 

4. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.

INNE NASZE SWOJSKIE PROPOZYCJE – KLIKNIJ W PRZEPIS:

CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU 

PYSZNY SMALEC ZMIĘSEM

KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM

KAPUSTA BIDULA

Smacznego!

ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY

Napisz komentarz