Sprawdzony przepis na pieczone pierogi w kruchym cieście to propozycja na pyszną przekąskę. My do farszu użyliśmy warzyw i pieczarek. Bez wątpienia wyszły pyszne! Z zewnątrz kruchutkie, we wnętrzu soczyste i aromatyczne. Ci ,którzy wolą z mięsem, oczywiście mogą nieco urozmaicić farsz i dodać na przykład mięso z gotowanego kurczaka. Można również dodać kiełbasę, ser lub inny klasyczny dodatek.
Pieczone pierogi zwane też pasztecikami z pewnością sprawdzą się jako klasyczna przystawka lub przekąska. W wersji z samymi warzywami i grzybami będą świetną propozycją na obiad wegetariański dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa. Dla części z nas mogą być pomysłem na smaczne danie postne.
Jeśli lubisz kruche ciasto i wszelkie domowe pierogi, to przepis na pieczoną ich wersję powinien Cię zainteresować. Zapraszamy!
PIECZONE PIEROGI W KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki:
Ciasto:
- mąka: 2 szklanki
- jajko: 1 szt.
- masło: 100 g
- sól: 0,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
- gęsta śmietana
Nadzienie:
- papryka: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- pieczarki: 300 g
- masło: 2 łyżki
- majeranek: 1 łyżka
- sól: 0,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- jajko: 1 szt.
Oraz:
- jajko do posmarowania pasztecików
PIEROGI PIECZONE W KRUCHYM CIEŚCIE
Wykonanie:
1. Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i trzymamy godzinę w lodówce.
2. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i papryki. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy kolejne 10 minut.
3. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na bok, żeby nadzienie ostygło. Następnie dodajemy jajko i mieszamy na jednolitą masę.
4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy krążki, kładziemy na środek porcję nadzienia i lepimy pierożki.
5. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy wszystkie pierogi rozbełtanym jajkiem.
6. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
Smacznego!