Blog posts

Pieczone pierogi w kruchym cieście

Pieczone pierogi w kruchym cieście

Dania bez mięsa, Obiady, Pierogi i kluski, Wielkanoc, Wigilia i Święta

Sprawdzony przepis na pieczone pierogi w kruchym cieście to propozycja na pyszną przekąskę. My do farszu użyliśmy warzyw i pieczarek. Bez wątpienia wyszły pyszne! Z zewnątrz kruchutkie, we wnętrzu soczyste i aromatyczne. Ci ,którzy wolą z mięsem, oczywiście mogą nieco urozmaicić farsz i dodać na przykład mięso z gotowanego kurczaka. Można również dodać kiełbasę, ser lub inny klasyczny dodatek. 

Pieczone pierogi zwane też pasztecikami z pewnością sprawdzą się jako klasyczna przystawka lub przekąska. W wersji z samymi warzywami i grzybami będą świetną propozycją na obiad wegetariański dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa. Dla części z nas mogą być pomysłem na smaczne danie postne. 

Jeśli lubisz kruche ciasto i wszelkie domowe pierogi, to przepis na pieczoną ich wersję powinien Cię zainteresować. Zapraszamy!

PIECZONE PIEROGI W KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki:

Ciasto:

  • mąka: 2 szklanki
  • jajko: 1 szt.
  • masło: 100 g
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
  • gęsta śmietana

Nadzienie:

  • papryka: 2 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • pieczarki: 300 g
  • masło2 łyżki
  • majeranek: 1 łyżka
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • jajko: 1 szt.

Oraz:

  • jajko do posmarowania pasztecików

PIEROGI PIECZONE W KRUCHYM CIEŚCIE

Wykonanie:

1. Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i trzymamy godzinę w lodówce.

2. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i papryki. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy kolejne 10 minut. 

3. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na bok, żeby nadzienie ostygło. Następnie dodajemy jajko i mieszamy na jednolitą masę. 

4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy krążki, kładziemy na środek porcję nadzienia i lepimy pierożki.

5. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy wszystkie pierogi rozbełtanym jajkiem.

6. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. 

Smacznego!

PIECZONE PIEROGI W KRUCHYM CIEŚCIE


Napisz komentarz