Jajka faszerowane łososiem, to świetny pomysł na doskonałą przystawkę. Nasz przepis na jajka z pastą z łososia zawiera dokładny opis przygotowania oraz porady dotyczące wykonania pasty. Wszystko opisane krok po kroku. W przepisie odpowiadamy na pytania: Jak zrobić pastę jajeczną z łososiem? oraz Jak zrobić jajka z łososiem? To sprawdzony, a jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu przepis na jajka nadziewane pyszną pastą.
Jajka faszerowane pastą łososiową to przede wszystkim idealny pomysł na jajka wielkanocne. Bardzo ładnie się prezentują i doskonale smakują. Do farszu, oprócz wędzonego łososia użyliśmy serka typu Bieluch oraz żółtka jaj. Dzięki temu farsz jest delikatny, wręcz aksamitny, a jednocześnie stabilny i nie ma tendencji do rozjeżdżania się. Kolor pasty świetnie kontrastuje z jajkami. Całość idealnie prezentuje się na białym półmisku. Jajka faszerowane pastą z łososia będą z pewnością piękną ozdobą każdego wielkanocnego stołu.
Jajka z naszą pyszną pastą, to jedna z wielu inspiracji na jajka faszerowane. Pasta łososiowa jako dodatek do jajek jest jednym z naszych ulubionych i wyjątkowo skutecznych pomysłów na atrakcyjną przekąskę lub przystawkę. Często pojawia się pytanie: Jakiego łososia wybrać? Hodowlanego, pacyficznego, czy z certyfikatem EKO? My polecamy z certyfikowanego lub pacyficznego. Oczywiście łosoś oceaniczny ten nie jest wolny od szkodliwych pierwiastków, ale nie jest barwiony i karmiony „tym” co na fermach. A certyfikat BIO? Tu musimy wierzyć na słowo 😉
Przepis na jajka faszerowane jest jedną z naszych propozycji na danie z wykorzystaniem jajek. Zobacz nasze inne przepisy z „jajem”. Spróbuj jak smakuje zapiekanka makaronowa z jajkiem i brokułami, czy też pyszne kotlety z jajek. Polecamy również bardzo chętnie oglądaną sałatka jajeczna z porem i kukurydzą oraz wykwintna sałatka wielkanocna z jajkiem i buraczkami. Zapraszamy na przepis na jajka faszerowane pastą z łososia i polecamy!
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- jajka od szczęśliwych kur: 8 szt.
- serek typu Bieluch lub Mój ulubiony: 4 łyżki
- łosoś wędzony BIO: 100 g
- koperek do dekoracji
Jajka faszerowane łososiem
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pamiętaj, że jajek, nie powinno się gotować zbyt długo, ponieważ żółtka staną się brzydkie. Z 6 jajek wycinamy po długości klin, mniej więcej do połowy jajka. Z przeciwnej strony ścinamy lekko jajko, aby stabilnie stało na półmisku.
Części żółtek, które wykroiliśmy, oraz żółtka z pozostałych dwóch jaj miksujemy wraz z serkiem oraz łososiem na gładki krem. Łosoś jest dość słony, więc należy uważać z ewentualnym doprawianiem farszu solą.
Gotową pastę nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wypełniamy wycięte w jajkach kliny. Jajka faszerowane pastą z łososia dekorujemy koperkiem.
Życzymy smacznego!
Kinga
1 marca 2021 at 9:14 pmPiękne zdjęcia jajka z tą pastą wyglądają dosłownie jak z obrazka. 😁
Maria
2 marca 2021 at 2:43 pmCoś innego i bardzo ładnie wygląda. Skorzystam z pomysłu na Święta.
Zefka
3 marca 2021 at 1:04 pmCzy łosoś wędzony to ten np. w plastrach paczkowany? Bo widziałam też na stoisku rybnym takie kawałeczki wędzone.
KuchniaNaWypasie
3 marca 2021 at 8:17 pmJeśli na stoisku są kawałki łososia, a nie jakieś brzuszki lub końcówki, to też może być.
Pozdrawiamy