Blog posts

Jajka faszerowane pastą z łososia

Jajka faszerowane pastą z łososia

Przekąski, Ryby, Sałatki, Święta

Jajka faszerowane domową pastą z łososia to świetny pomysł na doskonałą przystawkę. Nasz przepis na jajka nadziewane łososiem zawiera dokładny opis przygotowania oraz porady dotyczące wykonania pasty. Wszystko opisane krok po kroku. W przepisie odpowiadamy na pytania: Jak zrobić pastę jajeczną z łososiem? oraz Jak zrobić jajka faszerowane łososiem? To sprawdzony, a jednocześnie bardzo prosty w          przygotowaniu przepis na jajka nadziewane pyszną pastą.

Jajka faszerowane pastą łososiową to przede wszystkim idealny pomysł na jajka wielkanocne. Bardzo ładnie się prezentują i doskonale smakują. Do farszu, oprócz wędzonego łososia użyliśmy serka typu Bieluch oraz żółtka jaj. Dzięki temu farsz jest delikatny, wręcz aksamitny, a jednocześnie stabilny i nie ma tendencji do rozjeżdżania się. Kolor pasty świetnie kontrastuje z jajkami. Całość idealnie prezentuje się na białym półmisku. Jajka faszerowane pastą z łososia będą z pewnością piękną ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Jajka z łososiem to jedna z wielu inspiracji na jajka faszerowane. Pasta łososiowa jako dodatek do jajek jest jednym z naszych ulubionych i wyjątkowo skutecznych pomysłów na atrakcyjną przekąskę lub przystawkę. Często pojawia się pytanie: Jakiego łososia wybrać? Hodowlanego, pacyficznego, czy z certyfikatem EKO? My polecamy z certyfikowanego lub pacyficznego. Oczywiście łosoś oceaniczny ten nie jest wolny od szkodliwych pierwiastków, ale nie jest barwiony i karmiony „tym” co na fermach. A certyfikat BIO? Tu musimy wierzyć na słowo 😉

Przepis na jajka faszerowane z łososiem jest jedną z naszych propozycji na danie z wykorzystaniem jajek. Zobacz nasze inne przepisy z „jajem”. Spróbuj jak smakuje zapiekanka makaronowa z jajkiem i brokułami, czy też pyszne kotlety z jajek. Polecamy również bardzo chętnie oglądaną sałatka jajeczna z porem i kukurydzą oraz wykwintna sałatka wielkanocna z jajkiem i buraczkami. Zapraszamy na przepis na jajka faszerowane pastą z łososia i polecamy!

Jajka faszerowane pastą z łososia


Jajka faszerowane pastą z łososia

Składniki:

  • jajka od szczęśliwych kur: 8 szt.
  • serek typu Bieluch lub Mój ulubiony: 4 łyżki
  • łosoś wędzony BIO: 100 g
  • koperek do dekoracji

Jajka faszerowane pastą z łososia


Jajka faszerowane pastą z łososia

Przepis:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pamiętaj, że jajek, nie powinno się gotować zbyt długo, ponieważ żółtka staną się brzydkie. Z 6 jajek wycinamy po długości klin, mniej więcej do połowy jajka. Z przeciwnej strony ścinamy lekko jajko, aby stabilnie stało na półmisku.

Części żółtek, które wykroiliśmy, oraz żółtka z pozostałych dwóch jaj miksujemy wraz z serkiem oraz łososiem na gładki krem. Łosoś jest dość słony, więc należy uważać z ewentualnym doprawianiem farszu solą.

Gotową pastę nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wypełniamy wycięte w jajkach kliny. Jajka faszerowane pastą z łososia dekorujemy koperkiem.

Życzymy smacznego!

Jajka faszerowane pastą z łososia

4 Comments

  1. Kinga
    1 marca 2021 at 21:14
    Reply

    Piękne zdjęcia jajka z tą pastą wyglądają dosłownie jak z obrazka. 😁

  2. Maria
    2 marca 2021 at 14:43
    Reply

    Coś innego i bardzo ładnie wygląda. Skorzystam z pomysłu na Święta.

  3. Zefka
    3 marca 2021 at 13:04
    Reply

    Czy łosoś wędzony to ten np. w plastrach paczkowany? Bo widziałam też na stoisku rybnym takie kawałeczki wędzone.

    • KuchniaNaWypasie
      3 marca 2021 at 20:17

      Jeśli na stoisku są kawałki łososia, a nie jakieś brzuszki lub końcówki, to też może być.
      Pozdrawiamy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *