Blog posts

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta, Kuchnia regionalna, Obiady, Święta, Warzywa, Z patelni

Tradycyjna kapusta kiszona zasmażana jak u Babci. Łatwy sposób na przygotowanie pysznego, aromatycznego dodatku do wielu potraw. Smażona kapusta kiszona może być również samodzielnym, pożywnym daniem z 3 prostych składników. Przepis, którym dziś chcemy się podzielić, przygotowujemy w naszej rodzinie od wielu lat i mimo upływu czasu jest wciąż naszym ulubionym. Jeśli szukasz więc sprawdzonego sposobu na zasmażaną kiszoną kapustę, zobacz koniecznie nasz przepis!

Zasmażana kapusta kiszona, to świetny dodatek do żeberek, pieczonej golonki, ziemniaków oraz krokietów. Doskonale pasuje tej do domowej kaszanki oraz jako dodatek do pełnoziarnistego pieczywa. W naszym przepisie znajdziesz surowy boczek, z którego należy wytopić skwarki. Możesz go zastąpić również podgardlem lub wędzoną słoniną. W naszych stronach kapusta była kiedyś również zasmażana na domowym sadle. Czasem dodawano do niej także startego surowego ziemniaka.

Przepis na kapustę kiszoną zasmażaną, to klasyka polskiej kuchni. Cudowne swojskie smaki, które mają niesłabnące grono wielbicieli. W zależności od regionu Polski, sposób przygotowania i dodatki mogą się nieco różnić, ale dobra, domowa kiszona kapusta, to podstawa tego dania. Jeśli nie mamy swojej kapusty kiszonej, kupujmy ją z dobrego, sprawdzonego źródła, najlepiej jeśli będzie z beczki. Prawdziwie ukiszona kapusta pachnie i smakuje w specyficzny sposób, który bardzo łatwo rozpoznać. Jak zrobić kapustę kiszoną zasmażaną? Zapraszamy na przepis!

Kapusta kiszona zasmażana


Kapusta kiszona zasmażana

Składniki: 

  • kapusta kiszona: 1 kg
  • cebula duża: 1 szt.
  • boczek wędzony: 100 g
  • kminek mielony do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Kapusta kiszona zasmażana


Kapusta kiszona zasmażana przepis

Przygotowanie: 

Boczek kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy na zimną patelnię. Włączamy palnik i wytapiamy skwarki.

Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Kiedy boczek się wytopi, dorzucamy do niego pokrojoną cebulę.

Przed przystąpieniem do krojenia kapusty, należy sprawdzić, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak, można ją przepłukać zimną wodą. Jedni wolą kapustę odsączoną, inni nie. My należymy do tej drugiej grupy i lubimy kapustę bardziej kwaśną. Dlatego dostosuj przepis do własnych upodobań.

Kapustę szatkujemy. Dodajemy do składników na patelni i bardzo dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy na 10 – 12 minut na średniej mocy palnika, aż kapusta lekko się od spodu przypali. Mieszamy tak, aby kapusta z dna naczynia powędrowała na górę, a ta nieprzysmażona na dół. Ponownie zostawiamy na ok. 10 minut. Kapustę ponownie dokładnie mieszamy.

Zmniejszamy moc palnika do najniższego poziomu. Dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz kminek. Dokładnie mieszamy i wolno smażymy kapustę, aż zmięknie przez ok. 40 – 50 minut, cały czas pamiętając o mieszaniu. Do naszej zasmażanej kapusty nie dodajemy soli, ponieważ zarówno kapusta jak i boczek zawierają wystarczająco soli. Jeśli chcesz, możesz rzecz jasna ją dosolić.

Pyszna jest również nasza kapusta z grochem oraz postna kapusta z grzybami. Zachęcamy także do sprawdzenia przepisu na tradycyjny, staropolski bigos, a także na kapuśniak z kiszonej kapusty. Zobacz również przepis na rewelacyjną ciapkapustę.

 Życzymy smacznego!

Kapusta kiszona zasmażana

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *