Kiełbaski „świńskie nóżki”, to pomysł na dość szybką i smaczną przekąskę z piekarnika. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą tylko kiełbaski lub parówki oraz opakowanie ciasta francuskiego. Nazwa być może nieco śmieszna, ale taka nam przyszła do głowy zaraz po wyjęciu tej przekąski z piekarnika 🙂. Kiełbaski w cieście francuskim to dość popularna i chętnie przygotowywana przekąska. Sposób, w jaki została przez nas zaprezentowana jest nieco żartobliwy. Mamy jednak nadzieję, że znajdzie wśród Was co najmniej kilku lub kilkunastu fanów 😉.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na przekąski. Min. pysznych i bardzo aromatycznych zapiekanek gyros, pulchnych pizzerek z kiełbasą i serem, czy też bardzo prostych w przygotowaniu chrupiących kanapek z patelni.
Kiełbaski „świńskie nóżki”
Składniki:
- kiełbaski lub parówki: 8 szt.
- ciasto francuskie: 1 op.
- mleko do posmarowania
Kiełbaski „świńskie nóżki”
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
2. Każdą kiełbaskę lub parówkę nacinamy na końcach dwa razy po przekątnej ( ok 1 cm).
3. Ciasto francuskie kroimy na ok 1 cm paski i każdą kiełbaskę / parówkę owijamy ciastem, zaczynając „za nacięciem” od jednej strony i kończąc przed następnym (jak na zdjęciu).
4. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy pasek ciasta smarujemy mlekiem. Następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni, a kiełbaski pod wpływem temperatury bo bokach rozchylą.
Smacznego!
Wirtualne-biura.com
23 listopada 2020 at 10:06Jak pięknie wyglądają ,na pewno zrobię , bo bardzo lubię szybkie i konkretne przepisy .
4oze.pl
24 listopada 2020 at 05:12Pięknie to mało powiedziane .Przy najbliższej okazji będę robić z dzieciakami , ale będą mieli frajdę .