Blog posts

Cybriki białoruskie

Cybriki białoruskie

Dania bez mięsa, Kuchnie świata, Obiady, Przekąski

Pyszne kulki ziemniaczane smażone na tłuszczu czyli tradycyjne cybriki białoruskie. To postne, bardzo proste w wykonaniu danie, które najczęściej podaje się na ciepło ze śmietaną lub smażoną cebulą. Kuchnia białoruska jest pełna przepisów na ziemniaki pod każdą postacią. Podobnie jak w naszej przeważają różnego rodzaju placki, kluski i inne dania ziemniaczane. Przygotowane przez nas kulki ziemniaczane są raczej u nas spotykane sporadycznie. Bynajmniej nie są znane na Mazowszu… no chyba, że się mylimy 😉.

Cybriki białoruskie wykonuje się z tartych ziemniaków, które następnie obtacza się w mące i smaży z każdej strony na złoty kolor. Można je również smażyć w małych porcjach na głębokim tłuszczu, ale wówczas będą o wiele bardziej kaloryczne.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania z ziemniaków. Min. kraszanki, czyli pysznych ziemniaków z patelni, doskonałych ziemniaków czosnkowych z piekarnika, oraz ziemniaków pieczonych pysznie nadzianych.

Cybriki białoruskie


Cybriki białoruskie

Składniki:

  • ziemniaki: 0,5 kg
  • sól do smaku
  • mąka pszenna: 2 – 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • gęsta śmietana


 

Cybriki białoruskie

Wykonanie: 

1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce na drobne pazurki. Do startych ziemniaków dodaj sól i przełóż na sitko. Po kilku minutach dobrze odciśnij do odpowiedniego naczynia płyn z ziemniaków. Przełóż je do miski. Zbierz i dodaj do nich powstałą na dnie skrobię.

2. Z masy ziemniaczanej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Cybriki białoruskie

Jeśli przy formowaniu powstaje jeszcze płyn, odciśnij jej nadmiar rękami.

3. Na talerz wsyp mąkę, a następnie obtocz w niej każdą kulkę ziemniaczaną i smaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przenieś na chwilę na papierowy ręcznik. Podawaj ciepłe z kwaśną śmietaną. Świetnie smakują również z sosem pomidorowym lub czosnkowym, a także z mizerią.

Smacznego!

Cybriki białoruskie

 

2 Comments

  1. Kacha
    7 stycznia 2021 at 8:05 pm

    Nic specjalnego. Zrobiłam ale 2 x na pewno nie zrobię.

    • KuchniaNaWypasie
      7 stycznia 2021 at 9:15 pm

      To danie typowo postne i tak smakuje 😉
      Pozdrawiamy.

Napisz komentarz