Pyszne kulki ziemniaczane smażone na tłuszczu czyli tradycyjne cybriki białoruskie. To postne, bardzo proste w wykonaniu danie, które najczęściej podaje się na ciepło ze śmietaną lub smażoną cebulą. Kuchnia białoruska jest pełna przepisów na ziemniaki pod każdą postacią. Podobnie jak w naszej przeważają różnego rodzaju placki, kluski i inne dania ziemniaczane. Przygotowane przez nas kulki ziemniaczane są raczej u nas spotykane sporadycznie. Bynajmniej nie są znane na Mazowszu… no chyba, że się mylimy 😉.
Cybriki białoruskie wykonuje się z tartych ziemniaków, które następnie obtacza się w mące i smaży z każdej strony na złoty kolor. Można je również smażyć w małych porcjach na głębokim tłuszczu, ale wówczas będą o wiele bardziej kaloryczne.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania z ziemniaków. Min. kraszanki, czyli pysznych ziemniaków z patelni, doskonałych ziemniaków czosnkowych z piekarnika, oraz ziemniaków pieczonych pysznie nadzianych.
Cybriki białoruskie
Składniki:
- ziemniaki: 0,5 kg
- sól do smaku
- mąka pszenna: 2 – 3 łyżki
- olej do smażenia
- gęsta śmietana
Cybriki białoruskie
Wykonanie:
1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce na drobne pazurki. Do startych ziemniaków dodaj sól i przełóż na sitko. Po kilku minutach dobrze odciśnij do odpowiedniego naczynia płyn z ziemniaków. Przełóż je do miski. Zbierz i dodaj do nich powstałą na dnie skrobię.
2. Z masy ziemniaczanej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Jeśli przy formowaniu powstaje jeszcze płyn, odciśnij jej nadmiar rękami.
3. Na talerz wsyp mąkę, a następnie obtocz w niej każdą kulkę ziemniaczaną i smaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przenieś na chwilę na papierowy ręcznik. Podawaj ciepłe z kwaśną śmietaną. Świetnie smakują również z sosem pomidorowym lub czosnkowym, a także z mizerią.
Smacznego!
Kacha
7 stycznia 2021 at 8:05 pmNic specjalnego. Zrobiłam ale 2 x na pewno nie zrobię.
KuchniaNaWypasie
7 stycznia 2021 at 9:15 pmTo danie typowo postne i tak smakuje 😉
Pozdrawiamy.