Śledzie po hawajsku możesz zrobić już kilka dni przed świętami. Tego właśnie potrzebują, żeby odpowiednio się zamarynowały i przeszły smakami. W naszym przepisie znajdziesz propozycję na Ten przepis to wyjątkowe połączenie egzotycznego sosu z pyszną polską rybą. To bez wątpienia godna uwagi alternatywa dla klasycznych przepisów na śledzie z cebulką, śledzie w musztardzie czy śledzie w oleju. Śledź po hawajsku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy pokroić filety, ananasa i przygotować pyszny sos curry. A następnie odstawić na 2 – 3 dni, żeby wszystko się „przegryzło”. Zobacz jak prosty jest to przepis i przygotuj te pyszne śledzie nawet na próbę, a zobaczysz, że będziesz do nich wracać nie jeden raz.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne śledzie. Min. na doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym, śledzie z cebulką i żurawiną, oraz na śledzie marynowane w musztardzie. Polecamy też wyjątkowe śledzie po tatarsku.
Śledzie po hawajsku
Składniki:
- śledzie a’la matias: 300 g
- ananas w syropie: 4 – 5 plastrów
Sos:
- majonez: 2 łyżki
- jogurt gęsty: 4 łyżki
- musztarda angielska: 1 łyżeczka
- łagodne curry: 1 łyżeczka
Śledzie po hawajsku
Wykonanie:
Filety kroimy w niewielkie kawałki. Jeżeli są bardzo słone, należy wymoczyć je w wodzie.
Składniki na sos mieszamy razem. Kto lubi bardziej wyraźne smaki, może dodać więcej musztardy lub curry.
Dobrze osuszonego i pokrojonego w kostkę ananasa oraz śledzie dodajemy do sosu.
Dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do słoika i odstawiamy na kilka dni. Najlepsze są po 3 – 4 dniach leżakowania.
Śledzie w tym wydaniu po wyjątkowa propozycja na przystawkę, przekąskę i poczęstunek dla gości. Połączenie śledzi z ananasem może się wydawać nieco mało trafione, ale jest rzeczywiście rewelacyjne. Spróbujcie i przekonajcie się sami. Polecamy!
Smacznego!