Blog posts

Śledzie po hawajsku

Śledzie po hawajsku

Przekąski, Ryby, Sosy, Święta

Śledzie po hawajsku możesz zrobić już kilka dni przed świętami. Tego właśnie potrzebują, żeby odpowiednio się zamarynowały i przeszły smakami. W naszym przepisie znajdziesz propozycję na Ten przepis to wyjątkowe połączenie egzotycznego sosu z pyszną polską rybą. To bez wątpienia godna uwagi alternatywa dla klasycznych przepisów na śledzie z cebulką, śledzie w musztardzie czy śledzie w oleju. Śledź po hawajsku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy pokroić filety, ananasa i przygotować pyszny sos curry. A następnie odstawić na 2 – 3 dni, żeby wszystko się “przegryzło”. Zobacz jak prosty jest to przepis i przygotuj te pyszne śledzie nawet na próbę, a zobaczysz, że będziesz do nich wracać nie jeden raz.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne śledzie. Min. na doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym, śledzie z cebulką i żurawiną, oraz na śledzie marynowane w musztardzie. Polecamy też wyjątkowe śledzie po tatarsku.

Śledzie po hawajsku


Śledzie po hawajsku

Składniki: 

  • śledzie a’la matias: 300 g
  • ananas w syropie: 4 – 5 plastrów

Sos:

  • majonez: 2 łyżki
  • jogurt gęsty: 4 łyżki
  • musztarda angielska: 1 łyżeczka
  • łagodne curry: 1 łyżeczka

Śledzie po hawajsku


Śledzie po hawajsku

Wykonanie:

 Filety kroimy w niewielkie kawałki. Jeżeli są bardzo słone, należy wymoczyć je w wodzie.

Składniki na sos mieszamy razem. Kto lubi bardziej wyraźne smaki, może dodać więcej musztardy lub curry.

 Dobrze osuszonego i pokrojonego w kostkę ananasa oraz śledzie dodajemy do sosu.

Śledzie po hawajsku

Dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do słoika i odstawiamy na kilka dni. Najlepsze są po 3 – 4 dniach leżakowania.

Śledzie w tym wydaniu po wyjątkowa propozycja na przystawkę, przekąskę i poczęstunek dla gości. Połączenie śledzi z ananasem może się wydawać nieco mało trafione, ale jest rzeczywiście rewelacyjne. Spróbujcie i przekonajcie się sami. Polecamy!

Smacznego!

Śledzie po hawajsku

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *