Pulchne ciasto drożdżowe oraz aromatyczne dodatki, to nasza propozycja na mini pizze z kiełbasą i serem! Zaraz pomyślisz, że trzeba wyrobić ciasto, poczekać, aż wyrośnie itd, a więc zabierze Ci to mnóstwo czasu! Nic bardziej mylnego 🙂 Zarobienie ciasta to ok 15 minut, a potem masz pół godziny wolnego nim ciasto wyrośnie! Przygotowanie dodatków na te pizzerinki to również prosta sprawa. A jeśli masz w domu maluchy, tą pyszną przekąską sprawisz im zapewne wiele radości! Po kilku razach, kiedy usłyszysz: Mamo zrób nam pizzerinki! ;), dojdziesz do pełnej perfekcji w ich przygotowywaniu. Za każdym razem mogą być przecież z innymi dodatkami. Może kiedyś skuszą się nawet na pizzę wegetariańską 😉. Ale mini pizze to przecież doskonała przekąska dla całej rodziny, nie tylko dla dzieci.
Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na szybkie przekąski. Min. ekspresowych zapiekanek z chleba tostowego, pysznych gorących kanapek z piekarnika, czy też niezwykle aromatycznego domowego kebaba.
Mini pizze z kiełbasą i serem
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna uniwersalna: 2,5 szklanki (szklanka = 250 ml)
- jajko: 1 szt.
- suche drożdże: 6 – 7 g
- sól: 0,5 łyżeczki
- ciepłe mleko lub woda: 130 ml
- cukier: 0,5 łyżeczki
- olej: 3 łyżki
Farsz:
- kiełbasa cienka swojska: 150 g
- ser żółty: 100 g
- pomidory cherry: kilka sztuk
- korniszony: 3 – 4 szt.
- ketchup Mini
- ew. świeża bazylia
Mini pizze z kiełbasą i serem
Wykonanie:
1. Do ciepłej wody lub mleka wsypujemy drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Następnie dodajemy do zaczynu jajko, mąkę oraz sól i mieszamy łyżką, aż mąka się wchłonie. Na koniec polewamy olejem i mieszamy chwilę, aby się wchłonął. Przykrywamy ciasto ręcznikiem i przykrywamy na 30 – 40 minut do wyrośnięcia.
3. Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 6 równych części. Każdą rozgniatamy palcami na niewielki krążek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Każdą pizzerinkę smarujemy kechupem i układamy pokrojone w plasterki: kiełbasę, korniszony, pomidory oraz na koniec posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 20 – 25 minut.
Mini pizze możemy posypać świeżą bazylią.
Smacznego!