Blog posts

Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką

Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką

Bułki, Ciasta i desery, Dla dzieci, Przekąski, Święta, Z piekarnika

Sprawdzony przepis na pyszne domowe drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką! Dokładnie takie, jak wszyscy lubimy, czyli mięciutkie, pulchne wewnątrz i chrupiące z zewnątrz. Nasze domowe drożdżówki posypaliśmy przed włożeniem do piekarnika zwykłym cukrem, dzięki czemu skórka stała się cudownie słodka i krucha. Przepis jest bardzo prosty. Wszystkie składniki wymieszasz w jednej misce, a z przepisu powinno Ci wyjść około 12 pysznych bułeczek.

Jeśli lubisz więc domowe wypieki i szukasz prostego przepisu na pyszne, słodkie bułeczki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Z pewnością wykonanie nie zajmie Ci wiele czasu, a drożdżówki odwdzięczą się niesamowitym aromatem i smakiem.

Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na ciasto drożdżowe. Min. pysznych drożdżówek z patelni z kapustą, klasycznej drożdżówki jak u babci, czy też pikantnych bułeczek burrito.

Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką


Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką

Składniki:

  • mąka: 500 g
  • mleko: 250 g
  • suche drożdże: 1 saszetka lub 24 – 25 g drożdży świeżych
  • jajka: 3 szt.
  • cukier: 4 łyżki
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • olej: 5 łyżek

Oraz:

  • jajko: 1 szt.
  • cukier: 2 łyżki

Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką


Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką

Wykonanie:

1. Do lekko ciepłego mleka, wsypujemy drożdże, cukier i dodajemy 5 łyżek przesianej mąki. Wszystko chwilę mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.

2. Do dużej miski dodajemy resztę przesianej mąki i sól. Następnie wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajka i przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy masę, aż sucha mąka się wchłonie. Na koniec polewamy olejem i przerabiamy ciasto dwa razy, tak aby tłuszcz rozpłynął się po cieście. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut.

3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na 12 części. Formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 20 minut.

Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką

4. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie cukrem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 – 25 minut.

Smacznego!

Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *