Blog posts

Pomidory faszerowane na zimno

Pomidory faszerowane na zimno

Dania bez mięsa, Grill, Kolacja, Przekąski, Sałatki i surówki, Warzywa

Pomidory faszerowane na zimno z czosnkiem i pietruszką, czyli pyszna warzywna przekąska z prostych składników. Idealne połączenie tego, co zdrowe, świeże i oryginalne! Podane jako przystawka, są doskonałym sposobem na wyostrzenie apetytu i smaku przed daniem głównym. Okazują się wyjątkowo lekkie i świetnie smakują. Są sprawdzonym dowodem na to, że nie trzeba wymyślnych składników, aby przygotować prosty, a zarazem wyjątkowy przepis kulinarny.

Pomidory faszerowane bez zapiekania docenią zapewne ci, którzy nie wyobrażają sobie wielu przepisów kulinarnych bez tego czerwonego przysmaku! O ile jednak pomidory pod pierzynką, piękna sałatka z pomidorów i cebuli, czy też nawet pomidory ze śmietaną i cebulą, to przepisy bardzo proste w przygotowaniu, o tyle pomysł na pomidory faszerowane czosnkiem i pietruszką wymaga nieco skupienia. Kluczem jest właściwe nacięcie pomidorów i odpowiednie umieszczenie farszu, ale o tym w przepisie poniżej.

Źródłem tego pomysłu była egipska sałatka z pomidorów, która w wielu polskich wersjach występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Nie ma jednak w naszym przepisie tego składnika. Jeśli lubisz takie połączenia smakowe, możesz oczywiście dodać. Podobnie jak domieszkę świeżych ziół, które również dopasuj do tego, co lubisz. Szukasz pomysłu na przepis bezglutenowy, niskowęglowodanowy oraz keto? Pomidor faszerowany na zimno sprawdzi się idealnie! Zapraszamy!

Pomidory faszerowane na zimno


Pomidory faszerowane na zimno 

Składniki: 

  • duże pomidory: 3 – 4 szt.
  • posiekana drobno świeża natka pietruszki: 2 pęczki
  • pokrojony w plasterki czosnek: 3 ząbki
  • posiekana drobno zielona papryczka chili bez pestek: 1 szt.
  • ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory faszerowane na zimno


Pomidory faszerowane na zimno – przepis

Przygotowanie: 

Jakich akcesoriów będziesz potrzebować do przygotowania tego przepisu? Przede wszystkim bardzo ostrego noża oraz deski do krojenia. Poza tym przyda się moździerz oraz mała łyżeczka. To w zasadzie wszystko.

Jakie pomidory polecamy do tego przepisu? Im większe pomidory, tym lepiej, ponieważ ułatwi nam to zdecydowanie pracę. Małe pomidory będą mieć większą tendencję do pęknięcia. Jeśli chodzi o gatunek, to wybór jest w zasadzie prosty: sprawdzą się każde bardziej kuliste pomidory. Bawole serca lub inne podłużne pomidory będą mniej atrakcyjne.

Nadzienie nie jest trudne do przygotowania i nie zajmie dużo czasu, natomiast etapem, który wymaga nieco czasu, jest napełnienie naciętych pomidorów. Składniki na zimny farsz do pomidorów, czyli natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chili oraz ziele przełóż do moździerza. Dodaj sok z cytryny i dobrze ugnieć. Dopraw solą oraz pieprzem.

Rekomendujemy dwa sposoby pokrojenia pomidorów. Warto o tym pomyśleć już na poziomie wstępnego przygotowania, ponieważ metoda, którą wybierzesz, będzie mieć wpływ na ostateczną prezentację. Pierwszy sposób, to nacięcie pomidorów od strony szczytu (tam, gdzie był wcześniej kwiat) do 3/4 wysokości w kształt gwiazdy, a następnie wypełnienie farszem.

Druga metoda, którą my zastosowaliśmy i zdecydowanie polecamy, to wykonanie w pomidorze przy pomocy ostrego noża, od tej samej strony 6 nacięć w odległości nie mniejszej niż 6 – 7 mm. Należy to zrobić delikatnie, a nie zamaszyście, tak aby nie przeciąć pomidora do końca. Następnie nacięcie lekko rozchylamy i nakładamy przy pomocy małej łyżeczki odpowiednią ilość farszu. Warto pamiętać o tym, że jeśli po nacięciu w pomidorach wytworzył się namiar płynu, należy go po prostu przed napełnieniem farszem wylać.

Pomidory przekładamy na półmisek, na którym będziemy podawać. Warto je skropić przed podaniem odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Dzięki temu nabiorą dodatkowego połysku. Faszerowane pomidory najlepiej smakują, gdy przejdą nieco aromatem składników nadzienia.

Przepis możesz dostosować do własnych potrzeb lub wykorzystać to, co akurat masz pod ręką i zmienić na przykład zioła użyte przez nas w farszu. Jeśli lubisz, świetnie w tym zestawieniu odnajdzie się świeża kolendra. Jest to danie arabskie, wiec idealnie będzie się z resztą składników komponować kmin rzymski.

Jeśli lubisz pomidory w swojej kuchni, co najmniej tak bardzo jak my, zainspiruj się naszymi przepisami na: sałatka nicejska z tuńczykiem, sałatka z fasolki szparagowej, prawdziwa sałatka grecka z serem feta oraz pomidory ze śmietaną i serem.

Życzymy smacznego!

Pomidory faszerowane na zimno

Pomidory faszerowane na zimno

Napisz komentarz