Blog posts

Tartaletki wytrawne

Tartaletki wytrawne

Przekąski, Sałatki, Święta

Babeczki z farszem na słono, czyli tartaletki wytrawne na zimno z dwoma rodzajami pysznego nadzienia. Pomysł na bardzo szybką w przygotowaniu przekąskę lub przystawkę z gotowych tartaletek. Wystarczy kilka prostych składników, aby zrobić smaczny i ekonomiczny poczęstunek dla gości. U nas znajdziesz dwa przepisy na farsz do tartaletek. Proponujemy nadzienie z szynką, rukolą oraz żółtym serem, a także farsz ze śledziem, korniszonem, cebulką i szczypiorkiem. Aby ułatwić jeszcze pracę, do jednego i drugiego farszu polecamy sos tatarski, który idealnie połączy wszystkie składniki. Tartaletki możesz również wypełnić swoją ulubioną sałatką, np. z kurczakiem lub łososiem. Ostatnio dość często spotykamy się z tak podaną przekąską. Wiele osób podkreśla wygodę jej przygotowania. Co więcej, zawsze to coś innego niż klasyczna sałatka, a rezultat jest naprawdę godny uwagi. Dodatkowo, za każdym razem babeczki możesz napełnić innym zestawem składników, dzięki czemu ta przekąska nigdy nie będzie nudna. Zapraszamy na przepis!

Tartaletki wytrawne


Tartaletki wytrawne

Składniki: 

  • tartaletki korpusy słone: 14 szt.

Farsz z szynką i rukolą: 

  • szynka wędzona: 100 g
  • kukurydza konserwowa: 1 – 2 łyżki
  • rukola: mała garść
  • starty żółty ser: 1 – 2 łyżki
  • domowy sos tatarski: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Farsz ze śledziem i cebulką:

  • filet śledziowy w oleju: 2 szt.
  • ogórek konserwowy: 1 szt.
  • cebula czerwona: 1 szt.
  • posiekany szczypiorek: 1 łyżka
  • domowy sos tatarski: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Tartaletki wytrawne


Tartaletki wytrawne

Przygotowanie: 

Podane przez nas składniki wystarczą do nafaszerowania 14 korpusów.

Farsz z szynką i rukolą: 

Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ser ścieramy na tarce. Rukolę kroimy na drobno.

Składniki mieszamy w miseczce razem z kukurydzą oraz sosem tatarskim. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Farsz ze śledziem i cebulką:

Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

Cebulę oraz ogórka konserwowego kroimy w drobną koskę.

Śledzie, cebulę oraz ogórka łączymy z posiekanym szczypiorkiem i sosem tatarskim. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Faszerowanie korpusów: 

Siedem korpusów nadziewamy farszem z szynki i rukoli, pozostałe farszem śledziowym z cebulką.

Jeśli chcesz przygotować więcej tartaletek, po prostu odpowiednio zwiększ ilość składników.

Tartaletki możesz faszerować dowolnym nadzieniem. Warto tylko pamiętać o odpowiednio mniejszym pokrojeniu składników. Korpusy możesz również samodzielnie przygotować w domu. Niebawem zamieścimy przepisy na domowe tartaletki.

Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na imprezowe przekąski. Zapraszamy do sprawdzenia przepisu na piękną deskę serów i wędlin, bardzo ładną sałatkę imprezową z kurczakiem oraz na paluszki z ciasta francuskiego. Polecamy też przepis na babeczki pieguski.

Życzymy smacznego!

Tartaletki wytrawne

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.