Babeczki z farszem na słono, czyli tartaletki wytrawne na zimno z dwoma rodzajami pysznego nadzienia. Pomysł na bardzo szybką w przygotowaniu przekąskę lub przystawkę z gotowych tartaletek. Wystarczy kilka prostych składników, aby zrobić smaczny i ekonomiczny poczęstunek dla gości. U nas znajdziesz dwa przepisy na farsz do tartaletek. Proponujemy nadzienie z szynką, rukolą oraz żółtym serem, a także farsz ze śledziem, korniszonem, cebulką i szczypiorkiem. Aby ułatwić jeszcze pracę, do jednego i drugiego farszu polecamy sos tatarski, który idealnie połączy wszystkie składniki. Tartaletki możesz również wypełnić swoją ulubioną sałatką, np. z kurczakiem lub łososiem. Ostatnio dość często spotykamy się z tak podaną przekąską. Wiele osób podkreśla wygodę jej przygotowania. Co więcej, zawsze to coś innego niż klasyczna sałatka, a rezultat jest naprawdę godny uwagi. Dodatkowo, za każdym razem babeczki możesz napełnić innym zestawem składników, dzięki czemu ta przekąska nigdy nie będzie nudna. Zapraszamy na przepis!
Tartaletki wytrawne
Składniki:
- tartaletki korpusy słone: 14 szt.
Farsz z szynką i rukolą:
- szynka wędzona: 100 g
- kukurydza konserwowa: 1 – 2 łyżki
- rukola: mała garść
- starty żółty ser: 1 – 2 łyżki
- domowy sos tatarski: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Farsz ze śledziem i cebulką:
- filet śledziowy w oleju: 2 szt.
- ogórek konserwowy: 1 szt.
- cebula czerwona: 1 szt.
- posiekany szczypiorek: 1 łyżka
- domowy sos tatarski: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Tartaletki wytrawne
Przygotowanie:
Podane przez nas składniki wystarczą do nafaszerowania 14 korpusów.
Farsz z szynką i rukolą:
Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ser ścieramy na tarce. Rukolę kroimy na drobno.
Składniki mieszamy w miseczce razem z kukurydzą oraz sosem tatarskim. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Farsz ze śledziem i cebulką:
Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Cebulę oraz ogórka konserwowego kroimy w drobną koskę.
Śledzie, cebulę oraz ogórka łączymy z posiekanym szczypiorkiem i sosem tatarskim. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Faszerowanie korpusów:
Siedem korpusów nadziewamy farszem z szynki i rukoli, pozostałe farszem śledziowym z cebulką.
Jeśli chcesz przygotować więcej tartaletek, po prostu odpowiednio zwiększ ilość składników.
Tartaletki możesz faszerować dowolnym nadzieniem. Warto tylko pamiętać o odpowiednio mniejszym pokrojeniu składników. Korpusy możesz również samodzielnie przygotować w domu. Niebawem zamieścimy przepisy na domowe tartaletki.
Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na imprezowe przekąski. Zapraszamy do sprawdzenia przepisu na piękną deskę serów i wędlin, bardzo ładną sałatkę imprezową z kurczakiem oraz na paluszki z ciasta francuskiego. Polecamy też przepis na babeczki pieguski.
Życzymy smacznego!