Prosty przepis na tartaletki na słodko z kremem z mascarpone i owocami. Gotowe spody do tartaletek wypełniliśmy dwoma rodzajami pysznego kremu. Bazą do każdego z nich jest serek mascarpone oraz słodka śmietana. Przy zastosowaniu proporcji pół na pół oraz dodatku kakao, otrzymasz krem waniliowy oraz czekoladowy. Tak przygotowany krem, możesz również dostosować do indywidualnych potrzeb i dodając odpowiednie składniki uszykować inne smaku. Czasami robimy również nadzienie do tartaletek na słodko o smaku orzechowym, kajmakowym lub chałwowym. Po dodaniu do kremu pokruszonej czekolady, otrzymasz przepyszne nadzienie stracciatella. Babeczki na słodko, to świetny pomysł na przekąskę lub przystawkę na imprezę karnawałową, Sylwestra domowego lub Andrzejki. Zapraszamy na przepis!
Tartaletki na słodko
Składniki:
- tartaletki korpusy słodkie: 14 szt.
Krem do tartaletek:
- serek mascarpone: 250 g
- śmietanka 30 lub 36 %: 200 ml
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 – 3 łyżki
- kakao: 1 łyżka
- opcjonalnie: 1 łyżka mleka w proszku
Owoce:
- mandarynki
- kiwi
- winogrono
Do dekoracji:
- posypka czekoladowa
- wiórki kokosowe
- posiekane orzechy
Tartaletki na słodko
Przygotowanie:
Krem do tartaletek na słodko:
Miskę, w której będziesz ubijać śmietanę włóż do lodówki, aby się schłodziła. Przelej do niej zimną śmietankę i ubij na sztywno.
Z serka mascarpone wylej ewentualny płyn. Przełóż do drugiej zimnej miski, dodaj cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj. Pamiętaj, że zbyt długie miksowanie serka mascarpone spowoduje, że stanie się rzadki. Miksowanie nie powinno więc potrwać dłużej niż 1 minutę.
Następnie dodawaj do serka po 1 łyżce ubitej śmietanki i miksuj na bardzo wolnych obrotach. Dobrze ubita masa zgęstnieje i nabierze puszystości.
Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie równe części.
Do jednej dodajemy łyżkę kakao i delikatnie miksujemy tylko do połączenia się składników.
Do drugiej masy możemy opcjonalnie dodać 1 łyżkę mleka w proszku i również dokładnie wymieszać. Taki zabieg spowoduje, że obie masy będą podobnej konsystencji.
Napełnianie tartaletek na słodko:
Obie masy przekładamy do dwóch rękawów cukierniczych i napełniamy korpusy odpowiednią ilością kremu. Dekorujemy przy pomocy owoców oraz posiekanych orzechów, wiórek kokosowych lub startej czekolady.
Warto wspomnieć, że tartaletki należy wypełnić nadzieniem bezpośrednio przed podaniem. My zazwyczaj stosujemy się do takiej zasady, że przygotowujemy krem wcześniej, wypełniamy nim rękawy cukiernicze i wstawiamy do lodówki. Korpusy wypełniamy przed podaniem na stół i dekorujemy. Dzięki temu, krem nie rozpływa się zbyt wcześnie. Z tego też powodu nie polecamy przygotowywać dużej ilości tartaletek ze słodkim nadzieniem. Warto policzyć liczbę gości i dostosować ilość składników.
W sezonie do dekoracji tartaletek warto użyć większej ilości owoców. Świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówka amerykańska oraz porzeczki i jagody. Im więcej kolorów, tym babeczki bardziej atrakcyjne 😉
Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na proste w przygotowaniu przekąski. Polecamy przepis na tartaletki wytrawne z dwoma rodzajami farszu, a także na kolorowe szaszłyki na zimno. Natomiast deska serów i wędlin oraz sprawdzone 15 przepisów na przekąski imprezowe, to również polecane przez nas pomysły na karnawał i nie tylko. Zobacz też francuskie przekąski z kiełbasą.
Życzymy smacznego!