Blog posts

Ogórki małosolne – jak zrobić?

Ogórki małosolne – jak zrobić?

Bez mięsa, Grill, Przekąski, Przetwory, Sałatki, Warzywa, Zdrowie

Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne, chrupiące ogórki małosolne na szybko? Nasze tradycyjne małosolne możesz przygotować w słoiku, lub tak jak my, w kamionce. Zawsze wychodzą tak samo pyszne, a ich smakiem możesz cieszyć się już po 10 godzinach! U nas dowiesz się jak zrobić małosolne, żeby były twarde? Gdzie trzymać małosolne? Jak układać? Dlaczego ogórki małosolne nie zawsze wychodzą?

Przepis na ogórki małosolne z pewnością się powiedzie, jeśli będziemy trzymać się kilku sprawdzonych wytycznych. Zalewa do ogórków małosolnych powinna zawierać łyżkę z czubkiem soli kamiennej (nie morskiej, ani himalajskiej) na 1 litr wody. Woda ciepła czy zimna? Odpowiadamy, że zdecydowanie ciepła. Słoik lub kamionkę z ogórkami również należy trzymać w ciepłym miejscu. Wybierając ogórki, sprawdzajmy, czy końcówka ogórka od strony kwiatu jest twarda. Oczywiście najlepsze są ogórki z własnego ogródka. Jeśli takich nie mamy, starajmy się je kupić z dobrego i sprawdzonego źródła. Czasem nawet najlepszy przepis nie pomoże, jeśli kupimy kiepskiej jakości składniki.

Tradycyjne ogórki małosolne to bardzo prosty w przygotowaniu i niezastąpiony dodatek do wielu dań. To wręcz klasyka polskiej kuchni. Takie ogórki, to również porcja kwasu mlekowego, błonnika oraz wielu zdrowych bakterii, które podnoszą odporność organizmu i poprawiają trawienie. Poza tym zarówno ogórki małosolne jak i ogórki kiszone wpływają bardzo pozytywnie na nasz układ nerwowy. Czyli nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe! Zapraszamy na przepis 🙂

Ogórki małosolne - jak zrobić?


Ogórki małosolne – jak zrobić?

Składniki: 

  • ogórki gruntowe: 1,5 kg
  • kwiat kopru
  • czosnek: 1/2 główki
  • czarny pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 4 kulki
  • korzeń chrzanu: 5 cm ew. 1 liść chrzanu
  • woda filtrowana: 2 litry
  • sól kamienna: 2 łyżki czubate

Ogórki małosolne - jak zrobić?


 

Ogórki małosolne przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania małosolnych warto wybrać ogórki o mniej więcej tej samej wielkości i co ważne, niezbyt duże. Naszym zdaniem najlepsze są takie pomiędzy 7 – 8 cm długości 🙂

Ogórki myjemy w ciepłej wodzie. Następnie wodę wylewamy i zmieniamy na świeżą – również ciepłą. Zostawiamy w niej ogórki, aby przeszły temperaturą. Ciepłe, szybciej ulegną fermentacji.

Obieramy korzeń chrzanu, płuczemy koper. Główkę czosnku myjemy, a następnie kroimy na pół razem ze skórką.

Na spód wyparzonego kamionkowego garnka lub do słoika wkładamy przyprawy. Dlaczego przyprawy dajemy na spód? Po pierwsze dlatego, że dobrze namakają i cały aromat uwalniają do zalewy. Po drugie, jeśli ogórki będą dłużej stać, a przyprawy byłyby na wierzchu. mogą zacząć pleśnieć.

Co zrobić, żeby małosolne były twarde? Każdego ogórka, od strony w której był kwiat, przebijamy wykałaczką na głębokość ok. 1 cm. Dzięki temu, ogórek równo zacznie kisnąć. Poza tym powstające w trakcie kiśnięcia gazy, nie będą go rozsadzać. A co za tym idzie, ogórki nie będą wewnątrz puste. Ogórki układamy niezbyt ciasno.

Ciepła czy zimna woda do ogórków małosolnych? Zdecydowanie ciepła. Wodę lekko podgrzewamy. Jej temperatura powinna wynosić ok 35 stopni. Do wody dodajemy sól i mieszamy, aż się rozpuści. Zalewamy ogórki i przyciskamy talerzykiem, jeśli szykujemy je w kamionce lub zakręcamy, jeżeli w słoiku.

Gdzie trzymać małosolne? Na pewno nie tam, gdzie trzymamy przetwory. Będzie im zbyt chłodno. Im cieplejsze będzie miejsce, w którym postawimy małosolne, tym szybciej ukisną. Temperatura pokojowa będzie idealna. Trzymając się naszego przepisu już po ok 10 godzinach ogórkami można się częstować. Jeśli lubimy bardziej wykiśnięte, ogórki będą odpowiednie następnego dnia.

W naszym przepisie na małosolne nie dodajemy gorczycy. Zadaniem tej przyprawy jest usuwanie grzybów, a więc gorczyca jest jak najbardziej wskazana w przetworach na zimę. W ogórkach małosolnych spowalnia proces kiśnięcia.

Zobacz również nasz przepis na najlepsze ogórki na grilla. Poznaj też pyszne ogórki z marchewką po koreańsku.

Życzymy smacznego!

Ogórki małosolne - jak zrobić?

Ogórki małosolne - jak zrobić?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *