Mięciutkie, bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu domowe pierożki z pieczarkami. Takie pierożki to świetna alternatywa dla uszek i pierogów z grzybami. Pierogi są małe, bardzo zgrabne i ekonomiczne w przygotowaniu. Ciasto na pierogi jest bardzo plastyczne, dobrze się z nim „współpracuje”. Pierożki z pieczarkami świetnie uzupełnią świąteczny barszcz czerwony. Możesz je podać również z przesmażona cebulka, a ich smak idealnie podkreśli postna kapusta.
Pierogi z pieczarkami to uniwersalny przepis na proste i niedrogie danie. A w kuchni liczą się przecież: najlepszy przepis, kilka prostych składników i nieskomplikowane wykonanie! Wtedy wszystko się udaje, Pani domu jest zadowolona, a domownicy i goście pysznie nakarmieni! A przecież o to właśnie chodzi: Aby jedzenie było dobre, smaczne i domowe 😊.
Domowe pierożki z pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki ( typ 450 -480)
-
płaska łyżeczka soli
-
szklanka ( 250 mil) gorącej wody
-
mąka do podsypywania
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 3 – 4 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 – 2 łyżki majeranku
- kopiasta łyżka mąki
Domowe pierożki z pieczarkami
Wykonanie:
Mąkę zawsze przesiewamy, trzeba o tym pamiętać ponieważ ciasto ma być gładkie i aksamitne. Każda grudka, źdźbło zakłóci nam to.
Gorąca woda dodana do mąki zaparza ją, dzięki temu ciasto jest delikatne i mięciutkie. We wrzątku rozprowadzamy sól, wlewamy do mąki i mieszamy łyżką, aby się nie oparzyć, a mąkę zaparzyć. Sól rozprowadzona w wodzie i dodana do ciasta zatrzymuje w nim wilgoć, dlatego jest dużo bardziej elastyczne.
Wyrabiamy aż będzie jednolite, plastyczne i nie będzie brudziło rąk, przykrywamy ciepłym talerzem i zostawiamy na 30 minut. Dobrze wyrobione ciasto jeśli uciśniemy palcem podnosi się. W cieście powinny być widoczne pęcherze powietrza. Takie ciasto, ładnie się zlepia i nie rozpada.
Odcinając porcję ciasta do wałkowania, resztę przykrywamy talerzem aby nam nie obsychała.
Jeśli chcemy mrozić pierogi, warto do gotowania dodać rozprowadzoną w zimnej wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej. Ładniej się gotują i przechowują.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pieczarki ścieramy na tarce, lub drobno kroimy. Partiami dodajemy do cebuli i przesmażamy. Chodzi o to, by woda szybko z grzybów odparowała. Po ok. 15 minutach smażenia dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie ostrym nożem lub radełkiem kroimy na kwadraty 4 x 4 lub 5 x 5 cm. Do przestudzonego farszu dodajemy mąkę i mieszamy. Niewielkie porcje farszu nakładamy na każdy kwadrat i składamy na pół zlepiając dokładnie brzegi.
Gotujemy partiami wolno w osolonej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia.