Blog posts

Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną

Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną

Bez mięsa, Dla dzieci, Jednogarnkowe, Kolacja, Obiady, Owoce, Z piekarnika, Zapiekanka

Sprawdzony przepis na ryż zapiekany z aromatycznymi jabłkami, cynamonem i waniliową śmietaną. Ta prosta zapiekanka z ryżu i jabłek, to bez wątpienia nostalgiczna podróż do czasów dzieciństwa i jednego z ulubionych dań w domu i szkole. Przygotowywany teraz, po latach, zawsze napełnia dużą dawką szczęścia i klimatem tamtych lat. Pachnie i smakuje niesamowicie, a łatwość wykonania pozwala na szykowanie tej zapiekanki zawsze, kiedy tylko przyjdzie na nią ochota!

Zawsze najlepszym będzie oczywiście przepis Babci na ryż z jabłkami, do którego często dodawała gruszki, a czasem rodzynki. Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, to idealny pomysł na pyszny obiad bez mięsa, ale świetnie sprawdzi się np. na podwieczorek dla dzieci i nie tylko. Najlepiej smakuje rzecz jasna z jabłkami świeżymi, ale można go przygotować również z jabłkami ze słoika. Jeśli lubisz, ryż możesz wymieszać z serkiem waniliowym lub wiejskim.

W naszym domu ryż gotowany na mleku zapiekany z jabłkami był przygotowywany z mieszanych odmian jabłek. W ogrodzie rosły min. antonówka oraz reneta i to właśnie z ich owoców najczęściej powstawało to pyszne danie. Szykując zapiekankę warto dostosować smaki do własnych upodobań, dlatego polecamy sprawdzać stopień słodkości prażonych jabłek, czy też ilość dodawanej wanilii. Naszym zdaniem podane składniki są optymalne, a ilość cukru dobrana do stopnia kwaśności jabłek, jakich użyliśmy.

Ryż zapiekany z jabłkami przepis, który zdecydowanie kojarzy się polską tradycyjną kuchnią. Na Naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne wykorzystanie polskich jabłek. Zobacz koniecznie szybkie ciasto z jabłkami, a także domowy dżem z jabłek na zimę. Polecamy również przepis pachnące jabłka w cieście. Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że dzięki niemu wielu z Was poczuje się jak w kuchni Mamy.

Ryż zapiekany z jabłkami 


Ryż zapiekany z jabłkami 

Składniki: 

  • ryż: 1 szklanka
  • mleko: 2 szklanki
  • brązowy cukier: 4,5 łyżki
  • masło: 2 łyżki
  • szczypta soli
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • cynamon: 1 płaska łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
  • jabłka: 4 szt.
  • śmietana 18 %: 200 g

Ryż zapiekany z jabłkami 


Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną

Przygotowanie: 

W dużym garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy szczyptę soli, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę cukru i 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy wypłukany w wodzie ryż. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut na niskiej mocy palnika, pamiętając o częstym mieszaniu. Ugotowany ryż zestawiamy z palnika i odstawiamy pod przykryciem na bok.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na drobne pazurki. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W garnku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka oraz 2 łyżki cukru i prażymy, dość często mieszając. Długość prażenia zależy od tego jak twarde są jabłka. Nie mogą się rozpaść w trakcie smażenia, wiórki muszą być wyraźnie widoczne. Następnie dodajemy cynamon i dobrze mieszamy. Gasimy palnik.

Naczynie żaroodporne smarujemy roztopionym masłem. Połowę ugotowanego ryżu wykładamy na dno i wyrównujemy. Na ryż przekładamy prażone jabłka, również wyrównujemy i na wierzch wykładamy resztę ryżu.

W miseczce dokładnie mieszamy (aż powstanie sos) kwaśną śmietanę, 1,5 łyżki cukru oraz 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Sos wylewamy na ryż i wyrównujemy.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 25 minut.

Jeśli masz, do przepisu możesz wykorzystać jabłka prażone w słoiku. Wystarczy, że je podgrzejesz w rondelku lub na patelni i dodasz cynamon oraz ewentualnie cukier.

Ryz z jabłkami i śmietaną zapiekany świetnie smakuje na gorąco lub po schłodzeniu podane z bitą śmietaną lub lodami.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl 

Ryż zapiekany z jabłkami 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *